46 elämänohjetta

Hyvää Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää sekä Maailman mielenterveyspäivää!

Lokakuun 10. päivä on myös oma syntymäpäiväni. Tässä sen kunniaksi 46 elämänohjettani Sinulle.

46 elämänohjetta

  1. Tee merkityksellisiä asioita. Elämä on lyhyt. Kannattaa suunnata voimat tekemään sitä, minkä kokee kaikkein tärkeimmäksi. Suunta voimasi tekemään sitä, mikä on todella tärkeää ja mihin syvästi uskot.
  2. Ole läsnä. Asiat laadullistuvat kun ollaan samaan aikaan läsnä saman asian äärellä.
  3. Kuuntele. Varsinkin niitä, jotka ovat lähtökohtaisesti erilaisia ja eri mielisiä.
  4. Suhtaudu asioihin lähtökohtaisesti myönteisesti ja positiivisesti.
  5. Tee suunnitelmia ja aseta tavoitteita. Jos et itse aseta itsellesi tavoitteita, joku muu tekee sen puolestasi.
  6. Onnistumisen kannalta tärkeitä eivät ole asiat, joita teet silloin tällöin. Tärkeitä ovat asiat, joita teet säännöllisesti.
  7. Tärkeät asiat kannattaa tehdä silloin, kun niillä ei ole vielä kiire.
  8. Aikaa ei voi hallita. Parasta ajanhallintaa on itsensä johtaminen.
  9. Kysy säännöllisesti itseltäsi: Mitä tekisit, jos tämä olisi elämäni viimeinen päivä?
  10. Motivoi itseäsi musiikilla, kirjalla tai hyvillä teksteillä.
  11. Tee päivän vaikein asia ensimmäiseksi.
  12. Kirjoita ylös päivän saavutukset.
  13. Tee 30 päivän kokeiluja. Kirjoita 12 asiaa, joita haluat kokeilla. Valitse näistä yksi asia vuoden jokaiselle kuukaudelle, jota kokeilet.
  14. Opi epäonnistumaan. Ihmiset, jotka eivät epäonnistu, ovat niitä, jotka eivät yritä.
  15. Ainoa asia, jota pitää pelätä, on pelko itse.
  16. Rohkeutta ei ole se, että ei pelkäisi, vaan se, että kykenee toimimaan pelosta huolimatta.
  17. Ole kiitollinen. Menestyminen ei ole sitä, että saa mitä haluaa vaan sitä, että haluaa sitä mitä saa. Menestys on kiitollisuutta sitä kohtaan, mitä elämä kulloinkin heittää eteen.
  18. Verkostoidu. Postmodernin subjektin tärkein pääoma on aika ja verkostot.
  19. Opettele ja luo uusia tapoja.
  20. Kokeile kokeilukulttuuria. Ole ennakkoluuloton uuden edessä.
  21. Sovi mitä tehdään ja tee mitä sovitaan.
  22. Lue ja kuuntele kirjoja.
  23. Kirjoita kaikki asiat muistiin. Näin mieli on vapaa vastaanottamaan uusia asioita ja voit olla läsnä tilanteessa.
  24. Pidä huolta fyysisestä kunnosta. Harrasta säännöllisesti liikuntaa. Näin jaksaa myös henkisesti paremmin.
  25. Älä kiirehdi. Kiirehtiminen kiireiseksi tekee.
  26. Toimi avoimesti ja läpinäkyvästi. Ole radikaalisti rehellinen.
  27. Syö terveellisesti. Älä jätä lounasta väliin.
  28. Nuku riittävästi.
  29. Naura useammin.
  30. Tee päivittäin suunnitelma seuraavalle päivälle ja kerran viikossa suunnitelma seuraavalle viikolla.
  31. Pohdi vuoden vaihteessa tai syntymäpäivänäsi mennyttä ja tulevaa. Arvioi omia tekemisiäsi päivittäin, viikoittain ja vuosittain.
  32. Muuta tavoitteesi ja uuden vuoden lupauksesi päivittäisiksi toimenpiteiksi ja lisää ne työlistalle.
  33. Herää aikaisin.
  34. Puhdista mieli ylimääräisestä melusta säännöllisesti.
  35. Toimi planeetan ja luonnon puolesta.
  36. Pidä huolta luonnon itseisarvosta
  37. Vaikuta yhteiskunnallisiin kysymyksiin.
  38. Pidä huolta muista. Varsinkin kaikkein heikoimmista. Yhteiskunnan mitta on se, miten se kohtelee kaikkein heikko-osaisimpia.
  39. Vietä aikaa läheisten ihmisten kanssa. Yhdessä meissä on voimaa.
  40. Ajattele muista hyvää, ja puhu muista hyvää myös selän takana.
  41. Arvosta muita, ja löydä jokaisesta jotain hyvää sanottavaa.
  42. Ole itse se muutos, jonka toivot maailmassa näkevän.
  43. Minimoi hiilijalanjälkesi. Pyöräile, syö vegaaniruokaa, asu tiiviisti ja käytä uusiutuvaa energiaa.
  44. Nauti elämästäsi pidättäytymällä turhakkeista.
  45. Ole niin rikas, että sinulla on varaa olla ilman.
  46. Rakasta. Ole intohimoinen. Ole tosissaan.

PS. Inspiraatio tälle kirjoitukselle on syntynyt Kevin Kellyltä: 68 Bits of Unsolicited Advice

PS2. Allekirjoitin kustannussopimuksen Into Kustannuksen kanssa. Tästä alkaa ajanhallintaa ja itsenstä johtamista käsittelevän kirjan kirjoitustyö. Olkoonkin, että tämä projekti tulee varmasti aiheuttamaan merkittäviä ajanhallinnan haasteita omassa arjessa 🙂

Edit: Lisäys syntymäpäivänäni

47. Muista, että huominen on mahdollisuus, jota kaikki eivät saa. (10.10.2021)


4 kommenttia artikkeliin ”46 elämänohjetta”

  1. Ja näitä ohjeitasiko joku sitten nimenomaan pyysi? (unsolicited = pyytämätön, kutsumaton, jne)

  2. Hyvää syntymäpäivää sinulle Leo! 🙂

    Hyvä listaus sinulta taas ja näillä ohjeillahan päästään kyllä tavoitteisiin, erityisesti kun niihin kaikki yhteisesti pyrkivät.
    Lisäisin vielä Dalai Laman sanoman: ” Be kind whenever possible – it is always possible ”. Ja toivoisin vielä enemmän kannustusta ja kehuja toisillemme ilmapiiriin, ja vähemmän passiivis-agressiivista arvostelua tyyliin ”yhteiskunnallista ei-niin-rakentavaa kritiikkiä a’la some”, kiitos! Neuvominen, opastaminen ja johtamisen opettaminen kannattaa ensin aloittaa itsestään ja vasta sitten alkaa opettaa toisia.
    Nautitaan kauniista ja (vähän liian lämpimästä) syksystä ja ollaan edelleen kiitollisia luonnon monimuotoisuudesta! Se kun on valitettavasti katoava luonnonvara.

  3. Hyvä jöö jörgensen,

    Sinulle lisäisin vielä eirtyisremainderin, joka kuuluu: ” Sitä saa mitä tilaa – ja usein tulee pyytämättäkin. ” Ihanaa viikonalkua Sulle! 🙂

Kommentointi on suljettu.

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/