Viisi ajattelutaitoa

Leo Stranius-Kuva Hanna HeikkiläKesän mittaan olen juoksu- ja pyörälenkkien ohessa kuunnellut YLE Puheesta viime kevättalvella tullutta Jari Sarasvuon radio-ohjelmaa.

Tänään (25.8.) Vanhankaupunginlahden ympäri juostessani kuuntelin tammikuussa tullutta kolmatta lähetystä työstä. Jaksossa oli paljon hyviä ajatuksia!

Lähetyksen lopusta mieleeni tarttui Jari Sarasvuon läpikäymät viisi ajattelutaitoa.

Näitä ajattelutaitoja (hallinnan tunne, kapasiteetti, tarpeet, eheys, ilo) voi edistää ottamalla vastuuta, toimimalla rasitushakuisesti, rakastamalla sekä olemalla rehellinen, luottavainen, kärsivällinen ja kiitollinen.

1. Hallinnan tunne.
– Hallinnan tunnetta voi lisätä ottamalla vastuuta omista tekemisistä. Se, joka ottaa 100-prosentin vastuun elämästään ja valinnoistaan, ajattelustaan ja tavoista toimia, saavuttaa hallinnan tunteen. Hallinnan tunteen kadottaminen johtaa pahoinvointiin ja mielenterveysongelmiin. Meillä on tarve kokea, että elämä tapahtuu meissä ja meistä käsin. Ilman hallinnan tunnetta ihminen hajoaa.

2. Lisää kapasiteettia.
– Kapasiteettia voi lisätä toimimalla rasitushakuisesti. Se, joka suostuu epämukavuusalueelle, kasvattaa biologista reserviä (stressinsietoa), sosiaalista reserviä (erilaisuuden sietoa) ja kognitiivista reserviä (ongelmanratkaisukykyä). Kapasiteetti kasvaa harjoittelemalla.

3. Tarpeisiin vastaaminen.
– Tarpeisiin (esim. varmuuden, vaihtelun, liittymisen, ainutkertaisuuden, kasvun ja täyttymyksen sekä jakamisen tarpeet) voi vastata  rakkaudella. Silloin kun toinen on ensimmäinen, omat tarpeet tyydyttyvät tasapainoisesti.

4.  Kohti eheyttä.
– Eheys on tunne siitä, että elämä kestää vääntöä ja ristiriitoja. Eheys tulee itsetutkiskelusta tai itsetuntemuksesta eli siitä, että sosiaalinen ja sisäinen minä ovat yhdenpitäviä. Eheyttä voi lisätä rehellisyydellä.

5. Nautinnosta iloon.
– Se, jonka elämässä ei ole iloa, joutuu korvautumaan halpaan korvikkeeseen eli nautintoon. Nautinnot ovat välitöntä tarpeentyydytystä. Sitä, että ottaa ensin nautinnon heti, halvalla, helposti ja varmasti, ja maksaa hinnan myöhemmin. Silloin nautinnot alkavat lopulta pienentyä. Tarvitaan isompia annoksia ja vastaavasti hinta kasvaa kohtuuttomaksi. Välitön tarpeentyydytys on mukavuusalueelle oleskelua ja näivettää elämää. Vaihtoehto on lykätty tarpeentyydytys. Ilo ansaitaan luottamuksella, kärsivällisyydellä ja kiitollisuudella. Sillä, että on valmis maksamaan hintaa hyvinvoinnista.

Eli kuten Jari Sarasvuo sen sanoi lähetyksen lopuksi:
”Elämän laatu on suorassa suhteessa siihen, miten suuressa epävarmuudessa vielä kokee iloa, vapautta ja kykyä tehdä luovia ratkaisuja.”

Kiitos hienosta ohjelmasarjasta!

Jätä kommentti