Jussi Lystimäki ja Seppo Roponen: Hyviä uutisia – Käytetyn tavaran kauppa vahvassa kasvussa

Käytettyä tavaraa lähdössä kierrätykseenVieraskynäblogissa Jussi Lystimäki ja Seppo Roponen

Viime vuonna luonnonvaramme loppuivat WWFn ja ympäristöministeriön tutkimuksen mukaan jo 22. elokuuta.

On selvää, että nykyinen kulutuksemme ei ole kestävällä tasolla. Mutta minkä pitäisi muuttua?

Suomi on kuitenkin ehkä muuttumassa, eikä vain pikku hiljaa. Meillä on kuluttajakäyttäytymisen suhteen positiivista kerrottavaa. Vuonna 2012 suomalaiset ilmoittivat Tori.fi:ssä jo noin 5,9 miljardin euron arvosta, joka on 3,1 % Suomen bruttokansantuotteesta vuoden 2011 käyvin arvoin.

Seppo Roponen comScoresta puolestaan arvioi tiedotustilaisuudessamme, että kuluttajien välisen kaupan kokonaisarvo Suomessa olisi jo noin 11 miljardia euroa vuonna 2012, kun netin kautta tapahtuneen vähittäiskaupan arvo vuonna 2011 oli vain 10,1 miljardia.

Sen sijaan että ostetaan viimeisintä uutta kaupasta, hyvälaatuinen käytetty tavara näyttää myös tekevän hyvin kauppansa.

Tämä tarkoittaa, että suomalaiset ostavat entistä enemmän toisiltaan ja käyttävät fiksummin sekä lompakkoaan että ympäristöä. Yksi keskeinen käyttäjäryhmä on lapsiperheet, joissa niin harrastusvälineet kuin muutkin kausitarpeet vaihtuvat luontevasti perheestä toiseen. Samalla hyvänlaatuinen ja kestävä tuote löytää tarpeellisen kodin usein lähialueelta.

Yleisistä kierrätystrendeistä poiketen Torin ahkerimpia käyttäjiä ovat yllättäen +45 naiset, jotka toimivat muutoksen airueina. Heidän käyttötottumuksissaan on silmiinpistävää aktiivinen ja pitkäkestoinen käyttö – sivustossa viihdytään ja katsellaan tavaroita. Tavaraa on kertynyt vuosien varrella nurkkiin ja varastoihin ja usein tässä vaiheessa myös lapset ovat ehkä jo muuttaneet pois kotoa.

Torissa ilmoitetuimpia tuotteita ovat huonekalut. Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että uusien huonekalukauppa on kehittynyt verkossa poikkeuksellisen hitaasti. Onko ilmiössä kyse siitä, että ihmiset ostavat käytettyjä huonekaluja siksi että uusia huonekaluja on hankala löytää verkosta? Vai siitä että uusien huonekalujen kaupalle ei riitä asiakkaita kun kuluttajat ostavat mieluummin huonekalut vähän käytettynä?

Ahkerimmat ilmoittajat löytyvät Pohjois-Karjalasta, jossa ilmoitettiin 56 ilmoitusta sataa asukasta kohden. Pääkaupunkiseutu, jota usein pidetään vihreän ajattelun tyyssijana, ei ole syttynyt aivan yhtä innokkaasti käytettyjen tavaroiden kauppaan verkossa 26 ilmoituksellaan 100 asukasta kohden, kun koko maan keskiarvo oli 31. Liekö taustalla aktiivinen kirpputorikulttuuri vai jokin muu syy?

Niin tai näin, Tori.fi:n ja muiden käytettyjen tavaroiden kauppapaikkojen suosio voi heijastella yleisempiä muutoksia kulutustottumuksissa. Olisiko tässä vihdoin odotettu avaus suomalaisen kuluttajakäyttäytymisen muuttumiseen ekologisempaan suuntaan?

Tori.fi julkaistut ilmoitukset maakunnittain

Jussi LystimäkiJussi Lystimäki on toiminut yli 15 vuotta internetin ja verkostoituneen globaalin digitaalitalouden johto- ja hallitustyöskentelytehtävissä. Tällä hetkellä Jussi on toimitusjohtaja norjalaisessa mediakonserni Schibsted Classified Mediassa, vastaten Suomen liiketoiminnasta, Tori.fi -palvelusta. Lisäksi hän toimii hallituksen jäsenenä mm. Edita Oyj:ssa, Klikki Oy:ssa ja Novetos Oy:ssa.

.

Seppo RoponenSeppo Roponen on netin old skool –jätkä, joka on ollut kehittämässä digitaalisia palveluita lukuisilla eri toimialoilla. Nykyisin Seppo vastaa comScoren Suomen toiminnasta.

 

Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.