Tähän mennessä olen kuunnellut tai lukenut kuluneen vuoden aikana yhteensä 152 kirjaa eli keskimäärin yhden kirjan jokaisena päivänä.
Kuluneen viikon aikana kuuntelin kuusi äänikirjaa. Ohessa lyhyt katsaus seuraaviin kirjoihin:
- Stephen King: Keveys
- David Allen: Getting Things Done – the art of stress-free productivity
- Sayaka Murata: Lähikaupan nainen
- Bill Bryson: Lyhyt historia lähes kaikesta
- Piia Leino: Taivas
- Svend Brinkmann: Pysy lujana – Elämä ilman Self-helpiä
Viikon kirjojen osalta Romaaneista suositus Sayaka Muratan Lähikaupan nainen -teokselle ja tietokirjoista Bill Brysonin massiiviselle Lyhyt historia lähes kaikesta.
***
Stephen King: Keveys
-Lapsena King oli yksi suosikkejani. Nyt kun Bookbeat suositteli lyhyempää Kingiä, en malttanut olla kokeilematta, miltä Kingin jännitys tuntuu näin aikuisiällä.
-Järisyttävän kauhun sijaan tässä kirjassa oli kyse hassusta ja sympaattisesta tarinasta. Tarina henkilöstä, joka kevenee jatkuvasti kohti painottomuutta.
-Kirjan idea on hauska vaikkakin epäuskottava. Tässä romaanissa kyse oli myös enemmän hyvän mielen kirjasta kuin hyytävästä kauhusta.
David Allen: Getting Things Done – the art of stress-free productivity
-Tämä kirja on yksi Itsensä johtamisen ja ajanhallinnan klassikko
-Vaikka kirja onkin päivitetty versio, vaivaa sitä vanhanaikaisuus. Kirjan myötä paljastuu hyvin, miten paljon työelämä ja netti on vaikuttanut tekemiseemme.
-Toisaalta kirja on täynnä monia tärkeitä ajatuksia töiden ja tehtävien järjestelemiseksi ja hallinnan tunteen lisäämiseksi.
-Suunnitelmallisuus päivittäin, viikottain ja kuukausittain. Työlistan, priorisoinnin ja delegoinnin käyttö yli 2 minuutin tehtävissä. Samankaltaisten ja tietyssä paikassa tehtävien töiden niputtaminen yhteen (puhelut, sähköpostit) jne.
-Työlistan yhteyteen kannattaa perustaa esimerkiksi Maybe-list. Tämä voi olla lista niistä asioista, joita suunnittelet tai haaveilet tekeväsi jossain vaiheessa tai lista asioista, joiden tekemisestä et ole varma. Tämä ei kuitenkaan ole lista niistä tärkeistä, ei kiireellisistä asioista, joita kannattaa tehdä säännöllisesti. Toki myös Maybe-listaa kannattaa käydä läpi säännöllisesti.
Sayaka Murata: Lähikaupan nainen
-Hassu japanilainen romaani, joka kertoo 36-vuotiaasta Keikosta, lähikaupan osa-aikaisesta myyjästä.
-Tarina kyseenalaistaa hienosti niitä stereotyyppisiä ura- ja menestysodotuksia, joita moniin meistä kohdistuu.
-Taustalla kulkee hienosti mukana japanilainen kulttuuri sen yksityiskohtaiset piirteet esimerkiksi kohteliaisuuksista ja työmoraalista.
-Romaani kuvaa myös hyvin sitä, miten jokaisesta työstä voi löytää merkitystä.
Bill Bryson: Lyhyt historia lähes kaikesta
-Todella selkeä ja helppotajuinen perusteos – kaikesta.
-Kirjassa käydään läpi maailmankaikkeuden synty, maapallon kehityksen kaaret, evoluutio ja ihmisen kehittyminen.
-Erityiset pisteet evoluutioteorian esittelystä ja luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta.
-Kirja on hyvä kertaus lähes kaikkeen vaikka olisitkin jo lukenut perusteokset fysiikasta ja tähtitieteestä, biologiasta, evoluutioteoriasta ja geologiasta.
Piia Leino: Taivas
-Kuuntelin hiljattain Leinon uudemman romaanin Yliaika.
-Taivas on jonkinlainen suomalainen ja nykyaikainen versio Matrixista.
-Romaani ajoittuu vuoteen 2058, jossa nationalismi ja rasismi sekä ilmastokriisi ovat vieneet yhteiskunnan kaaokseen. Ihmiset viettävät aikaa virtuaalitodellisuudessa.
-Leino maalaa hienosti dystooppisen kuvan tulevaisuudesta, jossa nyt nähtävissä olevat kehityskulut on viety nykykeskustelussa esiintyviä ajatuksia pidemmälle
Svend Brinkmann: Pysy lujana – Elämä ilman Self-helpiä
-Kyseessä on kirja, joka asemoi itsensä selfhelp -kirjallisuutta vastaan ja on itse mitä suurimassa määrin selfhelp
-Kirjailija listaa seuraavat neuvot: (1) lakkaa tarkkailematta itseäsi, (2) keskity siihen, mikä on elämässäsi kielteistä, (3) opettele sanomaan ei, (4) pidä tunteesi aisoissa, (5) anna potkut henkilökohtaiselle valmentajallesi, (6) lue romaani – älä elämäntaito-opasta äläkä elämäkertaa ja (7) mieti menneisyyttä.
-Kirja kyllä pystyy haastamaan kaikkein kevyimmät, sakeimmat ja hörhöimmät selfhelp-kirjat, mutta ei oikeasti vedä vertoja lukemattomille hyville psykologiselle tutkimukselle nojaaville selfhelp-kirjoille.
***