Viikon kirjakatsaus

Tähän mennessä olen kuunnellut tai lukenut kuluneen vuoden aikana yhteensä 152 kirjaa eli keskimäärin yhden kirjan jokaisena päivänä.

Kuluneen viikon aikana kuuntelin kuusi äänikirjaa. Ohessa lyhyt katsaus seuraaviin kirjoihin:

  1. Stephen King: Keveys
  2. David Allen: Getting Things Done – the art of stress-free productivity
  3. Sayaka Murata: Lähikaupan nainen
  4. Bill Bryson: Lyhyt historia lähes kaikesta
  5. Piia Leino: Taivas
  6. Svend Brinkmann: Pysy lujana – Elämä ilman Self-helpiä

Viikon kirjojen osalta Romaaneista suositus Sayaka Muratan Lähikaupan nainen -teokselle ja tietokirjoista Bill Brysonin massiiviselle Lyhyt historia lähes kaikesta.

***

Stephen King: Keveys

-Lapsena King oli yksi suosikkejani. Nyt kun Bookbeat suositteli lyhyempää Kingiä, en malttanut olla kokeilematta, miltä Kingin jännitys tuntuu näin aikuisiällä.
-Järisyttävän kauhun sijaan tässä kirjassa oli kyse hassusta ja sympaattisesta tarinasta. Tarina henkilöstä, joka kevenee jatkuvasti kohti painottomuutta.
-Kirjan idea on hauska vaikkakin epäuskottava. Tässä romaanissa kyse oli myös enemmän hyvän mielen kirjasta kuin hyytävästä kauhusta.

David Allen: Getting Things Done – the art of stress-free productivity

-Tämä kirja on yksi Itsensä johtamisen ja ajanhallinnan klassikko
-Vaikka kirja onkin päivitetty versio, vaivaa sitä vanhanaikaisuus. Kirjan myötä paljastuu hyvin, miten paljon työelämä ja netti on vaikuttanut tekemiseemme.
-Toisaalta kirja on täynnä monia tärkeitä ajatuksia töiden ja tehtävien järjestelemiseksi ja hallinnan tunteen lisäämiseksi.
-Suunnitelmallisuus päivittäin, viikottain ja kuukausittain. Työlistan, priorisoinnin ja delegoinnin käyttö yli 2 minuutin tehtävissä. Samankaltaisten ja tietyssä paikassa tehtävien töiden niputtaminen yhteen (puhelut, sähköpostit) jne.
-Työlistan yhteyteen kannattaa perustaa esimerkiksi Maybe-list. Tämä voi olla lista niistä asioista, joita suunnittelet tai haaveilet tekeväsi jossain vaiheessa tai lista asioista, joiden tekemisestä et ole varma. Tämä ei kuitenkaan ole lista niistä tärkeistä, ei kiireellisistä asioista, joita kannattaa tehdä säännöllisesti. Toki myös Maybe-listaa kannattaa käydä läpi säännöllisesti.

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen

-Hassu japanilainen romaani, joka kertoo 36-vuotiaasta Keikosta, lähikaupan osa-aikaisesta myyjästä.
-Tarina kyseenalaistaa hienosti niitä stereotyyppisiä ura- ja menestysodotuksia, joita moniin meistä kohdistuu.
-Taustalla kulkee hienosti mukana japanilainen kulttuuri sen yksityiskohtaiset piirteet esimerkiksi kohteliaisuuksista ja työmoraalista.
-Romaani kuvaa myös hyvin sitä, miten jokaisesta työstä voi löytää merkitystä.

Bill Bryson: Lyhyt historia lähes kaikesta

-Todella selkeä ja helppotajuinen perusteos – kaikesta.
-Kirjassa käydään läpi maailmankaikkeuden synty, maapallon kehityksen kaaret, evoluutio ja ihmisen kehittyminen.
-Erityiset pisteet evoluutioteorian esittelystä ja luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta.
-Kirja on hyvä kertaus lähes kaikkeen vaikka olisitkin jo lukenut perusteokset fysiikasta ja tähtitieteestä, biologiasta, evoluutioteoriasta ja geologiasta.

Piia Leino: Taivas

-Kuuntelin hiljattain Leinon uudemman romaanin Yliaika.
-Taivas on jonkinlainen suomalainen ja nykyaikainen versio Matrixista.
-Romaani ajoittuu vuoteen 2058, jossa nationalismi ja rasismi sekä ilmastokriisi ovat vieneet yhteiskunnan kaaokseen. Ihmiset viettävät aikaa virtuaalitodellisuudessa.
-Leino maalaa hienosti dystooppisen kuvan tulevaisuudesta, jossa nyt nähtävissä olevat kehityskulut on viety nykykeskustelussa esiintyviä ajatuksia pidemmälle

Svend Brinkmann: Pysy lujana – Elämä ilman Self-helpiä

-Kyseessä on kirja, joka asemoi itsensä selfhelp -kirjallisuutta vastaan ja on itse mitä suurimassa määrin selfhelp
-Kirjailija listaa seuraavat neuvot: (1) lakkaa tarkkailematta itseäsi, (2) keskity siihen, mikä on elämässäsi kielteistä, (3) opettele sanomaan ei, (4) pidä tunteesi aisoissa, (5) anna potkut henkilökohtaiselle valmentajallesi, (6) lue romaani – älä elämäntaito-opasta äläkä elämäkertaa ja (7) mieti menneisyyttä.
-Kirja kyllä pystyy haastamaan kaikkein kevyimmät, sakeimmat ja hörhöimmät selfhelp-kirjat, mutta ei oikeasti vedä vertoja lukemattomille hyville psykologiselle tutkimukselle nojaaville selfhelp-kirjoille.

***

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/