Kolme teesiä yrittäjyyden helpottamiseksi

Tyrsky consulting perustamisjuhlatYlen Ajankohtaisessa kakkosessa vietetään tänään (2.12.2014) yrittäjä-iltaa.

Olen itsekin osakkaana yhdessä pienessä ympäristöalan konsultointiyrityksessä ja miettinyt sitä kautta paljon keinoja yrittäjyyden edistämiseksi.

Nykyään yhä useampi työntekijä liikkuu työsuhteen, opintojen, vanhempainvapaan ja yrittäjyyden välimaastoissa. Nämä työmuodot täytyy tunnista entistä paremmin ja poistaa verotuksessa sekä sosiaaliturvassa olevat epäkohdat.

Ohessa lyhyesti 3 teesiä yrittäjyyden helpottamiseksi:

1. Helpotetaan ja yksinkertaistetaan pienyrittäjien sosiaaliturvaa: otetaan käyttöön perustulo.
2. Tasataan ja tuetaan vanhemmuuden kustannuksia.
3. Luodaan alustaa kokeilukulttuurille, jossa on lupa kokeilla ja epäonnistua.

Lisäksi olisi paikallaan ylipäätään lyhentää työaikaa ja jakaa töitä tasaisemmin esimerkiksi antamalla palkankorotusten sijaan korotuksia vapaa-aikaan.

Myös energiakäänne tulee luomaan uutta yrittäjyyttä, kun siirrymme keskitetyistä energiaratkaisuista hajautettuun ja älykkääseen energiatuotantoon.

Puhdas energia ja hiilivapaa teknologia mahdollistavat Suomeen tulevina vuosina kymmeniätuhansia uusia työpaikkoa.

Suomessa vallitsee yrittämisen pelon kulttuuri. Ihmiset eivät uskalla yrittää, kun pelkäävät epäonnistumista ja leimaantumista. Konkurssia pidetään pelkän välivaiheen sijaan lopullisena leimana.

Meillä tulisi olla enemmän rohkeutta yrittää, kokeilla ja ryhtyä tuumasta toimeen.

4 kommenttia artikkeliin ”Kolme teesiä yrittäjyyden helpottamiseksi”

  1. Ei konkurssia pidetä lopullisen leimana, vaan tilanteena jossa ihminen putoaa pohjalle kovaa ilman yhteiskunnan turvaverkkoa.

    Vastaa
  2. Leo, etkös ole lukenut suomalaista tutkimusta yrittäjyyden korostamisesta ja sen haitallisuudesta ?
    Ihmettelen kantaasi …olet nähtävästi mennyt taannoin ja nyt arvostelemasi” ”systeemin mukana”… ja sen ehdoilla, vai oikeinko ymmärrän.”Business first” -ajattelu ( jossei kaikista niin ainakin suurimmasta osasta ihmisiä yrittäjiksi !) tulee sieltä Amerikoista , eikä välttämättä suinkaan positiivista! Ihmettelen ajatteluasi.Samoin tuo ”be happy ” -ideologia on amerikkalaista, ja sillä peitellään todellisia taloudellisia ym.yhteiskunnallisia ongelmia.Ai niin, Leo, sanopas mitä se onnellisuus on ?Kun kaikille se ei merkitse ihan samaa asiaa, eikä samoja kokemuksia elämässä.Monille onnellisuus olisi työn tekemistä ja työttömyyden katoamista elämästä…lasten koulutusmahdollisuudet ja köyhyyden poistaminen ja normaali asunto ja vaikkapa vain lautasellinen keittoa joka päivä.jne.
    Nyt en kyllä seuraa sinua…! Vaikka kyllä olen todennut, että käytännössä Suomi ei ole enää Suomi, vaan seuraa amerikkalaisia kaikessa.Katsopa miten Amerikoissa nyt mennään! Onko siellä kaikilla niin mukava ja onnellinen elämä.Sekoitat asiat liiaksi keskenään….Miten voit sanoa olevasi vähempiosaisten puolustaja ?
    ihmettelee mecki

