Kehityskeskustelu itsensä kanssa

Kehityskeskusteluita kannattaa käydä myös itsensä kanssa. Kirjoitin Kodin Kuvalehdelle listan siitä, mitä kysymyksiä itseltä kannattaa kysyä päivittäin, viikoittain, kuukausittain ja vuosittain.

Kodin Kuvalehden toimittaja Laura Kosonen haastatteli siis minua ja Riitta Hyppöstä keväällä 2017 kehityskeskusteluista.

Kyse ei ollut kuitenkaan perinteisesti esihenkilö – alainen –kehityskeskustelusta ja sen pohdinnasta vaan kehityskeskustelusta itsensä kanssa. Riitta Hyppönen on kirjoittanut asiasta aiemmin hyvin.

Jotkut ovat arvioineen, että perinteisten kehityskeskusteluiden aika alkaa olla ohi. Palautteen antamista ja tavoitteiden määrittelyä kun kannattaa harjoittaa reaaliaikaisesti ja jatkuvana päivittäin ja viikoittain eikä kerran vuodessa lomakkeiden kanssa neuvotteluhuoneessa esihenkilö-alainen keskustelua.

Tämän myötä on tärkeää tehdä myös jatkuvaa itsensä arviointia. Itse pyrin esimerkiksi joka päivä käymään muutamassa minuutissa lyhyesti läpi päivän tapahtumia ja arvioimaan toimintaani muutamalla ranskalaisella viivalla.

Ohessa Kodin Kuvalehdelle toimittamani lista siitä, millaisia kysymyksiä itseltä kannattaa kysyä päivittäin, viikoittain, kuukausittain ja vuosittain.

Säännöllinen kehityskeskustelu itsensä kanssa:

Kysymyksiä itselle joka päivä:

– Mistä olen kiitollinen ja ketä haluan kiittää? Esimerkiksi vähintään viisi kiitosta puolisolle tai muulle läheiselle ja viisi kiitosta muille.
– Miten olen onnistunut tänään? Mitä onnistumisia on ollut, mikä ei ole sujunut?
– Mitä teen huomenna? Seuraavan päivän kulun voi kuvitella mielessään, tehdä aikataulun sitä varten.

Kysymyksiä itselle viikoittain:

– Miten olen nukkunut, liikkunut ja syönyt?
– Mikä on ollut viikon suurin onnistuminen ja suurin epäonnistuminen?
– Mistä olen erityisen kiitollinen?

Kysymyksiä itselle kuukausittain:

– Mitä uutta aion oppia? Mitä uutta haluan kokeilla seuraavan kuukauden aikana?
– Teenkö parhaillaan merkityksellisiä ja mielekkäitä asioita?
– Mitkä ovat 1-3 keskeisintä tavoitetta seuraavalle kuukaudelle?

Kysymyksiä itselle vuosittain:

– Jos tämä olisi elämäni viimeinen vuosi, tekisinkö sitä, mitä olen nyt tekemässä?
– Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteet seuraavalle vuodelle? Miten mittaan päivittäin tai viikoittain näiden tavoitteiden toteutumista?
– Miten voin palvella läheisiä ihmisiä seuraavan vuoden aikana olemaan parhaimmillaan heidän omissa jutuissaan?

***

Jos sinulla on hyvä vinkki tai kiinnostavia kokemuksia kehityskeskusteluin käymisestä, niin kerro ihmeessä tähän kommentin muodossa!

Ohessa vielä myös aiempi kirjoitukseni perinteisestä kehityskeskustelusta: Viisi vinkkiä kehityskeskusteluun ja mahdollinen keskustelurunko

Jätä kommentti