Arvio: Eurovaaleissa ympäristö- ja eläimet voittivat

Uusi tehtävä EUlleHyvää eurovaalien ja jääkiekon MM-kisojen jälkeistä viikonloppua.  Onneksi olkoon kaikille eurovaaleissa valituille ja muuten hyvin menestyneille!

Läpi meni monet omista suosikeistani sekä Suomen luonnonsuojeluliiton, WWF:n ja Animalian sitoumuksen allekirjoittaneista.

Ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta on harmillista, että Vihreät menetti toisen paikkansa europarlamentissa. Vihreät kun pärjäsi kaikkein parhaiten esimerkiksi Luonto-Liiton ja Ilmastovanhempien ilmastokyselyssä.

Toisaalta vahinko ei ole välttämättä kovin suuri. Tilalle saatiin vasemmistoliiton edustaja (Merja Kyllönen). Myös Vasemmistoliitto menestyi ilmastokyselyssä kiitettävästi.

Ohessa vielä tarkemmin kaikki läpimenneet ympäristö-, ilmasto- ja eläinmyönteiset ehdokkaat:

Omalta suosittelulistaltani europarlamenttiin pääsivät Heidi Hautala (vihr) ja Sirpa Pietikäinen (kok). Lisäksi listaltani Oras Tynkkynen (vihr), Li Andersson (vas) ja Christina Gestrin (rkp) keräsivät muhkeat äänimäärät ja pääsivät varalle.

Suomen luonnonsuojeluliiton sitoumuksen (ks. pdf täällä) allekirjoittaneista läpi menivät Sirpa Pietikäinen (kok), Liisa Jaakonsaari (sdp), Anneli Jäätteenmäki (kesk), Merja Kyllönen (vas) ja Heidi Hautala (vihr).

Luonnonsuojeluliiton sitoumuksessa ehdokkaat ovat esimerkiksi sitoutuneet edistämään kolmea sitovaa ilmastotavoitetta vuodelle 2030 (”EU:n tulee kulkea päättäväisesti kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa ennen vuotta 2050. Siksi EU:n pitää asettaa kolme sitovaa tavoitetta vuodelle 2030.”) Hyvä näin!

WWF:n sitoumuksen allekirjoittaneista läpi menivät Heidi Hautala (vihr), Miapetra Kumpula-Natri (sdp), Merja Kyllönen (vas) ja Sirpa Pietikäinen (kok). WWF:n sitoumus edellyttää aktiivisia toimia mm. ilmasto- ja luonnonsuojelun saralla.

Edelleen Animalian ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton Eläinten hyvinvointi -sitoumuksen allekirjoittivat Sirpa Pietikäinen (kok), Henna Virkkunen (kok), Liisa Jaakonsaari (sdp), Merja Kyllönen (vas) ja Heidi Hautala (vihr).

Näyttää siis kuitenkin siltä, että parlamentissa on suomalaisten edustajien osalta paljon ympäristötietoisuutta ja eläinmyönteisyyttä.

Ja vielä pienenä kuriositeettina: omilla kotikulmillani Käpylän äänestysalueella eniten ääniä saivat seuraavat 13 ehdokasta (top13 kärjessä 5 vihreää, 3 vassaria, 3 demaria, 1 kokoomuslainen ja 1 perussuomalainen).

Ehdokas                             Puolue          Prosenttia    Ääniä

Li Andersson                     VAS               12.2              237
Heidi Hautala                    VIHR             5.8                113
Alexander Stubb              KOK              5.5                106
Merja Kyllönen                 VAS               4.4                86
Silvia Modig                       VAS               3.8                74
Anni Sinnemäki                VIHR             3.7                71
Oras Tynkkynen               VIHR             3.6                69
Jussi Halla-aho                  PS                 2.8                54
Outi Alanko-Kahiluoto     VIHR             2.7                53
Johanna Sumuvuori         VIHR             2.6                51
Liisa Jaakonsaari *            SDP               2.6                51
Nasima Razmyar               SDP               2.5                49
Timo Harakka                   SDP               2.4                47

Tuo olisi ollut kyllä hyvä lista Brysseliinkin! 🙂

Jätä kommentti