Arvosana Suomen energiapolitiikasta 2000-luvulla: 6 +

Helsingin Energia HanasaariOlin perjantaina 31.1.2014 aamupäivällä YLE Radio 1:n Mikä maksaa? -ohjelmassa.

Toimittaja Juho-Pekka Rantalan aiheena oli Rakas kallis energia.

Mukana keskustelemassa Suomen energiapolitiikasta oli Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä.

Kuinka kestävää on suomalainen energiapolitiikka? Pyrimmekö energiaparatiisiksi vai uusiutuvien energiamuotojen edelläkävijäksi?

Keskustelun lomassa saimme antaa arvosanan Suomen 2000-luvulla harjoittamalle energiapolitiikalle.

Itse annoin Suomen energiapolitiikan arvosanaksi 6+. Ohessa on lyhyesti muutama peruste näkemykselleni.

Suomen energiapolitiikassa on ollut 2000-luvulla paljon hyvää:
– Suomi on onnistunut täyttämään EU:n ilmasto- ja energiatavoitteet.
– Päästöt ovat vähentyneet Kioton pöytäkirjassa sovitun tason alapuolelle.
– Uusiutuvien energialähteiden osuus on kasvussa, esimerkiksi tuulivoimahankkeita on paljon vireillä.

Suomen energiapolitiikassa olisi paljon parannettavaa:
– Uusiutuvien energialähteiden lisääminen, erityisesti tuulivoiman osalta, on jäänyt Eurooppalaisesta kehityksestä pahasti jälkeen.
– Keskittyminen ydinvoiman lisärakentamiseen on tuottanut pettymyksen. Olkiluoto 3 on osoittautunut ennakoitua kalliimmaksi ja sen rakentaminen on viivästynyt pahasti.
– Kivihiilen ja turpeen energiakäyttöä ei ole onnistuttu vähentämään tarpeeksi nopeasti.

Suomen energiapolitiikassa kannattaisi havahtua vihdoin siihen, että energiahuoltovarmuutta ei kannata rakentaa 100 prosentin oman tuotannon varaan. Pidemmällä aikavälillä kun näyttää siltä, että energiakulutuksen lisäksi myös sähkön kulutus kääntyy laskuun vaikka sen suhteellinen osuus toki kasvaakin. Tämä taas tarkoittaa sitä, että uutta energiantuotantokapasiteettia ei juurikaan tarvita. Pitää vain korvata vanhat fossiilisiin polttoaineisiin perustuvat laitokset uusilla, uusiutuvaan energialähteisiin perustuvilla ratkaisuilla.

Sähkön kulutusvaihteluita (esim. kovilla pakkasilla) taas voidaan hallita Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla sekä kulutushuippuja tasaamalla (ks. esim. tämä: Helsingin Sanomat vieraskynä: Joustava energiankulutus säästää rahaa ja luontoa). Sähkön hinta on pysynyt alhaalla eikä Suomella ole ollut pulaa sähköstä, vaikka Venäjän sähköntuonti on hiipunut lähelle nollaa. ks. voimajärjestelmän tila täältä).

Ohjelmassa keskustelimme Suomen energiapolitiikan lisäksi myös EU-tavoitteista. Näistä olen kirjoittanut aiemmin mm. tänne: EU-komission ehdotus vuoden 2030 energia- ja ilmastotavoitteiksi surkea: Kolme parannusehdotusta.

Esimerkiksi Espanjassa tuulivoima on noussut kaikkein tärkeimmäksi sähkönlähteeksi. Tämä on osaltaan johtanut siihen, että Espanjan päästöt putosivat  vuonna 2013 huikeat 23 prosenttia.

Saksassa uusiutuvien energialähteiden lisäämisen ansiosta päästöjä on vähennetty huimat 130 miljoonaa tonnia samalla kun on luotu 390 000 uutta työpaikkaan uusiutuvien energialähteiden alalle (ks. esimerkiksi tämä: Key Messages on German Climate and Energy Policy).

