Nuorisotyön ja nuorison tulevaisuus

nuoret-voivat-hyvinOsallistuin tiistaina 11.10.2016 Nuorisotyön tulevaisuusfoorumiin. Tilaisuus järjestettiin sopivasti nuorisotyön viikolla, jonka teemana on yhdenvertaisuus.

Kaikkein kiinnostavinta antia oli tilaisuudessa julkaistu Nuorista Suomessa -tutkimuskooste (ks. pdf).

Tutkimus osoittaa, että enemmistö nuorista on tyytyväisiä elämäänstä. Toisaalta ongelmiakin on aika paljon – erityisesti niillä alueilla, joihin nuoret eivät itse voi vaikuttaa.

Julkaisussa listataan 9 asiaa, joissa nuorilla menee nyt paremmin kuin ennen. 

1. Tyytyväisyys. Nuoret antavat keskiarvon 8,5 arvioidessaan tyytyväisyyttä elämäänsä.

2. Harrastus. Nuorten harrastaminen on kasvanut. Kaiken kaikkiaan 89 prosentilla nuorista on jokin harrastus.

3. Liikenne. Liikennekuolemien määrä on puolittunut ja loukkaantumisten määrä laskenut 20% kymmenen vuoden aikana.

4. Kiusaaminen. Kiusaamisen kohteeksi joutuneiden määrä on laskenut. Eniten kiusaaminen on vähentynyt peruskoulussa.

5. Pikavippi. Pikavippiuudistus on vähentänyt velkomustuomioita.

6. Terveys. Pääsy oppilasterveydenhuollon palveluihin on helpottunut huomattavasti.

7. Raskaus. Raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet.

8. Tupakka. Yhä harvempi nuori tupakoi. Esimerkiksi peruskouluikäisistä 72% ei ole koskaan tupakoinut (vuonna 2005 luku oli 54%).

9. Alkoholi. 1990-luvulla syntyneet nuoret joivat alaikäisinä vanhempia ikäluokkia vähemmän.

Kaikki eivät ole menneet kuitenkaan vain hyvään suuntaan. Näyttäisi siltä, että erityisesti ne asiat, jotka eivät johdu nuorten omista valinnoista, vaan yhteiskunnan rakenteista, perheiden ongelmista, Suomen taloudellisesta tilanteesta ja päättäjien tekemistä poliittisista valinnoista, ovat menneet negatiiviseen suuntaan.

10 asiaa nuorista, joissa on parannettavaa.

1. Väestömäärä. Vuonna 2030 alle 15-vuotiaita on yhtä vähän kuin viimeksi vuonna 1894. Nuorten määrä vähenee ja huoltosuhde heikkenee.

2. Koulutus. Matalasti koulutettujen määrä nousee ja korkeakoulutettujen määrä vähenee. Työmarkkinoille tulevat ikäluokat eivät ole koulutetumpia kuin sieltä poistuvat.

3. Työttömyys. Joka viides nuori mies on koulutuksen ulkopuolella työttömänä tai työvoiman ulkopuolella. Nuorten työttömyysjaksojen pituus on noussut 11 kuukaudesta 16 kuukauteen.

4. Alkoholi. Läheisten alkoholinkäyttö aiheuttaa haittoja 12 prosentille lukiolaisista ja 16 prosentille ammattikoululaisista.

5. Yksinäisyys. Yksinäiseksi tuntee itsensä vajaa 10% nuorista. 9 % peruskoulua käyvistä pojista on ilman läheistä ystävää. Yksinäisyyttä on enemmän pojilla kuin tytöillä.

6. Asuminen. Yli puolet asumistuen saajista on alle 30-vuotiaita. Nuoret ostavat ensimmäisen asuntonsa myöhemmin kuin aiemmin.

7. Asunnottomuus. Nuorten asunnottomuus on kasvanut reilusti pääkaupunkiseudulla.

8. Elintaso. Alle 35-vuotiaiden kotitalouksien elintaso ei juurikaan noussut vuosien 1990 ja 2013 välillä. Pienituloisia on eniten 18-24 vuotiaieden joukossa, yhteensä 134 000. Vanhempien, mutta alle 55-vuotiaiden kotitalouksien tulotaso on noussut noin 10% korkeammaksi kuin edeltävällä sukupolvella.

9. Rahanpuute. Yhä useampi joutuu tinkimään harrastuksistaan rahanpuutteen vuoksi. Erityisesti rahanpuute vaikuttaa liikuntaharrastusten määrään. Nuorten keskitulo jää alle muun väestön.

10. Ylipaino. Nuorten ylipainoisuus on lisääntynyt. Ylipainoisten suomalaisnuorten osuus 15-24 vuotiaista miehistä on 24 prosenttia ja naisista 16 prosenttia.

nuoret-ja-1990-luvun-laman-leikkauksetErityisesti näyttää siltä, että 1990-luvun laman leikkaukset tulivat nuorille ja koko yhteiskunnalle todella kalliiksi. Allianssi on koonnut yhteen Suomen 1990-laman leikkauksia ja niiden vaikutuksia.

Oheinen kuva kertoo omaa karua kieltään. Tästä on syytä oppia kun nyt tehdään poliittisia päätöksiä.

“Suomalainen menestystarina on katkeamassa nuorten nenän edestä”, kirjoittaa nuorisotutkija Veli Liikanen julkaisun yhteenvedossa.

#tulevaisuusfoorumi #syrjinnästävapaa #hupparikansanpuolella

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli