Arvio: Pekka Himanen ja Manuel Castells: Kestävän kasvun malli -loppuraportti

Kestävän kasvun malli Jyrki Katainen Pekka HimanenSäätytalolla julkaistiin torstaina 7.11.2013 Manuel Castellsin ja Pekka Himasen toimittama Kestävän kasvun malli -tutkimushankkeen loppuraportti.

Tilaisuuden avauspuheenvuoron käytti pääministeri Jyrki Katainen.

Odotukset olivat tietysti kovat kaiken tutkimushankkeen ympärillä leijuneen kohun jälkeen. Valitettavasti monet joutuivat pettymään. Niin minäkin.

Toisaalta. Vaikka olisi kuinka kriittinen, niin kyllä raportissa on paljon kiinnostavia ajatuksia ja se on nopean silmäilyn jälkeen ilman muuta lukemisen arvoinen. Suosittelen siis pääsemään yli omista ennakkoluuloista ja tutustumaan loppuraporttiin avoimin silmin siitä huolimatta, että se ei välttämättä kestä akateemista tarkastelua.

Ohessa on raportin kolme heikkoutta ja sen jälkeen paljon kehuja.

1. Ympäristöosuus on hämmentävän heikko. Se jää paljon ohuemmaksi kuin esimerkiksi hankkeen väliraportissa Sinisessä kirjassa. Lähinnä toistetaan jo Brundtlandn komission 1980-luvulla julkaistun raportin ajatukset kestävästä kehityksestä. Siis esimerkiksi seuraavalla tavalla: ”Emme peri luontoa esi-isiltämme, vaan se on lainassa tulevilta sukupolvilta.”

2. Sisältö on vanhan toistoa. Raportissa on vain vähän uusia avauksia. Jos on yhtään seurannut Himasen aikaisempia kirjoituksia, juttuja ja luentoja, huomaa aika nopeasti, että kyse on vanhan kierrätyksestä. Kierrätys on tietysti hyvä asia eikä aina kannata keksiä pyörää uudestaan. Siitä huolimatta olisi ollut kiva saada jotain uutta. Lisäksi koko läppä informaatioajan yhteiskunnasta ja puhuminen Nokian menestystarinasta tuntuu juuri nyt vähän nololta ja vanhanaikaiselta eli so last seasonilta.

3. Akateemisen tutkimuksen sijaan kyse on pamfletista. Julkistamistilaisuuden yhteydessä Säätytalolla pidetyssä paneelikeskustelussa professori Heikki Hiilamo lyttäsi raportin akateemisen annin. Hänen mukaansa kyse ei ole uskottavasta tutkimuksesta. Kyse on pikemminkin pamfletista. Parasta olisikin mielestäni ollut, jos Castells ja Himanen eivät olisi yrittäneet naamioida sinänsä kiinnostavia ja paikoin inspiroivia näkemyksiä tieteelliseen muotoon.

Loppuraportissa on kuitenkin paljon Mielenkiintoisia avauksia.

Himasen mukaan tarvitaan arvokkaan elämän yhteiskunta ja sitä varten viisi jättiaskelta hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämän mittaamiseen raportissa hahmotellaan myös Dignity-indeksi. Hyvä. BKT:n rinnalle tarvitaan ilman muuta parempia mittareita.

Himasen yksi johtava ajatus on, että ”Viimeiset 50 vuotta on keskitytty siihen, miten vähentää pahoinvointia. Seuraavat 50 vuotta on keskityttävä siihen, miten varsinaisesti edistetään hyvinvointia.”

Tämä ei ihan tarkalleen ottaen pidä paikkansa. Hyvinvointiin ja hyvinvointivaltion tarinaan liittyy vahvasti esimerkiksi maksuton koulutus. Mielestäni esimerkiksi suomalainen koulujärjestelmä on nimenomaan keskittynyt hyvinvoinnin edistämiseen.

Pidän itse kuitenkin kovasti Himasen optimistisesta ja positiivisesta lähestymistavasta.

Tätä kuvastaa nuo aiemmin mainitut viisi jättiaskelta:
– (1) On mielekästä keskittyä pahoinvoinnin poistamisen ohella hyvinvoinnin lisäämiseen.
– (2) On järkevää pyrkiä toimimaan ennaltaehkäisevästi eikä vain ongelmiin reagoiden.
– (3) On hyvä tarkastella osa-optimoinnin sijaan asioita kokonaisvaltaisesti.
– (4) Kannattaa ottaa ihmiset mukaan aktiivisiksi toimijoiksi eikä alistaa heitä vain asiakkaiksi tai palveluiden käyttäjiksi.
– (5) Ja on ihan totta, että hyvinvointi ei voi olla pelkästään valtion vastuulla – tarvitaan koko yhteiskuntaa ja kaikkia yksilöitä.

