Kevätseuranta-retki Lammassaareen

RentukkaTorstaina 22.5.2014 on YK:n Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä.

Päivän kunniaksi Luonto-Liitto järjesti Kevätseuranta-retken Lammassaareen. Olihan YK-päivän teema sopivasti saarten monimuotoisuus.

Noin tunnin mittaisen retken aikana havaitsimme Kevätseurantalajeista seuraavia:

Teemalajit (kevään äänet)
– Sirittäjä, pajulintu

Kasvit:
– Koivunlehti, käenkaali kukinta, rentukan kukinta, tuomen kukinta

Hyönteiset:
– kekomuurahainen, sääski (hyttynen)

Linnut
– Haarapääsky, kiuru, kottarainen, kurki, laulujoutsen, naurulokki, peippo, punakylkirastas, tervapääsky, töyhtöhyyppä, västäräkki

Eli yhteensä 47 kevätseurantalajista tunnissa oli mahdollista havaita 19 eri lajia.

Leo Stranius-kevätseurantaretki-pieniTeemalajien lisäksi havaitsimme mm. seuraavia lintuja ja kasveja
– Valkoposkihanhi, varis, kalatiira, meriharakka, harmaalokki, sinisorsa, nokikana, räkättirastas, punavarpunen, ruokokerttunen, harmaahaikara, kanadanhanhi, mustapääkerttu, telkkä, räyskä, sitruunavästäräkki, satakieli, haapana – isoaho-orvokki, puna-ailakki, käenkaali, suo-orvokki.

Erityiskiitos Luonto-Liiton kevätseurantavastaava Varpu Pärssiselle, joka toimi hyvänä oppaana ja tunnisti kaikki lajit puolestani!

Valitettavasti ilahduttavista havainnoista huolimatta luonnon monimuotoisuus on kuitenkin jatkuvasti heikkenemässä.

Esimerkiksi professori Ilkka Hanskin mukaan lajien luontainen sukupuuttonopeus on noin 0,001 prosenttia sadassa vuodessa. Ihmisen toiminnan seurauksena sukupuuttonopeus on kiihtynyt tuhatkertaiseksi ja on nyt noin prosentin verran sadassa vuodessa. Vuoteen 2050 mennessä sukupuuttonopeus tulee Hanskin mukaan kiihtymään kymmeneen prosenttiin.

Suomen lajimääräksi arvioidaan (Punainen kirja) nykyään vähintään 45 000 lajia. Riittävät tiedot uhanalaisuusarviointiin oli 21 398 lajista tai alemmasta taksonista, mikä on noin 47 % lajistosta. Uhanalaisiksi luokiteltiin 2 247 lajia tai alempaa taksonia eli noin 10,5 %. Suuri osa Suomen uhanalaisista lajeista asuu metsässä.

Syy monimuotoisuuden heikkenemiselle on selvä. Ongelmana on lajien elinympäristöjen häviäminen ja pirstaloituminen, joka on seurausta luonnonvarojen ylikulutuksesta ja esimerkiksi metsätalouden harjoittamisesta.

Kaikesta huolimatta: Hyvää kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää!

Jätä kommentti