Valtuustoblogi: Helsingin Energian johtokunta esittää 150 miljoonaan euron tuloutusta kaupungille

Helenin johtokunnan jäseniä Maria Vuorelma ja Piia HäkkinenHelsingin Energian johtokunnan kokouksen esityslistalla (12.2.2013) oli neljä tärkeää asiaa.

Hyväsyimme tilinpäätöksen ja teimme esityksen tuloutuksesta kaupungille, lausuimme vieraslajeista sekä päätimme ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmän ja taloushallintojärjestelmän hankinnoista.

Uusi puheenjohtaja Pekka Majuri veti kokouksen todella hyvin. Ja muutenkin porukka on tosi mukavaa!

Itse toimin johtokunnan varapuheenjohtajana. Lisäksi Vihreistä johtokunnassa istuvat Maria Vuorelma ja Piia Häkkinen (kuvassa).

1. Helsingin Energian vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja kertyneistä voittovaroista tehtävä tasesiirto kaupungille.

Johtokunta päätti hyväksyä Helsingin Energian tilinpäätöksen 2012 sekä esittää kaupunginhallitukselle, että peruspääoman tuottovaatimuksen maksamisen jälkeinen tilikauden voitto 154 877 555,42 euroa siirretään Helsingin Energian omaan pääomaan. Lisäksi johtokunta päätti esittää, että vuonna 2013 kesäkuussa siirretään Helsingin Energian taseeseen kertyneistä voittovaroista 150 miljoonaa euroa Helsingin kaupungin taseen omaan pääomaan.

Tässä yhteydessä käytiin keskustelua Helsingin Energian tuloutuksesta kaupungille. Helsigin Energian etuhan olisi pitää voitot itsellään ja käyttää ne omiin investointeihin.  Rahoja voitaisiin käyttää esimerkiksi rakennusten energiaparannuksiin tai energiasäästöhankkeisiin tai uusiutuvan energian investointeihin. Nyt rahat päätyvät kaupungin kassaan. Lopullisen päätöksen Helsingin Energian tuloutuksesta tekee aikanaan kaupunginvaltuusto.

2. Vieraslajien linjaukset Helsingissä 2012-2016

Johtokunta päätti antaa asiasta ympäristölautakunnalle esittelijän ehdotuksen mukaisen lausunnon.

Vieraslajien linjausten tavoitteena on rajoittaa haitallisten vieraslajien riskejä Helsingin luonnolle, luonnonvarojen kestävälle hyödyntämiselle sekä elinkeinoille. Vieraslajien linjausten toteutuksessa kehitetään riskinarviointimenetelmä arvioimaan niiden haitallisuutta Helsingissä. Helsingin Energia tukee vieraslajien linjausten mukaista ennakoivaa suhtautumista, riskinarvioinnin toteutusta ja aiheen tietokannan kokoamista.

Helsingin Energian toiminnassa vieraslajien haittoja ilmenee voimalaitosten jäähdytysvesiputkissa ja lämmönsiirtopinnoilla. Vieraslajeista ainakin merirokko, kaspianpolyyppi ja valekirjosimpukka voivat runsaina esiintyminä heikentää veden virtausta. Merivesivälppien ja lujitemuoviputkien vuosittaiset puhdistuskustannukset ovat noin 90 000 euroa.

3. Ulkovalaistusverkon ohjausjärjestelmän uusiminen

Johtokunta päätti oikeuttaa Helsingin Energian tilaamaan ulkovalaistusverkon ohjausjärjestelmän sekä siihen liittyvät ylläpito- ja huoltopalvelut 15 vuodeksi ISS Palvelut Oy:ltä. Hankinnan kokonaisperushinta on enintään 2 766 000 euroa (alv 0%).

Uusi järjestelmä mahdollistaa, että valoja voidaan ohjata tarkemmin ja tehokkaammin sekä saavuttaa näin energiasäästöä. Esimerkiksi uusia LED-valoja voidaan himmentää portaattomasti. Teoriassa uusi järjestelmä mahdollistaisi katuvalojen käytön vain silloin kun joku niitä kaipaa. Eli valot voidaan jatkossa laittaa päälle ulkoilijan toimesta vaikka etänä kännykällä, kuten Saksassa on tehty, jos halutaan.

Ehkä katualoista ja niiden käytöstä Helsingissä olisi syytä järjestää laajempi pohdinta ja asukkaiden kuuleminen. Varsinkin kun uusi järjestelmä mahdollistaa jatkossa aika paljon. Katuvalot lisäävät usein turvallisuuden tunnetta, mutta toisaalta aiheuttavat valosaastetta ja kuluttavat turhaa sähköä.

4. Taloushallintojärjestelmän hankinta

Johtokunta päätti oikeuttaa Helsingin Energian tilaamaan taloushallintojärjestelmän IFS Finland Oy:ltä tarjouksen mukaisesti siten, että hankinnan kokonaishinta on enintään 1 590 000 euroa (alv 0 %).

***

Kokouksen aluksi harmittelimme kaupungin sähköisen kokousjärjestelmän ongelmia. Lopulta kaikki saatiin kuitenkin toimimaan ja klo 16 alkanut sessio saatiin päätökseen vähän ennen kahdeksaa.

Edelliset valtuustoblogin kirjoitukset ovat luettavissa täällä.

2 kommenttia artikkeliin ”Valtuustoblogi: Helsingin Energian johtokunta esittää 150 miljoonaan euron tuloutusta kaupungille”

  1. Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmän ja LED-valaistuksen kehittäminen on erittäin kiireellistä. On pyrittävä siirtymään elohopealampuista suoraan ledeihin ja välttämään välivaiheena oransseja natriumlamppuja, joiden valosaastevaikutus on kaikkein tuhoisin.

    Vastaa
  2. Hienoa, että ulkovalaistuksesta keskustellaan!

    Onneksi nyt on ainakin joillain tahoilla herätty siihen, että ”enemmän keinovaloa” ei ole sama asia kuin ”parempi ja turvallisempi ympäristö”. Turvallisuuden TUNNE ei ole sama asia kuin aito turvallisuus – tunteeseen voi vaikuttaa tehokkaammin, terveellisemmin ja edullisemmin muutenkin kuin valaistusta lisäämällä.

    Valaistusaiheessa asukkaiden kuulemista olisi sitäkin hyvä kehittää. Tällä hetkellä ehkäpä ainoa valaistuspalautteen keräämistapa ovat Rakennusviraston yleiset alueiden kehittämiseen liittyvät kyselyt. Niissä asukas voi tuoda esille ainoastaan sen, minne tarvitaan lisää valaistusta. Valaistuksen vähentämistoiveita ei kysytä, joten niitä ei virallisesti ole olemassa. Itse vastaisin mielelläni, että ”En halua valoja koirapuistooni” tai ”En halua keskuspuiston ulkoiluteiden valaistuksen muutosta oranssiksi”, sekä ”Haluaisin katuvalojen himmennystä/sammutusta öisin klo 24-06.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli