Mielenosoitus sudentappolupia vastaan: Eläköön sudet!

Eläköön sudetLuonnonvarakeskus (Luke) arvioi Suomen susikannan kooksi tällä hetkellä 220–245 sutta ja 27 laumaa. Vuoden 2014 helmikuun alussa susia oli 140 – 155 yksilöä. Kanta on siis vahvistunut.

Uutinen on erinomainen. Geneettisesti kestävästä susikannasta ollaan kuitenkin vielä valitettavan kaukana. Sitä varten tarvittaisiin vähintään 400 yksilöä.

Miksi susikanta on kasvanut? Syitä voi olla monia. Ehkä salametsästys on vähentynyt julkisen keskustelun ja Perhon salametsästystapauksen johdosta. Ehkä laskenta on tarkentunut tai susia on tullut erityisen paljon itärajan takaa.

Niin tai näin, on susi Suomessa edelleen erittäin uhanalainen laji.

Tästä huolimatta juuri hyväksytyn susikannan hoitosuunnitelma lähtee siitä, että kuluvalle metsästysvuodelle myönnetään 29 tappolupaa. Tämä on väärin.

Susia ei suojella tappamalla. Minimissään pitäisi varmistaa, että susikanta palautuisi geneettisesti kestävälle tasolle ja pysyisi siinä useamman vuoden. Tätä ennen ei ole syytä puhua kannanhoidollisesta tappamisesta. Erityistapaukset ovat toki erikseen.

Mitä muuta pitäisi tehdä? Kannattaa lukea nämä viisi ehdotusta siitä, miten susipolitiikkaa voitaisiin Suomessa parantaa.

Luonto-Liitto järjestää yhdessä muiden kanna mielenosoituksen susien puolesta, tappolupia vastaan. Mieltä osoitetaan keskiviikkona 28.1.2015 Helsingissä, Joensuussa ja Tampereella.

Helsingin mielenosoitus kokoontuu 28. tammikuuta kello 14 Mannerheiminaukiolla, minkä jälkeen se siirtyy kulkueena kohti maa- ja metsätalousministeriön toimitiloja Kruununhaassa.

Nähdään mielenosoituksessa!

Kannattaa lukea myös nämä:
Viisi ehdotusta: Miten susipolitiikkaa voitaisiin Suomessa parantaa?
Sudentappolupia vastaan osoitetaan mieltä Helsingissä, Joensuussa ja Tampereella
Luonto-Liiton lausunto sudenhoitosuunnitelmasta
– Kestävä susikanta voidaan saada Suomeen parissa vuodessa

Yksi kommentti artikkeliin ”Mielenosoitus sudentappolupia vastaan: Eläköön sudet!”

Jätä kommentti