Ekoisi: Ilotulitevapaa vuodenvaihde

Suomessa myydään vuosittain YLE uutisten mukaan pari miljoonaa ilotulitetta.

Lain mukaan ilotulitteita saa ampua 31.12. klo 18.00 – 1.1. klo 02.00 välisenä aikana. Ammunnan tulee tapahtua häiriötä ja vaaraa aiheuttamatta, ampujan tulee olla täysi-ikäinen ja selvä, ja hänen tulee käyttää suojalaseja tuotteita ampuessaan. Ilotulitteita ei tule käyttää asutusalueiden keskellä.

Ilotulite on valittu vuonna 2009 vuoden turhakkeeksi. Monille ilotulitus aiheuttaa kuitenkin suunnatonta iloa. Toisaalta sillä on omat haittansakin.

Ohessa neljä syytä, miksi meidän perheessä ei ammuta raketteja:

1. Ilotulitteen kova pauke aiheuttaa stressiä eläimille ja pelkoa pienille lapsille
2. Ilotulite on ympäristöhaitta, jonka myötä ilmaan leviää haitallisia hiukkasia ja ympäristöön raskasmetalleja.
3. Ilotulite on valmistettu todennäköisesti Kiinassa huonoissa työoloissa, mahdollisesti jopa lapsityövoimalla.
4. Ilotulitteet aiheuttavat vammoja ja tulipaloja.

Voisiko vuodenvaihdetta juhlia ilman raketteja? Facebookissa lähes 2000 ihmistä vastaanottaa vuoden 2013 nauttien vapaudesta.  Esimerkiksi Helsinki järjestää lapsiperheille suunnatun valotulituksen. Omien ilotulitteiden käyttäminen ja ampuminen Senaatintorilla ja keskustan alueella on kielletty.

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset ovat luettavissa täältä.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Ilotulitevapaa vuodenvaihde”

 1. Sanat ”ilo” ja ”tulitus” eivät mielestäni sovi yhteen, ja olenkin ollut pitkään sitä mieltä, että ilotulitusta kaipaavien ihmisten kannattaisi mennä elämysmatkalle johonkin akuutista sotatilasta kärsivään valtioon, joten – olen kirjoittajan kanssa tämän asian suhteen voimakkaasti samaa mieltä.

  Lisäksi ilotulitteiden käyttö on konkreettisesti rahan viskaamista taivaan tuuliin…

  Vastaa
 2. Raketit vaativat energianlähteekseen, ruudin lisäksi, perkloraattia. Se on kilpirauhasen toimintaa häiristsevä yhdiste ja erityisen haitallinen lapsille ja sikiöille.

  Helsingin Kokoomus kustantaa tänään, Suomen luonnon ensimmäisenä juhlapäivänä Vuosaaren raketit. Montakohan kiloa lähtee Itämeren ylle strontiumia, litiumia, bariumia, alumiinia, mangaania, titaania, klooria, lyijyä ja elohopeaa ? Tätä ei tiedä edes se kiinalainen tehtailija, ”pimeä” tai ei.

  Vastaa
 3. Jos se perkloraatti on ’ajoaine’ niin se palaa eikä vapaudu ilmakehään perkloraattina. Tuskin saat kiloa mitään metallia suurestakaan määrästä ilotulitteita.
  Asia on silti tärkeä. Kaikki raskasmetallilähteet on hyvä huomioida kuten tuotannon eettisyyskin. Mutta liioittelu on väärä tapa.

  Vastaa

Jätä kommentti