Elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus

Itsenäisyyspäivän aattona on hyvä muistuttaa siitä, että elämä ilman väkivaltaa pitäisi olla jokaisen oikeus.

YK:n pääsihteerin UNiTE-kampanja ja Suomen UN Women ovat julistaneet joka kuukauden 25. päivän Oranssiksi päiväksi naisiin & tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi maailmassa.

Kampanjassa muistutetaan, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yksi laajamittaisimmista ihmisoikeusloukkauksista. Sillä on monta muotoa ja sitä tapahtuu kaikkialla – kodeissa, kouluissa, työpaikoilla, julkisilla paikoilla, pakolaisleireillä.

Olen itsekin osallistunut kampanjaan omalla pienellä panoksellani.

Sukupuoleen perustuva väkivalta vahingoittaa myös koko perhettä ja kokonaisia yhteiskuntia. Se uhkaa koulutukseen, terveyteen ja köyhyyden vähentämiseen liittyvien tavoitteiden saavuttamista kehittyvissä maissa.

Suomen UN Womanin mukaan arviolta joka kolmas nainen joutuu väkivallan uhriksi ja 15–44 -vuotiaiden naisten keskuudessa väkivalta on suurempi kuoleman ja vammautumisen aiheuttaja kuin syöpä, malaria ja liikenneonnettomuudet yhteensä. On käsittämätöntä, että yli miljardi ihmistä asuu maissa, joissa perheväkivalta ei ole rikos.

Oheisessa kampanjavideossa näyttelijä Tommi Korpela kertoo, miten 10 euroa voi pelastaa hengen.

 

Jätä kommentti