Mikäli Suomikin keskittyisi parantamaan energiatehokkuutta, lisäisi energiasäästötoimia ja ottaisi laajemmin käyttöön kotimaisia uusiutuvia energialähteitä (bioenergia, tuulivoima ja aurinko), saisimme vähennettyä päästöjä, parannettua vaihtotasetta sekä luotua uusia työpaikkoja.

Ohjelman lopuksi kysyttiin viikon talousviisautta. Viikon paras talousuutinen energiarintamalta oli mielestäni se, kun Shellin toimitusjohtaja ilmoitti, että Shell ei poraa öljyä Arktisella alueella ainakaan tänä vuonna.

Ohjelma on kuunneltavissa YLE Areenasta.

Minkä arvosanan itse antaisit Suomen 2000-luvulla harjoittamalle energiapolitiikalle?

Yksi kommentti artikkeliin ”Arvosana Suomen energiapolitiikasta 2000-luvulla: 6 +”

  1. No Suomen energiaomavaraisuus on vain 30%, ei siis huolta että luotettaisiin liikkaa omavaraisuuteen. Pikemminkin päinvastoin. Mitä jos kovilla pakkasilla ei saada lisää sähköä (joka valitettavasti usein on hiililauhdevoimaa).

    Espanja ei näillä näkymin saavuta edes 20% uusiutuvien tavoitetta vuoteen 2020 mennessä, vaikka sitä hehkutatkin. Suomessa ollaan jo nyt sen yläpuolella.

    Huolestuttavaa on halituksen politiikka, joka on käytännössä lisännyt kivihiilen käyttöä. Viime vuonna kulutus laski, mutta hiilidioksidipäästöt kasvoivat. Kivihiilelle ei kuulemma ministeriön mukaan voida laittaa lisää haittaveroja, koska silloin CHP.tuotanto muuttuisi kannattamattomaksi suurissa kaupungeissa.

    Vastaa

Jätä kommentti

Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/
Jes! Tulin katsoneeksi liikuntatilastoja ja täytyy sanoa, että kylläpäs tämä on ollut hyvä kuntoiluvuosi! 

Eilisen pyörätreenin myötä tuli täyteen tälle vuodelle 7300 kilsaa satulassa eli saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Tämä on enemmän kuin mitä olen ikinä aiemmin yhden vuoden aikana pyöräillyt. Toki kuitenkin huomioiden, että tuosta 2760 km on sisäpyörätreeniä. 

Lisäksi takana on tänä vuonna jo nyt 238 km uintia (myös enemmän kuin ikinä aiemmin yhden vuoden aikana) ja 1064 km juoksua sekä 195 tuntia lihaskuntotreeniä tai venyttelyä. Nämä pitävät sisällään myös yhden täydenmatkan triathlonin, kaksi puolimatkan triathlonia, yhden maratonin/ultrajuoksun (50 km) ja 12 puolimaratonia. 

Yhteensä treeniä, kuntoilua tai hyötyliikuntaa on kertynyt tänä vuonna tähän päivään mennessä noin 781 tuntia eli noin 16,5 tuntia viikossa tai noin 2 h 22 min keskimäärin joka päivä. 

#triathlon #helsinkitriathlon @helsinkitriathlon
Hyvää kiertotalousmaanantaita! Uuden sijaan kannattaa vuokrata, korjata ja käyttää uudelleen! 

Tänä vuonna kampanjassa on mukana Third Rock Finland, allekirjoittanut sekä noin 140 tahoa Suomesta. Globaalisti kampanjassa on mukana yli 1300 tahoa.

#circularmonday @circularmonday
Turkistarhaton Suomi on lähempänä kuin koskaan aiemmin. Tämän tavoitteen puolesta Animalia on tehnyt tehokasta työtä jo pitkään. 

Turkistarhat aiheuttavat turhaa kärsimystä villieläimille ja ylimääräistä ympäristökuormitusta. Lisäksi turkistarhat aiheuttavat jatkuvan pandemiariskin. 

#peopleofanimalia #animaliary @animaliary