Guggenheim ja Fennovoima: Suurten hankkeiden aika ohi?

Leo Stranius 2014Keskiviikkona 24.6.2015 tapahtui ehkä jotain historiallista.

Helsingin Sanomat julkaisi kaupunginvaltuutetuille tehdyn kyselyn tulokset, jonka mukaan merkittävä osa valtuutetuista vastustaa Guggenheimin museohanketta.

Fortum taas ilmoitti, että ei ole valmis osallistumaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen, koska se ei ole saanut sopimusta venäläisen TGC-1:n vesivoimatuotannon ostosta.

Miten nämä kaksi hanketta oikein liittyvät toisiinsa? Eivät välttämättä mitenkään. Tai sitten niin, että suurten hankkeiden aika on ohi. Pieni on taas kaunista. Perustelen seuraavassa hiukan tarkemmin. 

Helsingin Sanomat oli kartoittanut Helsingin kaupunginvaltuutettujen näkemyksiä Guggenheimin museohankkeeseen. Vain 6 valtuutettua kannatti hanketta ja peräti 31 vastusti. Suurin osa valtuutetuista (32) ei vielä osannut sanoa kantaa.

Tämän hetken ymmärryksen valossa pidän aika selvänä, että Guggenheimillä ei ole läpimenomahdollisuuksia kaupunginvaltuustossa. Epävarmoista kaupunginvaltuutetuista hankkeen vastustajiksi kääntyy lopulta sen verran moni, että esitys kaatuu äänestyksessä heittämällä.

Eikä kyse ole lopulta välttämättä siitä, millaisia positiivisia tai negatiivisia taloudellisia vaikutuksia Guggenheimin mahdollisella museolla arvioidaan olevan. Kyse on siitä, että suurin osa kaupunginvaltuutetuista ei halua kaupunkiin jättimuseota, johon liittyy suuria epävarmuustekijöitä ja riskejä.

Rikas ja elävä kaupunkikulttuuri syntyy esimerkiksi ravintolapäivän ja siivouspäivän kaltaisista ruohonjuuritason ja kaupunkilaisten omaehtoisista tapahtumista. Taidetta ja kulttuuri edistetään parhaiten tarjoamalla pieniä tiloja ja toimintamahdollisuuksia erilaisille kulttuuritoimijoille.

Guggenheim ei ollut ainoa uutinen. Tapahtui mahdollisesti myös jotain vielä merkittävämpää.

Fortum ilmoitti, että ei ole saanut sovittua vielä venäläisen vesivoiman omistuksista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Fortum ei lähde osakkaaksi Fennovoiman ydinvoimahankkeelle. Tämä saattoi olla Fennovoiman ydinvoimahankkeen arkkuun viimeinen naula. Rakennuslupahakemus pitäisi jättää kesäkuun loppuun mennessä eikä kasassa ole millään 60 prosentin kotimaista omistusta ilman Fortumia. Ellei tapahdu ihmeitä, jää Fennovoiman hanke toteutumatta.

Samaan aikaan Helsinki on linjaamassa energiastrategiaansa ihan uudelle pohjalle.

Kaupungin energiayhtiö Helen Oy ilmoitti kesäkuussa tavoittelevansa hiilineutraalia Helsinkiä hajautetulla energiaratkaisulla. Helenillä on todennäköisesti ymmärretty se, mitä Guggenheim ja Fennovoima eivät vielä tajua.

Suurten jättihankkeiden aika on ohi. Keskitetyt ratkaisut ovat kalliita ja omaavat suuria taloudellisia ja yhteiskunnallisia riskejä. Pieni ja hajautettu on kaunista. Kokeilut, joita voidaan tarvittaessa monistaa ja laajentaa tai ajaa nopeasti alas, kukoistavat. Ruohonjuuritason toiminta inspiroi ihmisiä ja tarjoaa uusia vaikuttamismahdollisuuksia.

Emme tarvitse jättihankkeita. Tarvitsemme kukoistavaa ruohonjuuritasolta ponnistavaa kaupunkikulttuuria ja hajautettuja energiaratkaisuja, joihin kuka tahansa pääsee mukaan. Yhtenä esimerkkinä uudesta maailmanjärjestyksestä ravintola- ja siivouspäivien lisäksi on myös Helenin Suvilahden aurinkovoimala, jonka paneelien sähköntuotannon saavat varata kaupunkilaiset itse.

Onko suurten hankkeiden aika ohi? Nouseeko Guggenheim ja Fennovoima vielä tuhkasta? Päätyykö Helsinki sittenkin investoimaan esimerkiksi suureen yksittäiseen monipolttolaitokseen? Aika näyttää.

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli