Epäonnistumisen päivä: ”Jos haluat onnistua, tuplaa se määrä, jonka epäonnistut”

herozerohero-ja-epaonnistumisen-paiva-kuva-aku-varamakiTällä viikolla on vietetty epäonnistumisen päivää.

Valtioneuvoston kanslia järjesti aiheesta aamutilaisuuden 13.10.2016. Sessiossa mm. Ainu Kortelainen, Jani Halme, Pauliina Feodoroff ja Riku Rantala jakoivat kokemuksiaan ja näkemyksiään epäonnistumisesta.

Omassa arjessa epäonnistumiset ovat läsnä jatkuvasti. Erityisesti pienten lasten kanssa tuntuu usein, että hommat eivät mene ihan suunnitelmien mukaan.

Ehkä kaikkein suurimmat epäonnistumiset viime vuosien aikana olen kuitenkin kokenut esimerkiksi silloin kun en tullut valittua Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajan paikalle hoidettuani tehtävää jo sijaisena. Tai kun eduskuntavaaleissa ei tullut odotettua menestystä.

Aina pitää kuitenkin yrittää. Se, joka ei yritä, ei voi koskaan onnistua. Jos taas haluat onnistua, tuplaa se määrä, jonka epäonnistut.

Ohessa muutamia poimintoja aivan erinomaisilta puhujilta.

Ainu Kortelainen:
– Jos mokaa jossain, se voikin olla iso mahdollisuus miettiä uudestaan.

Jani Halme:
– Epäonnistuminen on organisaation kannalta erinomainen juttu. Se kertoo siitä, että on otettu riskejä. Et voi ottaa riskejä epäonnistumatta. Kun epäonnistutaan, päällimmäinen tunne on häpeä. Kyse on siitä, miten organisaatio manageeraa häpeän.

Pauliina Feadoroff:
– Jos ei voi kulkea kohti onnistumista, voi kuitenkin kulkea kohti suurempaa ymmärrystä.

Riku Rantala:
– Kukaan ei onnistu yksin, mutta yksin epäonnistutaan. Silloin onnistuu, kun auttaa muita onnistumaan.

Suomi on maailman vähiten epäonnistunut maa. Mitä jos ongelma ei olekaan epäonnistumisen pelko vaan liian pienet unelmat?

Kiitos Valtioneuvoston kanslia ja sen kokeilukulttuuria edistävälle yksikkö sekä Anna Moilanen inspiroivasta aamutilaisuudesta! Seuraavaksi sama konsepti kannattaa viedä vielä suuremmille areenoille.

Kannattaa lukea myös tämä:
Miksi kannattaa epäonnistua

Miten itse olet epäonnistunut? Hyvää viikonloppua!

2 kommenttia artikkeliin ”Epäonnistumisen päivä: ”Jos haluat onnistua, tuplaa se määrä, jonka epäonnistut””

  1. Sinullekin Leo sopii huoneentauluksi erään suomalaisen postikortin arviointi epäonnistumisista. Kortin kuvassa ruskea karhu kurkistelee sen eteen polulle kaatuneen puun takaa ja toteaa: ” Pienet esteet poluilla tekevät elämän kiinnostavaksi ”.

    Eihän se olisikaan elämää, jos ei olisi pettymyksiä ja epäonnistumisia…ja niiden ylimpääsemisiä ! Elämä koostuu monenlaisista onnistumisista, iloista, pettymyksistä, epäonnistumisista. Se on melkoista myllerrystä, eikä ihan tyyntä ja ”rauhallista virtaa”.

    Ehkä ainakin tuo Suomen Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajan tehtävään hyväksymättömyyden tuottama pettymys voitaisiin kääntää epäonnistumisesta myönteiseksi pettymykseksi. Minusta tuntui siltä, että sinun paikkasi ja valmiutesi ei oikeastaan ollut tässä tehtävässä ihan täysin sellainen, mitä itse odottaisit ja mihin pyrkisit luonnon-ja ympäristönsuojelussa. Vai oliko ? Ehkä olisit halunnut vaikuttaa enemmän tämän järjestön toimintaperiaatteisiin ja tekoihin ? Aikansa kutakin.
    Nyt voit täysillä keskittyä Luonto-Liiton asioiden kollektiiviseen hoitamiseen ja Helsingin kaupunginvalttutetun tehtäviin.Ja muuhun mielenkiintoiseen. Niissä on jo yhdelle ihmiselle tekemistä. Ja tietysti silläkin polulla tulee eteen esteitä ja pettymyksiä, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä. Tuskin annat periksi!

  2. Kuten tiedät, niin pettymysten ja epäonnistumisten syyt voivat olla myös itse tehdyissä virheissä ja vikavalinnoissa.
    Eduskuntavaalit ovat poliittiset vaalit. Eduskunnan kautta tehdään osaltaan Suomen kansallista ja kansainvälistä politiikkaa. Niinpä viimeisimpien eduskuntavaalien osalta mieltäni erityisesti vaivaamaan jäänyt seikka oli myönteinen asenteesi Turkin mahdollista EU-jäsenyyttä kohtaan. Suomea ja Suomen kansaa edustavalta kansanedustajalta vaaditaan nimittäin tietyntasoista kansainvälisten asioiden ja poliittisten suhteiden tiedostamista ja tunnistamista.
    Olisitko vieläkin valmis vastaanottamaan hyväntahtoisesti Turkin EU:n jäsenvaltioksi ?
    Ja jos vastauksesi on myönteinen, niin miten perustelet valintaasi nykytilanteen valossa ? Ja miten oletat voivasi vakuttaa nykyisen Turkin poliittisen suuntauksen muuttamiseen ?
    Turkin poliittinen tilanne ja kehitys kohti diktatuuria oli hyvin tunnettu jo viimeisten Suomen eduskuntavaalien edellä. Sitä suuntausta EU:n valitukset ja vaatimukset eivät ole muuttaneet miksikään. Päinvastoin, Turkin valtionjohto pilkkaa, kiristää, painostaa ja rahastaa EU:ta esimerkiksi pakolaistilanteen takia. Kuolemantuomion suunniteltu täytäntöönpanokaan ei näytä estävän Turkkia vaatimasta EU:lta mitä moninaisempia vapauksia ja jäsenyyden valmistelua. EU:n periaatteet ja säännöt eivät todellisuudessa kiinnosta Turkkia, sillä se pyrkii luomaan omat sääntönsä Euroopankin varalle.Ja näihin sääntöihin tulee kuulumaan nähtävästi poliittisen opposition vainoaminen ja kaikenlaisen vastustuksen hävittäminen. Ja kuolemantuomio ennenkaikkea poliittisen opposition toimintaan osallistumisesta tai oletetusta osallistumisesta. Siis demokratian tuhoaminen Turkissa.

Kommentointi on suljettu.

Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon