Metsähallitus hakkaa – Nyt Isosaari

Metsähallitus IsosaariHelsingin kaupunginvaltuusto teki keskiviikkona 3.9.2014 syysretken Isosaareen ja Vallisaareen. Upeita kohteita.

Valitettavasti Isosaaressa vastassa oli irvokas näky.

Metsähallitus oli hakannut saaren keskuskuusikosta useamman hehtaarin arvokasta metsää.

Kaupunginvaltuuston retkellä oli sopivasti mukana myös Metsähallituksen luontopalveluiden henkilöstöä. Heille hakkuut tulivat yhtä suurena yllätyksenä ja järkytyksenä kuin suurelle osalle mukana olleita kaupunginvaltuutettujakin.

Meille luvattiin selvitys tilanteesta. Kyse on todennäköisesti myrskytuhoaluiden luonnonhoidon nimissä tehdyistä hakkuista. Valitettavasti mopo oli vain karannut käsistä.

Metsähallitus Isosaari 2Isosaaren osalta on surullista, että hakkuita on tehty juuri nyt kun saaren käyttöä pohditaan aktiivisesti. Menetys Helsingin luonto- ja virkistysarvoille on melkoinen.

Hiljattain Metsähallituksen julkaiseman selvityksen mukaan ”retkeilijä kokee saavansa yhdestä vierailusta kansallispuistoon hyvinvointia keskimäärin 208 euron arvosta. ”

Tämä reissu oli ilman muuta ja kaikesta huolimatta vähintäänkin tuon arvoinen. Kiitos hienosta retkestä valtuutettu Jarmo Niemiselle ja Metsähallituksen luontopalveluiden väelle!

Oma lukunsa koko sopassa on myös Metsähallituksen ylimitoitetut tuottovaatimukset, jotka johtavat luonnon monimuotoisuuden kannalta liian suuriin hakkuisiin.

Metsähallitus Isosaari 3

 

8 kommenttia artikkeliin ”Metsähallitus hakkaa – Nyt Isosaari”

  1. Arvometsien hakkuu on ehdottomasti väärin.

    On kuitenkin todella tärkeää ymmärtää kokonaisuuksia. Eduskunta on Metsähallituksen omaisuuden hallitsijana joka vuosi vaatimassa valtionkassaan lisää tuloja. Tämä on johtanut siihen, että nyt ei enää vain hakata, vaan myös myydään kansallisomaisuuttamme eli omaa pääomaa.

    Tämä on pitkällä aikavälillä todella lyhytnäköistä. Mistä tuloja tulevaisuudessa saadaan, jos ei ole, mistä ottaa?

    Toinen tärkeä pointti on se, että meidän vihreiden tulee myös vaatia talousmetsien hoidolta kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Itselleni ei ainakaan riitä muutama luonnonsuojelualue tai kansallispuisto, vaan myös talousmetsissä pitää mahdollistaa mahdollisimman laaja monimuotoisuus kestävällä tavalla.

    Siksi on erittäin tärkeää, ettei eduskunta hyväksy Metsähallituksen yhtiöittämistä eikä sen johtoon päästetä sitä yksisilmäisesti ajavaa virkamiestä. Yhtiöittämisen seuraukset ovat potentiaalisesti todella negatiiviset monestakin syystä. Olen kirjoittanut tästä viime talvena mm. Aamulehteen ja blogiini:
    http://annebland.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161057-metsahallinnosta-yhteiskunnallinen-yritys

  2. Isosaaren hallinnoija, Senaatti-kiinteistöt tilasi Puolustusvoimien pyynnöstä Metsähallituksen metsätaloudelta myrskytuhoalueen puiden korjuun. Tilauksen pohjalta laadittiin korjuusuunnitelma, jonka toteutus ajoittui heinä-elokuulle 2014.
    Tuulenkaatojen lisäksi myrskytuhoalueelta ja reunamilta poistettiin puita, joista voisi olla vaaraa alueen käyttäjille. Tällaisia ovat esimerkiksi kallistumassa olevat tai heikkojuuriset kuuset.
    Metsähallituksen metsätalous ei Etelä-Suomessa korjaa puuta saarista. Sen vuoksi korjuupalvelu ostettiin ulkopuoliselta.

  3. Hakkuutyö saarissa on kallista, siksi jälki usein on tuollaista ylilyöntiä.

  4. Hakkuut aloitettiin saarelaisten mukaan 28.8. Niiden laajuus on huomattavasti myrskytuhoalueita laajempi. Hakkuut noudettavat nuorten metsien kuviorajoja. Saaressa siis toteutettiin 100-vuotiaan kuusikon päätehakkuu. Alueen koko on 15 hehtaaria. Saaresta vastaavat sotilaat olivat hämmästyneitä hakkuiden laajuudesta. Kuusikko suojeltiin luotsien otimenpitein jo 1700-luvulla. Olen hyvin pahoillani että Suomenlahden keskiosan uloin aidosti metsäisen saaren vanhat kuusikot hävitettiin. Niissä eli mm. viiksisiipat ja korvayököt sekä reunametsissä mustaleppälinnut. Metsä tarjosi suojan kanahaukoille ja toimi lintujen ja muttaavien lepakoiden levähdyspaikkana ennen/jälkeen Suomenlahden ylityksen.

  5. Myrskyjen jäljiltä vanhat kuuset kaatuvat sikin sokin, mutta eivät suinkaan kaikki. Mustavuoressa, jossa itse liikun, en ole huomannut, että tuulenkaatoja korjattaisiin pois luonnonsuojelualueelta eikä sen ulkopuoleltakaan; puhumattakaan siitä, että olisi tehty harvennus- tai peräti päätehakkuita. Poluille kaatuneet puut vain hakataan keskeltä poikki; ilmeisesti jotta ulkoilijat eivät alkaisi tehdä uusia polkuja. Miksi siis Isosaaressa tarvitsi kaataa vanhaa metsää juuri nyt, kun saaren tulevaa virkistyskäyttöä vasta suunnitellaan? Eihän siellä asu ketään eikä siellä saa liikkua omin luvin, joten turvalliseen liikkumiseen vetoaminen on pelkkä tekosyy. Mahtaako edes puiden myynnistä saadut tulot kattaa saaressa tehdyn kaadon kustannukset?

Kommentointi on suljettu.

Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/