Kirjan parasta antia on mielestäni kirjoittajien esittämä luovuuden kulttuurin edistäminen, jossa suhde epäonnistumiseen voisi rakentua esimerkiksi seuraavalla tavalla:
– Voit epäonnistua olematta itse epäonnistunut
– Voit tehdä virheen olematta ihmisenä virhe
– Et ole sama kuin virheesi

Ja edelleen suhde onnistumiseen:
– Jos vain aina onnistut, se on traagista, sillä silloin et koskaan haasta itseäsi onnistumaan todella uusilla tavoilla.
– Tuhoava kateus on sitä, että haluaa toiselta jotain pois; positiivinen kateus on sitä, että haluaa itsekin toteuttaa itseään täydemmin: maailma on köyhempi ilman toistekin onnistumisia ja sitä rikkaampi mitä enemmän kaikki onnistuvat.
– Syvimmiltään ei ole suurta eroa epäonnistumisen ja onnistumisen välillä, sillä ne ovat molemmat oppimisen muotoja: tämä ei toimi, tämä toimii.

Pekka Himanen on tässä raportissa ainakin julkisen keskustelun perusteella epäonnistunut. Se ei tarkoita, että hän olisi ihmisenä yhtään huonompi. Päinvastoin tästä oppineena meillä on jatkossa lupa odottaa häneltä varmasti paljon parempaa.

Ja kyllä raportissa esitelty uusi arvokkuuslähtöinen johtamis- ja työkulttuuri (johtaminen 2.0) on mielestäni hyvä perusta kenelle tahansa työelämässä toimivalle.

Suomalainen johtaminen 2.0 Pekka Himanen

8 kommenttia artikkeliin ”Arvio: Pekka Himanen ja Manuel Castells: Kestävän kasvun malli -loppuraportti”

  1. Jos joku sanoo julkisuudessa, että on siirryttävä pois teollisesta kasvutaloudesta, kuten olin Himasen tv-puheista kuulevinani, niin saa ainakin minulta pisteet oikeanlaisen ajatuksen siemenen istuttamisesta. Taisi vain mennä monelta ohi, kun oli tätä muuta sählinkiä.

    Kun professori Hiilamo tyrmäsi tämän kirjasen yhteiskuntapoliittiset ansiot varmasti syystäkin, niin herää kuitenkin kysymys, että koska professorit palaavat itse julkisuuteen. Nykyään aika harvoin kuulee yliopistoihmisten tuovan sitä tutkittua tietoa oman yhteisön ulkopuolelle, toki taloustieteilijät poikkeuksena. Pitkään on puhuttu sellaisesta hälläväliä-politiikasta, joten tieteen popularisointi, tai miten sitä nyt kuvailisi, olisi tärkeää. Ja jos politiikassa pitää tärkeimpänä niitä tuloksia ja trendejä, niin aika hälläväliä näyttää olevan monella rintamalla.

    Kun puhutaan esimerkiksi tuloeroista, niin keskitytään vain palkkaeroihin tai nostetaan kateuskorttia, mutta harva edes muistaa mainita niitä suurten tuloerojen negatiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan ja yksilöön, josta on ainakin minusta vahvaa näyttöä ja joihin keskustelun pitäisi siirtyä. Esimerkiksi vaikutus kulutuskäyttäytymiseen olisi tärkeää muistaa nostaa esiin, ainakin jos vihreitä ajatuksia ajattelee. Nykyään vain jos tavallinen pulliainen yrittää nostaa kissan pöydälle, niin se katti syö vain leivänpäälliset, joten näiden proffien olisi syytä lähteä julkiseen keskusteluun, vaikka sitä pidettäisiin poliittisena. Poliittista se on vain se taloustiedekin, eikä samojen taloustieteilijöiden jatkuvissa julkisissa esiintymisissä nähdä mitään outoa.

    Vastaa
  2. Ennaltaehkäisyn ja kokonaisvaltaisen ajattelun puolesta kannattaa kyllä nyt huutaa, kun tässä talouskurimuksessa niin helposti karsitaan lyhytnäköisesti hyvinvointia luovasta ja ennaltaehkäisevästä toiminnasta. Samoin sektorointi ja kilpailutus johtavat kokonaisvaltaisen näkökulman unohtamiseen.
    Kyllä ruohonjuurella kuhisee kovasti, ihmiset haluavat olla ja ovat aktiivisia toimijoita ja kantavat huolta yhteisöstään. Maaseudulla on runsaasti aktiivisia kyliä, joissa toimitaan ja tehdään itse, eikä odoteta kaikkea kunnalta tai valtiolta.

    Vastaa
  3. Kiitos asiallisesta arvioinnista ja näkemyksistäsi.

    Koska itse en osaa asiaa paremmin ilmaista, suosittelen kaikille luettavaksi ja pohdinnan pohjaksi tätä löytämääni kirjoitusta: http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/

    Siinä on mielestäni perusteellisinta argumentointia, mitä olen pitkään aikaan nähnyt missään. Tällaisista asioista soisi keskusteltavan päivänpolitiikassakin.

    Sinänsä arvokkaasta elämästä keskusteleminen on mielestäni hyvä avaus yhteiskunnalliseen suunnanmuutokseen. Toivotaan, että tämä ei jää tähän.

    Vastaa
  4. Otetaan käyttöön perustulo ja ajetaan alas tämä nykyinen byrokratiahimmeli, joka pyörii kelan ja toimeentuloturvan ympärillä. Hyöty: kaiken, pienipalkkaisenkin työn vastaanottaminen muuttuu kannattavaksi, ihmiset säästyvät stigmatisoinnilta (vähempiarvoisuudelta) kun eriarvoisuus hälvenee ja monipuolisempi tekeminen saa arvostusta.

    Integroidaan aikapankit osaksi julkista sektoria. Osa ihmisistä voisi tehdä työtä ajalla, saaden palveluja sitä vastaan. Osa ihmisistä voisi maksaa veronsa suoraan tekemällä niitä töitä, joita yhteiskunta verovaroillamme tarjoaa. Hyöty: kaikkien ei tarvitse ansaita miljoonia. Työt tulevat tehdyksi kysynnän ja tarjonnan mukaan, ei pelkästään silloin, kun jollain on varaa maksaa siitä rahaa. Moni tekemätön työ löytää tekijän. Mielekkään tekemisen mahdollisuudet lisääntyvät myös niillä, joita ei enää huolita varsinaiseen työelämään. Myös työttömät hyväksytään yhteiskuntaa rakentaviksi ihmisiksi.

    Koulutetaan vuosittain suuri määrä psykoterapeutteja kuntien palvelukseen ja sidotaan hoitotakuu koskemaan myös henkisen hyvinvoinnin hoitoa (eli ihminen pääsisi esim 3 viikon kuluessa terapiaan, kun tarve on havaittu). Hyöty: monin verroin vähemmän työkyvyttömiä ja eläkkeitä, vähentynyt henkinen pahoinvointi ja lisääntyvä tunne siitä, että ihmisestä välitetään.

    Vastaa
  5. Suomeen kannattaisi Aalto-yliopiston rinnalle – yhtenä huippuyliopistoista – perustaa mielen tutkimisen yliopisto.

    Siinä perusopetuksena olisi ensin kuusi vuotta kestävä mielen systemaattinen harjoittaminen:
    – keskittymiskyvyn parantaminen
    – tarkkaavaisuus
    – instrospektiokyvyn kehittäminen (mielen havainnointi)
    – metakognitiiviset taidot (omien kognitiivisten toimintojen havainnointi)

    Perusjakson aikana tehtäisiin tutkimusta näiden taitojen kehittymisestä, samaan aikaan kun kehitettäisiin ja vertailtaisiin eri oppimismenetelmiä (jokaiselle eri menetelmälle voisi olla oma ryhmänsä – näin saataisiin vertailukelpoista tietoa millä menetelmillä kutakin mielen kykyä (faculty) voi parhaiten kehittää).

    Yhteistyötä tehtäisiin neuropsykologian, neurologian, lääketieteen, psykologian, filosofian ja sosiologian laitosten kanssa (näin taattaisiin puolueettomat, tieteelliset todentamismenetelmät).

    Perusjakson jälkeen opiskelijat voisivat erikoistua jatkossa vaikkapa:
    – yhteistyöhön Aalto-yliopiston mediapuolen kanssa, tuottaen dokumentteja sekä animaatioita mielen harjoittamisen vaikutuksista
    – kehittämään sopivia harjoitusmenetelmiä ja oppimateriaalia eri kohderyhmille
    – tekemään tutkimusta ”kadunmiesten” parissa siitä, miten mielen kehittäminen vaikuttaa: itsetuntoon, omanarvontuntoon, hyvinvointiin, terveyteen, tunne-elämään, sosiaalisiin suhteisiin yms. (tarjolla olisi eripituisia kursseja, vertailuryhmiä jne, ja kaikista tutkimuksista tehtäsiin tilastot)
    – tekemään ehdotuksia opetusministeriölle peruskoulun oppimäärän lisäämiseksi oppiaineilla, joilla olisi em. tutkimusten valossa kiistatonta näyttöä esimerkiksi ihmisen omanarvontunnon ja kriittisen ajattelun kehittymisessä
    – tekemään yhteistyötä sairaanhoidon ja lääkäreiden kanssa ADHD-potilaiden tilan parantamiseksi
    – tekemään yhteistyötä ja tutkimusta mielenterveyspuolen kanssa mielen harjoittamisen vaikutuksesta masennukseen
    – tekemään yhteistyöprojekteja ja tutkimusta sekä luovien alojen että urheilun ja urheiluvalmennuksen parissa
    – kehittämään ja testaamaan psykologisen valmentamisen menetelmiä

    Mielen tutkimisen ylipisto olisi ensimmäinen laatuaan maailmassa, ja saisi osakseen paljon kiinnostusta ja huomiota, edelläkävijänä. Kymmenessä vuodessa tulokset puhuisivat puolestaan, ja psykologian saralla saataisiin merkittävää uutta tietoa mielen toiminnasta, oppimiskyvystä ja kehitysmahdollisuuksista. Äly ja käytännön tilanteissa ilmenevä viisaus olisivat hyviä vientituotteita joka puolelle maailmaa. Yliopistosta tulisi kansainvälisesti myös psykologisen valmentamisen lippulaiva.

    Saisiko ehdotus kannatusta Suomessa? Rakennettaisiin tällainen vaikkapa uuden ydinvoimalaan sijaan.. (Ei varmaan maksaisi juurikaan enempää..). Kumpi olisi parempi vientivaltti?

    ”University of Mind and Science”, Suomeen?

    (taustatietoa: arviolta noin 90% suomalaisista ei kykene laskemaan mielessään kymmentä normaalitahtista hengitystään – keskittymiskyky herpaantuu jo kolmen, neljän hengityksen jälkeen, eli 90% suomalaisista ei pysty hallitsemaan mieltään (saati ajatuksiaan) edes minuuttia. Harjoittamaton mieli ei ole tahdonalainen – siitä johtuu osa ongelmistamme. Sen sijaan keskittymiskyvyn systemaattisessa parantamisessa ei ole tutkimuksissa havaittu ylärajaa. Keskittymiskyky on luku- ja laskutaidon tapaan opittavissa; sen kuuluisikin olla osa perusterveyttämme, tämän taidon opetus olisi mahdollista aloittaa lapsille jo esi- ja peruskoulussa.)

    Vastaa
  6. Oletteko tietoisia tällaisesta raportista Kataisen oman työryhmän toimesta tehtynä, vuodelta 2011: http://vnk.fi/julkaisukansio/2011/r1211_bkt/PDF/fi.pdf

    Sisältönä mm:
    * PÄÄTTÄJÄT KAIPAAVAT LISÄÄ TIETOA HYVINVOINNISTA
    1.1 Keskustelu uusista mittareista
    bruttokansantuotteen rinnalle

    * HYVINVOINNIN JA YMPÄRISTÖNTILAN MITTAAMISELLE VALMIINA MONIA KEINOJA
    2.1 Keskeiset kotimaiset hyvinvoinnin mittaristot
    2.2 Kartoitus mahdollisista hyvinvoinnin yhdistelmäindikaattoreista

    * ASIANTUNTIJARYHMÄN EHDOTUKSET TOIMENPITEIKSI:
    4.1 Kehitetään tiivishyvinvoinnin mittaristo
    4.1.1 Mittariston rakenne
    4.1.2 Valintakriteerit mittariston indikaattoreille
    4.1.3 Alustavia ehdotuksia mittariston indikaattoreiksi
    4.2 Kehitetään Findikaattori.fi-palvelua
    4.2.2 Käytettävyys ja markkinointi
    4.3 Lisätään julkista keskustelua hyvinvoinni
    sta ja käynnistetään korkean tason arviointi-
    foorumit

    Onko tämä edes ollut julkisessa keskustelussa tai esillä Kataisen toimesta? Raportti on kuitenkin tehty ennen Himasen selontekoa. Ja vilisee konkreettisia ehdotuksia.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/