Lens Politica ja Ecopolis: 15 vuoden kuluessa miljardi kiinalaista elää kaupungeissa

Leo Stranius-Kuva Hanna HeikkiläOheinen kirjoitukseni on julkaistu Lens Politica – Yhteiskunnallisen elokuvan & taiteen festivaalin sivuilla 15.11.2013.

Suosittelen lämpimästi 19.-24.11.2013 pidettäviä festareita ja erityisesti dokumenttielokuvaa Ecopolis!

15 vuoden kuluessa miljardi kiinalaista elää kaupungeissa

Ecopolis on Annakarin Grönroosin ohjaama dokumentti Eero Paloheimon ekokaupunkiprojektista Kiinassa. Samalla se on tarina ympäristöherätyksen saaneesta jättiläisestä, jossa punainen kommunismi on kääntymässä vihreäksi demokratiaksi. Ainakin melkein.

Tosin Paloheimo ei luota demokratiaan. Elämme keskellä ympäristökriisiä ja Paloheimon mukaan ”kriiseissä demokratia on liian hidas”. Siinä missä Euroopassa ekokaupunkihankkeet ovat tyssänneet byrokratiaan, ovat Kiinassa monet projektit lähteneet käyntiin kuukaudessa, Paloheimo hehkuttaa. Aika nopeasti hänelle käy selväksi, että kyllä Kiinassakin hommat saattavat edetä tuskastuttavan hitaasti, jos lainkaan.

Paloheimon projektin ohella dokumentti kuljettaa mukanaan Sky City -hanketta. Rakennus, joka olisi valmistuessaan maailman korkein ja nopeimmin rakennettu pilvenpiirtäjä, jossa myös ympäristöasiat on huomioitu uudella tavalla. Valitettavasti tämäkin megahanke kohtaa omat ongelmansa.

Oikeita ekokaupunkeja ei ole vielä oikein missään. Samalla olemme kuitenkin tilanteessa, jossa kenenkään ei enää pitäisi asua ja elää muuten kuin ekologisesti kestävästi.

Millainen oikea ekokaupunki sitten olisi? Oikeassa ekokaupungissa energia pitäisi tuottaa itse, eikä sen tulisi kuluttaa luonnonvaroja tai saastuttaa. Tämän käsittely jää dokumentissa lopulta valitettavan pinnalliseksi.

Ohessa on kolme kriteeriä ekologisesti kestävälle kaupunginosalle tai kaupungille:

1. Energiaomavaraisuus uusiutuvilla. Lämmitys ja jäähdytys voidaan ottaa esimerkiksi merestä. Myös maalämpöä voi hyödyntää. Sähköä voidaan tuottaa pientuulivoimaloilla ja aurinkopaneeleilla. Biojätteistä voidaan tuottaa biokaasua paikan päällä.

2. Liikenne perustuu kävelyyn, pyöräilyyn ja kiskoihin. Kaupunginosien ja kokonaisten kaupunkien tulisi olla lähes kokonaan autottomia. Autoille varattuja parkkipaikkoja tulisi olla korkeintaan muutamia. Pyöräkaistat tulisi olla jokaisen kadun molemmin puolin. Pyöräilijöille tulisi varata tarpeeksi pysäköinti- ja säilytystilaa katutasossa. Liikkumistarvetta vähennetään sillä, että tarvittavat palvelut ovat lähellä.

3. Rakennukset ovat ekotehokkaita. Lähtökohtana tulisi olla nolla- ja plusenergiatalojen rakentaminen. Rakennusten seiniin ja katoille tulisi asentaa aurinkopaneelit ja pientuulivoimaa. Myös puurakentaminen, viherkattojen hyödyntäminen sekä paikallinen ruuantuotanto voisi olla paljon nykyistä laajempaa.

Ja kyllä täytyy myöntää, että katsojaa ainakin vähän ärsyttää Paloheimon lentomatkailu, autoilu, hienot ravintolat ja kongressisalit, joissa hän projektia pyrkii edistämään.

Toisaalta sinnikkyyden puutteesta Paloheimoa ei voi syyttää. Se, joka ei yritä ja välillä epäonnistu, ei voi koskaan saavuttaa yhtään mitään. Maailman on kuitenkin vääjäämättä menossa siihen suuntaan josta Eero Paloheimo on puhunut jo vuosikymmenet. Toivottavasti tämä ymmärretään pian myös Helsingissä ja Suomessa.

Leo Stranius
Kirjoittaja on Luonto-Liiton toiminnanjohtaja (hoitovapaalla) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

2 kommenttia artikkeliin ”Lens Politica ja Ecopolis: 15 vuoden kuluessa miljardi kiinalaista elää kaupungeissa”

  1. Tämä demokratian hitaus on ihan totta, mutta ne päätökset kuitenkin tehdään sen suojissa ja viranomaiset pistävät ne päätökset käytäntöön, vaikka niistä olisi eri mieltä. Tämän takia ihmettelen miksi demokratian hitauteen turhautuneilla on välttämätön pakko käyttää omaa asemaansa siihen, että yrittävät viedä kannatuksen niiltä, jotka koittavat kuitenkin sen kaiken hitauden keskellä viedä asioita eteenpäin. Tarkoitan nyt nimenomaan Paloheimon kaltaisia henkilöitä, joilla on sitä asemaa ja joita kuunnellaan enemmän kuin montaa muuta. Ja jotka varmasti tietävät, ettei ilman kannatusta siinä demokratiassa nopeuteta yhtään mitään. Hidaskin muutos tulee pitää käynnissä ja miettiä sitten tapoja nopeuttaa sitä, eikä torpata koko hommaa. Kritiikki on sitten eri homma perusteltuna, ja siinä voisi itse kukin tietysti yrittää pysyä riman päällä.

    Jos vaikka ajattelee kuinka paljon hehtaareja on suojeltu Haaviston ja Niinistön ministerikausina, niin ei se hidaskaan demokratia ole aivan turhaa ollut. Väittäisin, että jos vihreät eivät olisi hallituksessa tavallaan persujen tilalla, niin suojelualueita ei tämä hallitus synnyttäisi. Nyt vielä saimaannieriäkin sai suojelun viimeisillä hetkillä. Näissä ympäristöasioissa on se uniikki luonne, että kun jokin alue tuhotaan tai laji katoaa, niin niitä ei tuoda takaisin sillä, että väännetään joku sopimusteksti uusiksi. Eläkeikää voi veivata teoriassa poliittisten muutosten mukana, mutta sukupuuttoon kadonnutta lajia ei voi paperille sopimalla enää palauttaa tai ostaa kaupasta. Juuri tämän takia olisi ihan kiva, jos se vihreiden gallup-kannatus näkyisi myös vaaleissa. Jopa Suomessa lajit ovat sukupuuton partaalla, mutta sitten ei jakseta edes piirtää numeroa lappuun. Hyödyttäisi monen lajin aktivistejakin, jos poliittinen päätöksenteko tukisi toimintaa.

    On myös totta, että oma esimerkki nostaa viestin uskottavuutta hurjasti ja ainakin poliitikon on turha vaatia sellaista, mihin itse ei ole valmis menemään. Suurperheellisen on hivenen vaikeaa kritisoida uskottavasti väestöräjähdystä, tai lentolomailijan ilmastonmuutokseen kohdistuvia toimia. Koskelaa peliin!

    Mitä kaupungin elämään tulee, niin miten olisi, jos kasvissyöjät unohtaisivat ne soijat sun muut proteiinin lähteenä ja menisivät vaikka onkimaan mustapäätokkoja pois Kolera-altaasta, ja käyttäisivät perkeet kompostin vahvikkeena, jolla taas sitten kasvattaisi kasviksia. Tällä yritän havainnoida sitä, että minusta on parempi verottaa kestävää tai vieraslajin kantaa toimivasta ekosysteemistä, kuin tuhota kokonaista monipuolista ja kirjavaa ekosysteemiä vain viljellääkseen yhtä ainoaa kasvia. Kumpi on suurempi murha – viedä elintila ja tappaa sitä kautta epäsuorasti, vai verottaa muutama syödäkseen, mutta jättää ekosysteemi toimivaksi ja laji jatkamaan? Ennen sitä peltoa siinä on kuitenkin ollut se luonnon tila. Väestöä tulee lisää maailmaan pyytämättäkin, ja ei olisi varaa kaikille kaataa sitä metsää pelloksi.

    Kaupungin periaatteet tuossa varmaan tulikin kattavasti. Tämä tila ongelma tuosta tulee taas mieleen, kun en vain pääse ajatuksesta, että jos luonnolta vie tilan, niin on aika turha puhua ekosta. Jos taas pitää mahdollisimman paljon alueita luonnontilaisena, niin luonnon luulisi kiittävän. Itse koitan nähdä jalanjäljen kaikessa ja taitaa olla niin, että saastunut luonto vielä nähdään, mutta rakentamisen alle kadonnutta ei.

    Vastaa
  2. Toivottavasti miljoona kiinalaista ei tule elämään nykyisenkaltaisissa kaupungeissa, muusta biosfääristä ”eristetyissä” kivierämaissa, vain ihmisen häkittämiseen tarkoitetuissa.. Olisi korkea aika tajuta antaa ihmisen tärvelemättömän luonnon elää jokaisessa mahdollisessa raossa: katujen keskellä, talojen välissä, seinillä ja katoilla. Julkisen liikenteen väylät (yksityisautot saavat ihan kohta mennä – Kiinassakin!) voisivat kiertää ulkopuolelta usean korttelin rykelmiä, joiden sisällä hoivattaisiin yrttimaita, omenapuita ja marjapensaita. Onko jokin järjellinen syy peittää asfaltin alle joka neliösentti taajamien maa-alasta, nekin, joita ei tarvita autojen lepuutusalustoiksi?

    Vastaa

Jätä kommentti

Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.