Riikka Suominen: Lapset turvaan kauppakeskukseen

Vieraskynäblogissa Riikka Suominen

Yli puolet vanhemmista pitää kauppakeskusta turvallisempana paikkana koululaisille kuin kaupunkia.

Suomen Kauppakeskusyhdistys pitää teettämänsä tutkimuksen tulosta tietenkin hyvänä.

”Ovathan kauppakeskukset rajoitettuja tiloja, joissa on valvontaa ja esimerkiksi hätätilanteessa saatavilla apua nopeasti. Lasten on turvallisempaa liikkua yksin kauppakeskuksessa, jossa ei ole esimerkiksi autoja ja muuta liikennettä.”, lukee tiedotteessa.

Kaupunkilaisena olen tuloksesta järkyttynyt.

Kauppakeskuksessa ollaan pääasiassa kuluttajia, ei kansalaisia. On demokraattinen ongelma, jos turvallisimpia paikkoja kaupungissa ovat ne, joihin tervetullut on lähinnä paksu lompakko, eikä mielellään lainkaan tuottamaton teini.

Lisäksi autojen kaupungeissa aiheuttamaan turvallisuus- ja viihtyisyyshaittaa ei korjata hakemalla turvapaikkaa kauppakeskuksesta.

Kaipaan poliitikkoja, jotka tekevät Helsingistä niin ihmisystävällisen, ettei lapsia tarvitse lähettää suojaan kauppakeskukseen. Kävelykadut, alennetut nopeusrajoitukset, jalkakäytävien priorisointi aurauksessa, viheralueet ja kattava sosiaalipolitiikka takaavat, että kaikki uskaltavat liikkua ulkona. Esimerkiksi Tukholman ruuhkatullit ovat vähentäneet autojen aiheuttamia henkilövahinkoja keskustassa 5–10 prosentilla.

Riikka Suominen on ekologisen aikakauslehti Huilin päätoimittaja.

 

Jätä kommentti