Totuttiko koronapandemia meidät liialliseen kokoustehokkuuteen? Kolme keinoa ottaa haltuun uusi tilanne

Koronapandemian aikana moni tottui etäkokouksiin. Erityisesti siihen, että päivässä ehtii osallistua todella moneen kokoukseen minimaallisella siirtymäajalla. Klikkaus Teams-kokouksesta Meet-kokoukseen ja sieltä Zoomiin ei vie kovin paljon aikaa.

Lisäksi kokouksiin on voinut osallistua paikoin vaikka pyörällä polkiessa.

Toinen koronapandemian etäkokouksille tyypillinen tilanne on ollut se, että kokoukset alkavat ja loppuvat täsmällisesti. Ruudussa näkyy myös yleensä jokaisen nimi. Tämä helppottaa nimien muistamista ja sen hahmottamista kuka milloinkin puhuu.

Tänä syksynä edessä on ollut kuitenkin paluu kasvokaisiin tapaamisiin ja työpajoihin. Tämä on ollut mukavaa, kun on saanut tavata ihmisiä. Samalla muutos on tuonut monia haasteita:

  • Siirtymiin pitää varata aikaa. Koronan aikana tottui siihen, että kokouksesta toiseen ehtii hyvin, kun siirtymään varaa aikaa 2-10 minuuttia. Tuossa ajassa ehtii käydä vessassa, jaloitella tai ottaa kupin teetä. Livekokouksesta toiseen siirtyminen vie toimiston sisälläkin helposti enemmän aikaa. Puhumattakaan siitä, jos pitää operoida pitkin pääkaupunkiseutua, Suomea tai maailmaa.
  • Palavereita ei usein organisaation sisällä sovita enää puhelimitse, pikaviestimillä tai spostilla vaan ne vain lätkäistään kalenteriin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos et ole merkinnyt kalenteriisi siirtymiä, ei kollegasi voi tietää, että et voi aloittaa etäkokousta heti edellisen livekokouksen perään.
  • Hankalimpia ovat tietysti hybridikokoukset. Se, että osa on linjoilla ja osa paikan päällä asettaa eri toimijat eri asemaan ja tekee keskustelusta haastavampaa. Toki hyvällä tekniikalla tämä onnistuu mainiosti ja hybridikokoukseen saadaan tehokkaammin mukaan esimerkiksi fyysisesti kauempana työskentelevät.
  • Samalla kun monet ovat palanneet toimistolle, joutuvat he silti osallistumaan etäkokouksiin. Avokonttoreissa ja monitoimitiloissa on haastavaa etäkokoustaa. Varsinkin, jos sitä tekee vielä moni yhtäaikaa. Toimiston kokoustilat eivät riitä siihen, että jokainen työntekijä vetää siellä omia etäkokouksia.
  • Livekokoukset ovat siitä ihania, että näkee taas ihmisiä. Valitettavasti esimerkiksi joissain luottamustehtävissä on linjattu, että kaikki kokoukset pidetään kasvotusten. Tälle on olemassa toki omat perusteensa, mutta monet näistä kokouksista voisi kuitenkin edelleen järjestää etänä. Tai antaa osallistujan valita, tuleeko paikan päälle vai ei.
  • Korona-aikana olen tottunut, että joissain kokouksissa voin olla läsnä kävellen, juosten tai pyörän selästä. Tai ainakin nousta välillä seisomaan. Tämä tuo monipuolisuutta ja energiaa asiantuntijatyöhön. Livekokouksissa harvoin kehtaa jumpata tai kävellä ympäri kokoushuonetta vaikka aika usein livekokouksiakin voi sopia kävely- tai juoksukokouksiksi.
  • Toisaalta etäkokouksissa saattaa helposti ajautua tekemään muita puuhia tai olemaan pahimmillaan kahdessa tai kolmessa kokouksessa samanaikaisesti. Livekokoukset tukevat tilannetta, jossa ollaan läsnä samaan aikaan saman asian äärellä.

Mitä sitten kannattaa tehdä etä- live- ja hybridikokousten maailmassa. Ohessa kolme keinoa.

  1. Ensinnäkin joutuu tyytymään siihen, että yhden päivän aikana ei voi ottaa niin paljon kokouksia. Tämä voi olla ihan terveellistä downsiftausta ja auttaa asioihin keskittymisessä.
  2. Toisekseen kalenteriin kannattaa merkitä siirtymiset tai tauot. Tämä vaatii hiukan lisää suunnitelmallisuutta, mutta päivittäiset ja aikataulutetut suunnitelmat usein lisäävät pitkässä juoksussa tehokkuutta. Tuollon kalenteri palvelee tekemistä eikä toisin päin.
  3. Kolmanneksi ei kannata pitää etä- tai live-kokouksia vain siksi, että se on mahdollista tai määritellä organisaatiossa jotain yhtä linjaa. Joustavuus on tässä avain. Kokouksen koollekutsujalla on valta ja vastuu määritellä, millainen oleminen palvelee tapaamisen tai kokouksen tekemistä ja tavoitteita parhaiten.

Hyvä perusohje voi olla se, että silloin kun ihmisiä nähdään ensimmäistä kertaa, on hyvä tavata myös kasvokkain. Silloin kun keskustellaan paljon, ideoidaan tulevaisuutta tai mietitään strategiaa, voi olla hyvä tavata fyysisesti. Sen sijaan säännölliset viikkokokoukset tai katselmukset tai selkeät päätöskokoukset voi hyvin pitää jatkossakin etänä. Etäkokouksia voi suosia myös silloin, jos osalle osallistujista tulee kohtuuton matka tapaamiseen esimerkiksi maantieteellisestä sijainnista johtuen.

Pahinta tietysti on, jos työnantajat tai organisaatiot määrittelevät vain yhden mahdollisen toimintatavan eli, että kaikkien pitää olla läsnä toimistolla tai kaikki kokoukset pidetään joko etänä tai livenä.

Nyt kun teknologia ja ihmisten kyky hyödyntää sitä on ottanut harppauksen eteenpäin, ja ihmiset ovat tottuneet etäkokouksiin, ei kannata hukata niiden tuomia joustoja ja mahdollisuuksia.

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli