Parempaa ilmastopoltiiikkaa oikeusteitse – Saksa aikaistaa hiilineutraalisuustavoitettaan

Saksan perustuslakituomioistuin määräsi valtion tiukentamaan yksityishenkilöiden tekemän kanteen myötä hiilineutraalisuustavoitetta huhtikuun lopussa. Nyt pari viikkoa myöhemmin Saksan hallitus päätti tämän seurauksena aikaistaa hiilineutraalisuustavoitettaan viidellä vuodella vuoteen 2045 mennessä.

Hienoa, että tavoite aikaistuu, vaikka se ei olekaan vielä riittävä. Esimerkiksi kivihiiltä Saksa on kieltämässä vasta vuoteen 2038 mennessä, melkein 10 vuotta myöhemmin kuin Suomi. Toki on todennäköistä, että hiilenpoltosta päästään Saksassakin luopumaan lopulta jo paljon aiemmin.

Saksan tapaus on jälleen yksi esimerkki siitä, miten heikoista ilmastotoimista joutuu yhä useammin vastaamaan myös oikeudessa.

Esimerkiksi Suomi ja 32 muuta maata haastettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ilmastokriisin vaatimien toimenpiteiden laiminlyönnistä portugalilaisten lasten ja nuorten toimesta. Aiemmin vastaava oikeustapaus on ollut myös Hollannin hallitusta vastaan.

Lienee selvää, että esimerkiksi nuoret eivät jätä huomioimatta sitä, mitä tämän päivän päättäjät ja johtajat tekevät tai jättävät tekemättä. Pidän todennäköisenä, että nykyisiä poliittisia päättäjiä ja yritysjohtajia odottaa tulevina vuosikymmeninä erilaiset syytökset ja oikeudenkäynnit, kun lopulta arvioidaan esimerkiksi erilaisten totuuskomissioiden kautta sitä, kuka jätti tekemättä ja mitä. Tämä ei tule olemaan ollenkaan kivaa tai kaunista seurattavaa.

Jotkut toimijat ovat pyrkineet jo vastaamaan tähän. Esimerkiksi Microsoft aikoo olla hiilinegatiivinen vuoteen 2030 mennessä ja poistaa ilmakehästä sinne kaiken päästämänsä hiilidioksidin vuoteen 2050 mennessä. Näin yhtiö haluaa kantaa historiallisen vastuun. Ja syytä onkin.

Yritysten on syytä kiinnittää huomiota siihen, miten ne hoitavat tulevien päästövähennysten ohella myös historiallisen vastuunsa. Esimerkiksi Shell on haastettu Hollannissa oikeuteen kehnoista ilmastotavoitteistaan.

Jos toimisin tai olisin joskus toiminut fossiilialalla, en olisi ainoastaan huolissani siitä, miten päästöt saadaan nollaan mahdollisimman pian vaan myös siitä, miten hoidan historiallisen vastuuni ilmastokriisin aiheuttamisesta.

Tämä kysymys on jokaisen valtion ja yrityksen pöydällä lähivuosina.

Tätä kirjoittaessani globaali hiilibudjettimme on käytetty 6 vuodessa, 6 kuukaudessa, 0 päivässä, 15 tunnissa ja 25 minuutissa. Aikaa ei ole hukattavaksi.

Jätä kommentti