    Vastaa
  3. Ihan hyvä arvio Rikulta.Jo nyt konkurssiin ajautuva voi silti aloittaa taas alusta …ja pudota uudelleen..;jne..Kaikenlainen yrittäminenhän aina sisältää riskejä, varsinkin nykyaikana, jopa maatalouden, energiatuotannon ja luonnonsuojelunkin piirissä..Ei kai riskitekijää voi noin vain ruotia pois yhteiskunnan tukiverkostonkaan avulla.En usko ”yrittämisen pelon” katoavan lisäämällä tukea.Riskin arviointiin on aihetta suhtautua realistisesti.Taustallahan on yrittäjän ja läheistensä toimeentulo.
    Leo, puheesi tuntuvat usein hyvin ultraliberaaleilta eivätkä suinkaan ”radikaaliaktivistisilta!!

    Vastaa
  4. Jatkan vielä yhden kerran tuosta mielenkiintoisesta aiheesta yrittäminen.
    Yksityisyrittäminen ( =ei valtiollistettu) ei ole maailman napa ja sen pelastuskeino, kuten tiedät.Se on sitä samaa voimassa olevaa systeemiä, joka toimii aina vain roistomaisemmin , on tullut vain yhä rahanahneemmaksi kaikilla osa-alueillaan.Jollei systeemiä ensin pohjimmiltaan muuteta muunlaiseksi , niin ei edistytä parempaan suuntaan.
    Miksi yhteiskunnan pitäisi jatkuvasti ja kasvavasti tukea kansalaisten verorahoilla yksityisyrittämistä ja poistaa näin sen riskitekijöitä muuttamalla mm.verotusta ja nk.sosiaaliturvaa yrittäjille suotuisiksi ? ( verohelpotuksia ja parempaa sosiaaliturvaa yrittäjille kai tarkoitat ,vai ?) Eikös yrittäjille ole kuitenkin jo olemassa jonkinlaista valtion tukea ja sosiaaaliturvaa heilläkin kansalaisina. Miksi kaikkien suomalaisten pitäisi maksaa esimerkiksi huonosta ja taitamattomasta yrityshoidosta johtuvan konkurssin seuraukset ?
    Leo, puheistasi tulee mieleeni Ranskan ultraliberaalisen yksityisten työnantajien liiton ( MEDEF) nykyiset kovaääniset vaatimukset yritysten kilpailukyvyn ja voittojen lisäämiseksi : lisää, lisää ja aina vain lisää ! Ja lopulta pyritään selvästi koko työntekijöitä suojelevan työlainsäädännön ja kansainvälisten työtä koskevien säännösten poistamiseen , sekä ammattiliittojen polkemiseen ja hävittämiseen.Ranskassa ( puhun EU-n jâsenvaltiosta ) valtiovalta jo suostui miljoonien verohelpotuksiin yrityksille ja työlainsäädännön keventämiseen ym.kansalaisten pussista maksettavien etujen antamiseen kohentaakseen työllisyystasoa.Samalla valtion vaatii yrityksiltä annettujen etujen vastapainoksi parempaa työllistämistä! Mutta kuka uskoo yrittäjien toimivan valtion vaatimalla tavalla? Ei kukaan!Eivät työnantajat ole ennenkään lupauksiaan pitäneet, vaan jatkuvasti vaativat lisää valtiolta jos minkälaisin verukkein, ja lopulta viis veisaavat valtion kanssa tehdyistä sopimuksista! Helpotuksista saatu tuotto ja finanssiavustukset häipyvät useimmiten muille maille.Tämä on nykypäivän todellisuutta. Ja varmaan sama toistuu Suomessakin, jossa seurataan aina muita jo EU:nkin takia. Ja EU vain puhuu ja meinaa,vaan eikäytännössä toimi kuten tulisi toimia. Turha on odottaa ja toivoa sellaista utopista ”välimaastoista” järjestelmää, joka muuttaisi asiat kauniimmiksi!

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/