Miksi Sini Saarela muuttaa maailmaa – Kolme ominaisuutta

Sini Saarela Kuva GreenpeaceViikonloppuna Greenpeacen aktivisti Sini Saarela pääsi Venäjältä takaisin Suomeen kolmen kuukauden odotuksen jälkeen.

Koskaan aiemmin Suomessa ja maailmalla ei ole puhuttu niin paljon Arktisen alueen öljynporauksesta ja sen ongelmista sekä mahdollisesta suojelusta kuin Greenpeacen tempauksen jälkeen.

On turha kuvitella, että Arktisen alueen suojelu olisi noussut tiedotusvälineiden ykkösuutiseksi sekä ihmisten kahvipöytä- ja sosiaalisen median keskusteluihin ilman Greenpeacen toimintaa.

Suomalaisen Sini Saarelan ympärille on monessa eri yhteydessä sovitettu sankarin viittaa. Pidän itsekin Siniä sankarina, joka ansaitsee tekemisistään kaiken mahdollisen kunnian. Olihan hän juuri se toinen henkilö sveitsiläisen Marco Weberin lisäksi, joka pyrki nousemaan 18.9.2013 öljylautta Prirazlomnajalle.

Sini Saarelan ja Marco Weberin toiminta ei olisi ollut kuitenkaan mahdollista ilman satojen ja tuhansien muiden ihmisen työtä ja tukea. Etusivun aktivistit ponnistavat lukemattomien muiden ihmisten harteilta.

Miksi niin monet halusivat ja haluavat yhä olla mukana suojelemassa Arktista aluetta öljynporaukselta? Miten he pystyivät siihen?

Ohessa on kolme ominaisuutta, jotka ovat yhteistä niille, jotka todella muuttavat maailmaa.

1. Ihmisillä, jotka muuttavat maailmaa, on elämää suurempi tarkoitus. He haluavat edistää, jotain itseään suurempaa. Nietzscheä mukaillen: se jolla on ”miksi” elämälleen, pystyy kestämään melkein minkä tahansa ”miten”. Enkä tietenkään tällä lainauksella tarkoita sitä, ettei myös rakenteilla ja olosuhteilla olisi merkittävää vaikutusta. Tarkoitus auttaa kuitenkin paitsi muuttamaan maailmaa niin myös selviämään lopulta vaikeuksista. Viktor Franklin kirjoittaa tästä Ihmisyyden rajalla -kirjassa. Franklinin mukaan keskitysleiriltä selvisivät hengissä todennäköisemmin ne, jotka elivät elämäänsä jotain itseään suurempaa tarkoitusta varten, ja joilla oli tunne siitä, että he olivat vastuussa elämälle jostakin.

2. Ihmisillä, jotka muuttavat maailmaa, on tunteisiin ja ajatteluun vetoava kuva tulevaisuudesta eli visio. Tämä on näky siitä, millainen maailman pitäisi olla. Tarkoitus tulee muuttaa visioksi, joka inspiroi myös muita. Hyvät visiot, jotka pystyvät parantamaan ja muuttamaan maailmaa, ovat persoonallisia, mutteivät yksityisiä. Yhden vision esitti esimerkiksi Martin Luther King puheessaan ”I Have A Dream”.

3. Ihmisillä, jotka muuttavat maailmaa, on kyky toimia visionsa eteen. Aina voi pyrkiä kertomaan ihmisille, mitä pitäisi tehdä. Vakuuttavampaa on kuitenkin näyttää se heille omilla teoilla. Tekeminen on sanomisen korkein muoto.  John F Kennedyä mukaillen: toiminnalla on aina kustannukset ja riskinsä, mutta ne ovat pienemmän kuin mihin toimimattomuus lopulta johtaa. Toimimattomuus johtaa varmaan epäonnistumiseen. Ne, jotka uskaltavat epäonnistua ja ottaa siitä opiksi, muuttavat maailmaa lopulta kaikkein eniten.

Sini Saarela on henkilö, jolla on elämää suurempi tarkoitus ja visio sekä ennen kaikkea kyky toimia.  Sini Saarelan, Greenpeacen ja lukemattomien muiden ansiosta siemen arktisen öljyryntäyksen pysäyttämiseksi on kylvetty aivan kuten Greenpeacen Kaisa Kosonen kirjoittaa: ”Etäinen Arktis on tullut lähelle, öljynporauksen riskit tiedostetaan nyt ympäri maailman paljon laajemmin kuin aiemmin, sen ”välttämättömyyttä” ja taloudellista mielekkyyttä kyseenalaistetaan – myös Suomen osalta.”

Tai kuten ruotsin kuuluisin jalkapalloilija Zlatan Ibrahimović on kirjoittanut:  
”Haluan omistaa yhden ajatuksen kaikille lapsille siellä jossain, kaikille jotka tuntevat itsensä hieman oudoiksi ja erilaisiksi, jotka eivät sovi joukkoon ja tulevat johdetuksi harhaan. On okei olla erilainen kuin muut. Uskokaa yhä itseenne, se toimi minullakin kaikesta huolimatta.”

2 kommenttia artikkeliin ”Miksi Sini Saarela muuttaa maailmaa – Kolme ominaisuutta”

  1. Tämänkin turhan toheltamisen vuoden päättyessä muistelen sarkastisesti itseäni puoli vuosisataa sitten. Kymmenkesäisenä tyttösenä harmittelin, että olin syntynyt niin valmiiseen maailmaan. 1960-luvulla ihminen hallitsi kaiken tarpeellisen tekniikan, tiesi riittävästi maailmankaikkeuden ääristä ja ihmismielen toiminnasta – viisaat aikuiset sen kun vain toteuttivat jäkevimmät ratkaisut. Olisinpa saanut syntyä suffragettien sisareksi tai sorretuksi tehdastyöläiseksi taistelemaan äänioikeudesta ja kahdeksan tunnin työpäivästä!

    Sitten alkoi levitä tietoa ympäristön pilaantumisesta. Nuorena aikuisena uskoin vielä asioista päättävien tarttuvan tomerasti toimeen ja järjestävän inhimillisen elämän sopusointuun muun elonpiirin kanssa. Sotaa käytiin aina jossakin, ja minulta karisivat lapselle opetetut kuvitelmat, että vastakkain olivat joka paikassa hyvikset ja pahikset. Marssin mielenosoituksissa rauhan, ihmisten yhdenvertaisuuden, vapauden ja kunnollisen elämän edellytysten puolesta. Odotin ongelmien, jotka käytännössä olivat – ja edelleen ovat – vain logistisia luonteeltaan, vähitellen kiertyvän auki, koska kaikki ihmiset ovat niin samaa mieltä siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

    Nyt odotan eläkepäivinäni saavani seurata ihmislajin syöksyä synkkään kuiluun, josta selviäminen on ohuemman hiuskarvan varassa kuin niin kutsutusta ”pullonkaulavaiheesta” muinoin, kun homo sapiensin yksilömäärä oli laskenut vajaaseen tuhanteen. Kiitos Sini Saarelan, Marco Weberin ja kaikkien muiden, jotka toimivat, eivätkä vain laillani kauhistele sivusta, omalla jokapäiväisellä elämällään pahan kehää kiihdyttäen, Martin Luther Kingin unelma on yhä mahdollista toteuttaa.

    Leo Stranius, tuot todella hienosti esiin kaiken, mistä Maamme keskitysleirillä juuri tässä ja nyt on kysymys! Voimme jokainen nostaa katseemme vähän korkeammalle yli lähimmän tiskirätin tai liian pian lankeavan luottokorttilaskun, unelmoida vapaasti siitä, millaisessa maailmassa haluaisimme elää ja tehdä arkitoimissamme yhden pienen asian kerrallaan kestävämmällä tavalla kuin ennen. Yhdessä toimimisen vuotta 2014!

    Vastaa

Jätä kommentti

Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.