Epäonnistumisen päivä: ”Jos haluat onnistua, tuplaa se määrä, jonka epäonnistut”

herozerohero-ja-epaonnistumisen-paiva-kuva-aku-varamakiTällä viikolla on vietetty epäonnistumisen päivää.

Valtioneuvoston kanslia järjesti aiheesta aamutilaisuuden 13.10.2016. Sessiossa mm. Ainu Kortelainen, Jani Halme, Pauliina Feodoroff ja Riku Rantala jakoivat kokemuksiaan ja näkemyksiään epäonnistumisesta.

Omassa arjessa epäonnistumiset ovat läsnä jatkuvasti. Erityisesti pienten lasten kanssa tuntuu usein, että hommat eivät mene ihan suunnitelmien mukaan.

Ehkä kaikkein suurimmat epäonnistumiset viime vuosien aikana olen kuitenkin kokenut esimerkiksi silloin kun en tullut valittua Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajan paikalle hoidettuani tehtävää jo sijaisena. Tai kun eduskuntavaaleissa ei tullut odotettua menestystä.

Aina pitää kuitenkin yrittää. Se, joka ei yritä, ei voi koskaan onnistua. Jos taas haluat onnistua, tuplaa se määrä, jonka epäonnistut.

Ohessa muutamia poimintoja aivan erinomaisilta puhujilta.

Ainu Kortelainen:
– Jos mokaa jossain, se voikin olla iso mahdollisuus miettiä uudestaan.

Jani Halme:
– Epäonnistuminen on organisaation kannalta erinomainen juttu. Se kertoo siitä, että on otettu riskejä. Et voi ottaa riskejä epäonnistumatta. Kun epäonnistutaan, päällimmäinen tunne on häpeä. Kyse on siitä, miten organisaatio manageeraa häpeän.

Pauliina Feadoroff:
– Jos ei voi kulkea kohti onnistumista, voi kuitenkin kulkea kohti suurempaa ymmärrystä.

Riku Rantala:
– Kukaan ei onnistu yksin, mutta yksin epäonnistutaan. Silloin onnistuu, kun auttaa muita onnistumaan.

Suomi on maailman vähiten epäonnistunut maa. Mitä jos ongelma ei olekaan epäonnistumisen pelko vaan liian pienet unelmat?

Kiitos Valtioneuvoston kanslia ja sen kokeilukulttuuria edistävälle yksikkö sekä Anna Moilanen inspiroivasta aamutilaisuudesta! Seuraavaksi sama konsepti kannattaa viedä vielä suuremmille areenoille.

Kannattaa lukea myös tämä:
Miksi kannattaa epäonnistua

Miten itse olet epäonnistunut? Hyvää viikonloppua!

2 kommenttia artikkeliin ”Epäonnistumisen päivä: ”Jos haluat onnistua, tuplaa se määrä, jonka epäonnistut””

  1. Sinullekin Leo sopii huoneentauluksi erään suomalaisen postikortin arviointi epäonnistumisista. Kortin kuvassa ruskea karhu kurkistelee sen eteen polulle kaatuneen puun takaa ja toteaa: ” Pienet esteet poluilla tekevät elämän kiinnostavaksi ”.

    Eihän se olisikaan elämää, jos ei olisi pettymyksiä ja epäonnistumisia…ja niiden ylimpääsemisiä ! Elämä koostuu monenlaisista onnistumisista, iloista, pettymyksistä, epäonnistumisista. Se on melkoista myllerrystä, eikä ihan tyyntä ja ”rauhallista virtaa”.

    Ehkä ainakin tuo Suomen Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajan tehtävään hyväksymättömyyden tuottama pettymys voitaisiin kääntää epäonnistumisesta myönteiseksi pettymykseksi. Minusta tuntui siltä, että sinun paikkasi ja valmiutesi ei oikeastaan ollut tässä tehtävässä ihan täysin sellainen, mitä itse odottaisit ja mihin pyrkisit luonnon-ja ympäristönsuojelussa. Vai oliko ? Ehkä olisit halunnut vaikuttaa enemmän tämän järjestön toimintaperiaatteisiin ja tekoihin ? Aikansa kutakin.
    Nyt voit täysillä keskittyä Luonto-Liiton asioiden kollektiiviseen hoitamiseen ja Helsingin kaupunginvalttutetun tehtäviin.Ja muuhun mielenkiintoiseen. Niissä on jo yhdelle ihmiselle tekemistä. Ja tietysti silläkin polulla tulee eteen esteitä ja pettymyksiä, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä. Tuskin annat periksi!

    Vastaa
  2. Kuten tiedät, niin pettymysten ja epäonnistumisten syyt voivat olla myös itse tehdyissä virheissä ja vikavalinnoissa.
    Eduskuntavaalit ovat poliittiset vaalit. Eduskunnan kautta tehdään osaltaan Suomen kansallista ja kansainvälistä politiikkaa. Niinpä viimeisimpien eduskuntavaalien osalta mieltäni erityisesti vaivaamaan jäänyt seikka oli myönteinen asenteesi Turkin mahdollista EU-jäsenyyttä kohtaan. Suomea ja Suomen kansaa edustavalta kansanedustajalta vaaditaan nimittäin tietyntasoista kansainvälisten asioiden ja poliittisten suhteiden tiedostamista ja tunnistamista.
    Olisitko vieläkin valmis vastaanottamaan hyväntahtoisesti Turkin EU:n jäsenvaltioksi ?
    Ja jos vastauksesi on myönteinen, niin miten perustelet valintaasi nykytilanteen valossa ? Ja miten oletat voivasi vakuttaa nykyisen Turkin poliittisen suuntauksen muuttamiseen ?
    Turkin poliittinen tilanne ja kehitys kohti diktatuuria oli hyvin tunnettu jo viimeisten Suomen eduskuntavaalien edellä. Sitä suuntausta EU:n valitukset ja vaatimukset eivät ole muuttaneet miksikään. Päinvastoin, Turkin valtionjohto pilkkaa, kiristää, painostaa ja rahastaa EU:ta esimerkiksi pakolaistilanteen takia. Kuolemantuomion suunniteltu täytäntöönpanokaan ei näytä estävän Turkkia vaatimasta EU:lta mitä moninaisempia vapauksia ja jäsenyyden valmistelua. EU:n periaatteet ja säännöt eivät todellisuudessa kiinnosta Turkkia, sillä se pyrkii luomaan omat sääntönsä Euroopankin varalle.Ja näihin sääntöihin tulee kuulumaan nähtävästi poliittisen opposition vainoaminen ja kaikenlaisen vastustuksen hävittäminen. Ja kuolemantuomio ennenkaikkea poliittisen opposition toimintaan osallistumisesta tai oletetusta osallistumisesta. Siis demokratian tuhoaminen Turkissa.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/