10 kirjaa, jotka ovat koskettaneet minua

NosteSosiaalisessa mediassa on kiertänyt haaste, jossa kannustetaan ihmisiä listaamaan kymmenen mieleen tullutta kirjaa.

Hiljattain myös toimituspäällikkö Erja Saarinen jututti minua Suomen sosiaali- ja terveys ry:n Noste-lehteen yhdestä kirjasta, joka on tehnyt minuun suuren vaikutuksen ja johon usein palaan.

Suosittelen Noste-lehteä muutenkin lämpimästi kaikille!

Kirja johon palaan on Viktor E. Frankl: Ihmisyyden rajalla. Olen kirjoittanut teoksesta aiemmin myös blogiini.

Alla on Erja Saarisen kirjoittama juttu kokonaisuudessaan ja sen jälkeen vielä lista kymmenestä kirjasta, jotka ovat koskettaneet minua tavalla tai toisella.

***

Tähän kirjaan palaan: Viktor E. Frankl: Ihmisyyden rajalla
Leo Stranius, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja

”Kun ihmisen elämällä on tarkoitus, hän pystyy melkein mihin vaan. Intohimo voi pelastaa jopa keskitysleirissä. Opin tämän Viktor Franklin kirjasta ja huomasin, että se koskee myös omaa elämääni.

Elin lapsena hetken isäni kanssa vailla asuntoa, olen ollut työttömänä ja elänyt toimeentulotuella. En olisi selvinnyt ilman hyvinvointivaltion turvaverkkoa. Kun löysin luonnonsuojelusta tehtäväni, elämäni lähti hyvään suuntaan rikkonaisesta taustasta huolimatta.

Tampereen yliopiston ympäristöpolitiikan opiskelijoista löysin yhteisön, joka toimi eikä vain lukenut ja ajatellut.

Lähdin mukaan ympäristöjärjestöihin ja sillä tiellä olen. Monimuotoisen luonnon itseisarvo ajaa minua toimimaan. Olen satumaisen etuoikeutettu, kun saan tehdä merkityksellistä työtä.

Franklin kirja ilmestyi heti maailmansodan jälkeen. Luin sen ensimmäistä kertaa vuonna 2010 ja olen palannut siihen monta kertaa. Itse tarina keskitysleirin elämästä on koskettava, sykähdyttävä ja kammottava. Tärkein on kuitenkin viesti: keskitysleirilläkin voi valita oman asenteensa.

Loputtomasti väitellään siitä, ovatko ihmisen elämälle ratkaisevia yhteiskunnan rakenteet vai yksilön valinnat. Tärkeintä on vaikuttaa rakenteisiin, mutta jossain vaiheessa jokaisen täytyy kuitenkin tehdä oma valintansa.”

Erja Saarinen

***

Kymmenen kirjaa, jotka ovat koskettaneet minua

1. Sofian maailma (Jostein Gaarder)
2. Maailman tila 1992 (Worldwatch)
3. Johdatus 1990-luvun ajatteluun (Pentti Linkola)
4. Syntymättömien sukupolvien Eurooppa (Eero Paloheimo)
5. Oikeutta eläimille (Peter Singer)
6. Länsimaisen filosofian historia huipulta huipulle Sokrateesta Marxiin (Esa Saarinen)
7. Ympäristöfilosofia (Markku Oksanen & Marjo Rauhala-Hayes)
8. Sisäinen sankari (Jari Sarasvuo)
9. Minuutissa muutokseen (Richard Wiseman)
10. Ihmisyyden rajalla (Viktor Frankl)

Ja heti kun olin kirjoittanut nämä, tuli mieleeni vähintään 10 seuraavaa kirjaa, jotka olisi myös pitänyt mainita.

Näiden lisäksi ennen teini-ikää minua puhuttelivat erityisesti Enid Blotonin Viisikko-, Salaisuus-, Sos- ja Seikkailu-sarjat. Mieleen ovat jääneet myös esimerkiksi Merenkurkun harmaa kummitus (Manu Jääski) ja Me kolme ja jengi (S.E. Hinton).

Toivottavasti jokaisella on vuoden vaihtuessa aikaa lukea antoisia kirjoja! Mikä on sellainen kirja, johon itse olet palannut usein uudestaan?

Jätä kommentti