Äänikirjat mullistivat kirjojen kulutukseni – Kesällä luetut/kuunnellut kirjat

Olen viimeiset pari vuotta kuunnellut äänikirjoja. Tämä on mullistanut kirjojen kulutukseni.

Kun muutama vuosi sitten luin ehkä noin 2-4 paperikirjaa kuukaudessa, on äänikirjojen myötä kirjamäärät moninkertaistuneet.

Kivointa on kuunnella äänikirjoja kuntoillessa. Langattomat kuulokkeet ovat hyvät!

Lisäksi kuuntelen kirjoja kaksinkertaisella nopeudella. Kun aikanaan aloitin tämän, kuulosti puhe aivan aluksi vähän huvittavalta. Ei mennyt kuitenkaan kauan, kun aivot tottuivat nopeampaan tahtiin. Nykyään en edes huomaa nopeampaa lukutahtia. Ainoastaan koko kirja tulee kuunneltua puolet lyhyemmässä ajassa ja siitä saa paljon enemmän irti, kun keskittyminen paranee.

Tyypillisesti kuuntelen kirjoja juoksulenkillä, kotitöitä tehdessä tai pyöräillessäni paikasta toiseen. On kätevää kun koko kirjasto on aina mukana puhelimessa. Erillistä lukulaitetta ei tarvita.

Kuuntelen kirjoja BookBeat-sovelluksen kautta. Palvelu maksaa 16,90 e/kk. Lisäksi puolisollani on perhetili eli yhteensä maksamme palvelusta 21,90 euroa kuukaudessa. Tällä summalla saan lukea ja kuunnella kirjoja niin paljon kuin ehdin.

Mitä sitten olen viimeaikoina kuunnellut?

Kesän parhain ja vaikuttavin kirja on ollut mielestäni Greta Thunbergista kertova teos Sydämen asioita. Lisäksi syvän vaikutukset ovat tehneet mm. Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, Nadia Muradin Viimeinen tyttö – Olin Isisin vankina ja Malala Yousafzain Meidän oli paettava.

Selfhelpissä tai elämänhallintagenressä hyvä tiivistys oli Anna Perhon Antisäätäjä ja tapojen muuttamisesta James Clearin Atomic Habits. Business-kirjallisuudesta ja yritysten yhteiskuntavastuusta taas Blanca Jutin Game Changer ansaitsee maininnan. Poliittisista kirjoista Timo Soinin ja Mikko Kärnän kirjat olivat kiinnostavia ja uusia näkökulmia avaavia. Vahva suositus kaikille näille.

Ohessa lista kesällä kuuntelemistani/lukemistani kirjoista. Yhteensä 33 kirjaa. Näiden lisäksi olen lukenut muutaman paperikirjan, jotka eivät ole listauksessa mukana.


Kesä 2019 luetut/kuunnellut kirjat:

JHT – Mikko Aaltonen
Arkadianmäen kirstunvartija – Pertti J. Rosila
Monenkirjavia kuvitelmia – Lauri Järvilehto
Herrahissin vauhdissa – Pertti J. Rosila
Upeaa työtä! – Lauri Järvilehto
Tapaus Youssuf K. – Malin Persson Giolito
Mulkerot – Ari Turunen
Elinvoimaisen miehen kirja – Teemu Syrjälä
Antti Tapani – Antti Tuisku
Myyntikolmio – Amatööristä huippumyyjäksi – Jyrki Jokitalo
Häirikkö Arkadianmäellä – Mikko Kärnä
Antisäätäjä – Anna Perho
Hyvä elämä – Saku Tuominen
Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa – Haemin Sunin
Viimeinen tyttö – Olin Isisin vankina – Nadia Murad
Dettman ja johtamisen taito – Saska Saarikoski
Pelon hinta – Henkka Hyppönen
Auschwitzin tatuoija – Heather Morris
Pää edellä – Tiina Huttu
Game Changer – Blanca Juti
Likainen Harri – 20 vuotta Erkon renkinä – Harri Nykänen
Peruspomo – Timo Soini
Ihmiset – Näin munasimme kaiken – Tom Phillips
Kaikki menee päin h*lvettiä – Nurinkurinen kirja toivosta – Mark Manson
Painotohtori – André Heikius
Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä – Malena Ernman ym.
The Uninhabitable Earth – David Wallance-Wells
Sinä pystyt – Nanna Karalahti
Nukkumalla menestykseen – Henri Tuomilehto ym.
Työelämän kapinalliset – Milla Halme ym.
Meidän oli paettava – Malala Yousafzai
Atomic Habits – James Clear
Future Proof – Aku Varamäki


Yksi kommentti artikkeliin ”Äänikirjat mullistivat kirjojen kulutukseni – Kesällä luetut/kuunnellut kirjat”

 1. Leo,
  Tällä kertaa yhdyn kirjailija-isäsi sinunkin ” lukemistasi ” eli kuuntelemistasi puolella korvalla ja näkemistäsi yhdellä silmällä koskevaan aiheelliseen kritiikkiin ( öisinajattelija-blogi 5.9.2019, ” Lukemisen muutos, äänikirja,lukulaite ja digilehti ” )¨.

  Ensinnäkin, äänikirja ei ole kirja. Ja toiseksi, oikeiden kirjojen lukeminen ei ole ajantuhlausta. Miksi pitää olla aina niin kova kiire, ettei ehdi edes lukea kirjoja ? Miksi päästää elämä niin ylenpalttiseksi ja hätäiseksi, ettei ehdi tehdä mitään perusteellisen kunnolla ?
  Kaikenmaailman teknologia tekee muutenkin kiireisistä ihmisistä entistä avuttomampia ja teknisistä laitteista riippuvaisia. Jatkuva teknologian käyttö kasvattaa individualismia ja se epäinhimillistää. Oma ajattelu jää vajavaiseksi, kun ei kiireessä voi perehtyä syvällisesti asioihin..

  Luen kirjoja itse niin kauan kuin en ole sokea enkä muutenkaan erityisen vaivainen. Ja vaikka en kykenisikään lukemaan , niin en kuuntelisi teknistä nauhoitusta, vaan pyytäisin jonkun ” oikean ” ihmisen lukemaan minulle oikeita kirjoja elävällä tavalla. Tämä olisi sitä inhimillistä rinnakaineloa ja ” yhteisöllisyyttä ”, jota yksilökohtaisella äänikirja -ym. sen kaltaisella teknologialla ei saavuteta.

  Kirjojen lukeminen ei ole vain sivistävää, vaan se on myöskin rentouttavaa. Ja se voi olla ihan ekologista riippuen siitä missä olosuhteissa se tehdään ,ja mistä aineista ja missä oikeasti luettavissa oleva kirja on valmistettu.
  .

  Vastaa

Jätä kommentti