Äänikirjat mullistivat kirjojen kulutukseni – Kesällä luetut/kuunnellut kirjat

Olen viimeiset pari vuotta kuunnellut äänikirjoja. Tämä on mullistanut kirjojen kulutukseni.

Kun muutama vuosi sitten luin ehkä noin 2-4 paperikirjaa kuukaudessa, on äänikirjojen myötä kirjamäärät moninkertaistuneet.

Kivointa on kuunnella äänikirjoja kuntoillessa. Langattomat kuulokkeet ovat hyvät!

Lisäksi kuuntelen kirjoja kaksinkertaisella nopeudella. Kun aikanaan aloitin tämän, kuulosti puhe aivan aluksi vähän huvittavalta. Ei mennyt kuitenkaan kauan, kun aivot tottuivat nopeampaan tahtiin. Nykyään en edes huomaa nopeampaa lukutahtia. Ainoastaan koko kirja tulee kuunneltua puolet lyhyemmässä ajassa ja siitä saa paljon enemmän irti, kun keskittyminen paranee.

Tyypillisesti kuuntelen kirjoja juoksulenkillä, kotitöitä tehdessä tai pyöräillessäni paikasta toiseen. On kätevää kun koko kirjasto on aina mukana puhelimessa. Erillistä lukulaitetta ei tarvita.

Kuuntelen kirjoja BookBeat-sovelluksen kautta. Palvelu maksaa 16,90 e/kk. Lisäksi puolisollani on perhetili eli yhteensä maksamme palvelusta 21,90 euroa kuukaudessa. Tällä summalla saan lukea ja kuunnella kirjoja niin paljon kuin ehdin.

Mitä sitten olen viimeaikoina kuunnellut?

Kesän parhain ja vaikuttavin kirja on ollut mielestäni Greta Thunbergista kertova teos Sydämen asioita. Lisäksi syvän vaikutukset ovat tehneet mm. Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, Nadia Muradin Viimeinen tyttö – Olin Isisin vankina ja Malala Yousafzain Meidän oli paettava.

Selfhelpissä tai elämänhallintagenressä hyvä tiivistys oli Anna Perhon Antisäätäjä ja tapojen muuttamisesta James Clearin Atomic Habits. Business-kirjallisuudesta ja yritysten yhteiskuntavastuusta taas Blanca Jutin Game Changer ansaitsee maininnan. Poliittisista kirjoista Timo Soinin ja Mikko Kärnän kirjat olivat kiinnostavia ja uusia näkökulmia avaavia. Vahva suositus kaikille näille.

Ohessa lista kesällä kuuntelemistani/lukemistani kirjoista. Yhteensä 33 kirjaa. Näiden lisäksi olen lukenut muutaman paperikirjan, jotka eivät ole listauksessa mukana.


Kesä 2019 luetut/kuunnellut kirjat:

JHT – Mikko Aaltonen
Arkadianmäen kirstunvartija – Pertti J. Rosila
Monenkirjavia kuvitelmia – Lauri Järvilehto
Herrahissin vauhdissa – Pertti J. Rosila
Upeaa työtä! – Lauri Järvilehto
Tapaus Youssuf K. – Malin Persson Giolito
Mulkerot – Ari Turunen
Elinvoimaisen miehen kirja – Teemu Syrjälä
Antti Tapani – Antti Tuisku
Myyntikolmio – Amatööristä huippumyyjäksi – Jyrki Jokitalo
Häirikkö Arkadianmäellä – Mikko Kärnä
Antisäätäjä – Anna Perho
Hyvä elämä – Saku Tuominen
Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa – Haemin Sunin
Viimeinen tyttö – Olin Isisin vankina – Nadia Murad
Dettman ja johtamisen taito – Saska Saarikoski
Pelon hinta – Henkka Hyppönen
Auschwitzin tatuoija – Heather Morris
Pää edellä – Tiina Huttu
Game Changer – Blanca Juti
Likainen Harri – 20 vuotta Erkon renkinä – Harri Nykänen
Peruspomo – Timo Soini
Ihmiset – Näin munasimme kaiken – Tom Phillips
Kaikki menee päin h*lvettiä – Nurinkurinen kirja toivosta – Mark Manson
Painotohtori – André Heikius
Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä – Malena Ernman ym.
The Uninhabitable Earth – David Wallance-Wells
Sinä pystyt – Nanna Karalahti
Nukkumalla menestykseen – Henri Tuomilehto ym.
Työelämän kapinalliset – Milla Halme ym.
Meidän oli paettava – Malala Yousafzai
Atomic Habits – James Clear
Future Proof – Aku Varamäki


Yksi kommentti artikkeliin ”Äänikirjat mullistivat kirjojen kulutukseni – Kesällä luetut/kuunnellut kirjat”

  1. Leo,
    Tällä kertaa yhdyn kirjailija-isäsi sinunkin ” lukemistasi ” eli kuuntelemistasi puolella korvalla ja näkemistäsi yhdellä silmällä koskevaan aiheelliseen kritiikkiin ( öisinajattelija-blogi 5.9.2019, ” Lukemisen muutos, äänikirja,lukulaite ja digilehti ” )¨.

    Ensinnäkin, äänikirja ei ole kirja. Ja toiseksi, oikeiden kirjojen lukeminen ei ole ajantuhlausta. Miksi pitää olla aina niin kova kiire, ettei ehdi edes lukea kirjoja ? Miksi päästää elämä niin ylenpalttiseksi ja hätäiseksi, ettei ehdi tehdä mitään perusteellisen kunnolla ?
    Kaikenmaailman teknologia tekee muutenkin kiireisistä ihmisistä entistä avuttomampia ja teknisistä laitteista riippuvaisia. Jatkuva teknologian käyttö kasvattaa individualismia ja se epäinhimillistää. Oma ajattelu jää vajavaiseksi, kun ei kiireessä voi perehtyä syvällisesti asioihin..

    Luen kirjoja itse niin kauan kuin en ole sokea enkä muutenkaan erityisen vaivainen. Ja vaikka en kykenisikään lukemaan , niin en kuuntelisi teknistä nauhoitusta, vaan pyytäisin jonkun ” oikean ” ihmisen lukemaan minulle oikeita kirjoja elävällä tavalla. Tämä olisi sitä inhimillistä rinnakaineloa ja ” yhteisöllisyyttä ”, jota yksilökohtaisella äänikirja -ym. sen kaltaisella teknologialla ei saavuteta.

    Kirjojen lukeminen ei ole vain sivistävää, vaan se on myöskin rentouttavaa. Ja se voi olla ihan ekologista riippuen siitä missä olosuhteissa se tehdään ,ja mistä aineista ja missä oikeasti luettavissa oleva kirja on valmistettu.
    .

Kommentointi on suljettu.

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/