Joulumuistio: Ekologinen joulu

Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja luonnonvarojen ylikulutus. IPCC:n raportti, Suomen luontotyyppien uhanalaisuus ja aikaistuva ylikulutuspäivä.

Miten viettää fiksu joulu kaiken tämän keskellä?

Jouluna on hyvä mahdollisuus toimia ekologisesti ja siten vahvistaa hiilineutraalia kiertototaloutta, jossa luonnon monimuotoisuus lisääntyy. Ota siis aikaa, jää kotiin, syö vegaaniruokaa, anna aineettomia lahjoja, jätä kuuset metsään ja tee jotain hyvää. Siinä ekologisen joulun askelmerkit.

Ohessa 7 vinkkiä ekologisen joulun viettoon

1. Ota aikaa. Vietä aikaa läheisten kanssa ja lue hyviä kirjoja. Rentoudu, keskustele ja suunnittele tulevaa. Käy ulkoilemassa.

2. Matkusta lähelle. Tai pysy kotona. Jos matkustat, käytä junaa tai bussia. Vältä lentämistä.

3. Suosi vegaaniruokaa. Joulunakin pitää syödä. Hyviä vaihtoehtoja on tarjolla vaikka kuinka paljon. Seitan kinkku on terveellinen ja ekologinen eikä loukkaa eläinten oikeuksia. Kaiken lisäksi se on trendikäs.

4. Anna aineettomia lahjoja. Työntekijöitä voi palkita ylimääräisellä vapaapäivällä turhan roinan sijaan ja läheisille antaa lahjaksi esimerkiksi kiireettömän yhteisen hetken. Joululahjoihin varatut rahat voit lahjoittaa vaikka hyväntekeväisyyteen.

5. Koristele harkiten. Kuuset ovat kaikkein kauneimmillaan metsässä. Ja hiilinielujakin pitäisi ennenmminkin kasvattaa kuin pienentää. Tunnelmaa ja koristeita voi luoda myös maahan tippuneista havuista tai oksista. Erilaisista jätteistä voi kiertotalouden hengessä luoda vaikka mitä koristeita.

6. Tee jotain hyvää. Joulunakin tarvitaan apua. Ryhdy vapaaehtoiseksi ja toimi ilmaston, syrjäytyneiden, nuorten, vanhusten tai vaikka kodittomien eläinten puolesta.

7. Vaikuta pitkäjänteisesti. Meillä on ilmastonmuutoksen suhteen vain muutamia vuosia aikaa muuttaa elämäntapaamme ja tehdä merkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia. Ota uusi vuosi vastaan iloiten ja tee uudesta ekologisesta elämäntavasta pysyvä.

Mitä pidempään odotamme muutosta, sen vaikeammaksi se käy. Mitä kauemmin jatkamme nykyisellä tavalla, sen rajumpia muutoksia joudumme arkeen tekemään. Ilmastonmuutos ei ehkä tänä jouluna vielä hallitse arkeasi, mutta jos mitään ei tehdä, mikään muu ei hallitse tulevaa arkea ja tulevia jouluja niin paljon kuin ilmastonmuutos.

Yksi kommentti artikkeliin ”Joulumuistio: Ekologinen joulu”

  1. Leolle ,
    Oikeasti ekologisesta uudesta vuodesta 2019 puheenollen :

    Useat ranskalaiset kansalaisjärjestöt ( mm.Greenpeace ) ovat tehneet netissä jo pitkästi yli miljoonan allekirjoituksen keränneen vetoomuksen. Näin ne ovat tekemässä oikeudelle yhteistä kannetta VALTIOTA vastaan. Kansalaisjärjestöt syyttävät valtiota siitä, että se ei ole tehnyt tarpeeksi ilmaston lämpenemisen estämiseksi.
    Ranskalaiset ovat ymmärtäneet sen, että ensisijaisesti valtion on toimittava ympäristö-ja ilmastopolitiikan suunnan muuttamiseksi. Kysymys on ennenkaikkea POLIITTINEN niin valtio-kuin EU-tasolla. Valtio olemme me kansalaiset KOLLEKTIIVISESTI , ja valitsemamme valtiojohdon on kuunneltava meitä.
    Tämä onkin laajakantoisempi suunta kuin mitä on ( uusliberalistinen ) yksilönvastuun jatkuva korostaminen.

    Kohta 6. Tee jotain hyvää:

    Tässäkin kohtaa on parempi puhua kollektiivisuudesta yksilönvastuun korostamisen sijaan.
    Ranskassa useat hyväntekeväisyysjärjestöt ( mm .Médecins du Monde – lääkäriapujärjestö ) ovat julkistaneet valtiojohdolle suunnatun yhteisen vaatimuksen. Ne vaativat VALTIOTA ottamaan sille kuuluvan vastuun, jottei näiden järjestöjen tarvitsisi edelleenkin huolehtia kodittomista ihmisistä.
    Hyväntekeväisyydellä ei poisteta köyhyyttä , kodittomuutta , eikä sillä rakenneta parempaa maailmaa.

    Onnea vuodelle 2019 !

Kommentointi on suljettu.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.