Joulumuistio: Ekologinen joulu

Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja luonnonvarojen ylikulutus. IPCC:n raportti, Suomen luontotyyppien uhanalaisuus ja aikaistuva ylikulutuspäivä.

Miten viettää fiksu joulu kaiken tämän keskellä?

Jouluna on hyvä mahdollisuus toimia ekologisesti ja siten vahvistaa hiilineutraalia kiertototaloutta, jossa luonnon monimuotoisuus lisääntyy. Ota siis aikaa, jää kotiin, syö vegaaniruokaa, anna aineettomia lahjoja, jätä kuuset metsään ja tee jotain hyvää. Siinä ekologisen joulun askelmerkit.

Ohessa 7 vinkkiä ekologisen joulun viettoon

1. Ota aikaa. Vietä aikaa läheisten kanssa ja lue hyviä kirjoja. Rentoudu, keskustele ja suunnittele tulevaa. Käy ulkoilemassa.

2. Matkusta lähelle. Tai pysy kotona. Jos matkustat, käytä junaa tai bussia. Vältä lentämistä.

3. Suosi vegaaniruokaa. Joulunakin pitää syödä. Hyviä vaihtoehtoja on tarjolla vaikka kuinka paljon. Seitan kinkku on terveellinen ja ekologinen eikä loukkaa eläinten oikeuksia. Kaiken lisäksi se on trendikäs.

4. Anna aineettomia lahjoja. Työntekijöitä voi palkita ylimääräisellä vapaapäivällä turhan roinan sijaan ja läheisille antaa lahjaksi esimerkiksi kiireettömän yhteisen hetken. Joululahjoihin varatut rahat voit lahjoittaa vaikka hyväntekeväisyyteen.

5. Koristele harkiten. Kuuset ovat kaikkein kauneimmillaan metsässä. Ja hiilinielujakin pitäisi ennenmminkin kasvattaa kuin pienentää. Tunnelmaa ja koristeita voi luoda myös maahan tippuneista havuista tai oksista. Erilaisista jätteistä voi kiertotalouden hengessä luoda vaikka mitä koristeita.

6. Tee jotain hyvää. Joulunakin tarvitaan apua. Ryhdy vapaaehtoiseksi ja toimi ilmaston, syrjäytyneiden, nuorten, vanhusten tai vaikka kodittomien eläinten puolesta.

7. Vaikuta pitkäjänteisesti. Meillä on ilmastonmuutoksen suhteen vain muutamia vuosia aikaa muuttaa elämäntapaamme ja tehdä merkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia. Ota uusi vuosi vastaan iloiten ja tee uudesta ekologisesta elämäntavasta pysyvä.

Mitä pidempään odotamme muutosta, sen vaikeammaksi se käy. Mitä kauemmin jatkamme nykyisellä tavalla, sen rajumpia muutoksia joudumme arkeen tekemään. Ilmastonmuutos ei ehkä tänä jouluna vielä hallitse arkeasi, mutta jos mitään ei tehdä, mikään muu ei hallitse tulevaa arkea ja tulevia jouluja niin paljon kuin ilmastonmuutos.

Yksi kommentti artikkeliin ”Joulumuistio: Ekologinen joulu”

 1. Leolle ,
  Oikeasti ekologisesta uudesta vuodesta 2019 puheenollen :

  Useat ranskalaiset kansalaisjärjestöt ( mm.Greenpeace ) ovat tehneet netissä jo pitkästi yli miljoonan allekirjoituksen keränneen vetoomuksen. Näin ne ovat tekemässä oikeudelle yhteistä kannetta VALTIOTA vastaan. Kansalaisjärjestöt syyttävät valtiota siitä, että se ei ole tehnyt tarpeeksi ilmaston lämpenemisen estämiseksi.
  Ranskalaiset ovat ymmärtäneet sen, että ensisijaisesti valtion on toimittava ympäristö-ja ilmastopolitiikan suunnan muuttamiseksi. Kysymys on ennenkaikkea POLIITTINEN niin valtio-kuin EU-tasolla. Valtio olemme me kansalaiset KOLLEKTIIVISESTI , ja valitsemamme valtiojohdon on kuunneltava meitä.
  Tämä onkin laajakantoisempi suunta kuin mitä on ( uusliberalistinen ) yksilönvastuun jatkuva korostaminen.

  Kohta 6. Tee jotain hyvää:

  Tässäkin kohtaa on parempi puhua kollektiivisuudesta yksilönvastuun korostamisen sijaan.
  Ranskassa useat hyväntekeväisyysjärjestöt ( mm .Médecins du Monde – lääkäriapujärjestö ) ovat julkistaneet valtiojohdolle suunnatun yhteisen vaatimuksen. Ne vaativat VALTIOTA ottamaan sille kuuluvan vastuun, jottei näiden järjestöjen tarvitsisi edelleenkin huolehtia kodittomista ihmisistä.
  Hyväntekeväisyydellä ei poisteta köyhyyttä , kodittomuutta , eikä sillä rakenneta parempaa maailmaa.

  Onnea vuodelle 2019 !

  Vastaa

Jätä kommentti