Ekoisi: Sormiruokailu – osa III (mukana video)

Olemme harjoitelleet vauvan kanssa puolen vuoden iästä lähtien sormiruokailua, koska sen hyvät puolet ovat niin ilmeisiä.

Valitettavasti homma ei ole onnistunut ihan niin hyvin kuin olisimme toivoneet.

Vauva on kyllä kiinnostunut ruuasta, ottaa sitä käsiinsä ja maistelee. Viime aikoina vauva on jopa oppinut syömään lusikallakin.

Valitettavasti sisään menevät määrät ovat olleet kuitenkin niin pieniä, että olemme päätyneet syöttäneet esimerkiksi aamu- ja iltapuurot sekä välillä soseita.

Vauva on onneksi kasvanut ja lihonut sekä pysynyt kasvukäyrän yläpuolella, joten sen suhteen ei ole tarvinnut olla huolissaan. Kohta 11 kuukauden ikäisen vauvan tärkein ravinto on edelleen kuitenkin rintamaito ja hyvä niin.

Oheisessa videossa vauva sormiruokailee pastaa tofu-tomaattikastikkeen kera.

Kannattaa lukea myös nämä:
Sormiruokailu kannattaa: Kuvat ensimmäisistä sessioista
Sormiruokailua: Osa II

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset löytyvät täältä.

5 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Sormiruokailu – osa III (mukana video)”

  1. Meillä Valokki saa osan ruuasta lusikalla ja osan sormin. Kun hän on nälkäinen, ruokaa kyllä uppoaa. Kun massu on täynnä tai hän on kyllästynyt yhteen ruokalajiin, hän paiskoo tofunpaloja lattialle. Silloin vaihdetaan tarjottavaa, annetaan vaikka leivänpala, tai lopetetaan syöminen. Runsas maidonjuonti varmaan tekee sen, ettei ole niin kova nälkä. Me juuri lopettelemme imetystä, kun Valokki lähestyy 1v1kk ikää, ja ruuan menekki on noussut selvästi.

    Lusikkaruokailukin on ihan luonnollista, sillä aikaisemmin pikkulapsia oli tapana ruokkia pureskelemalla ruoka suussa ja antamalla se lasta varten pöydänreunalle. Myös suutelu on samaa perua: annetaan ruokaa suusta suuhun. Hammaspöpöt ja sen sellaiset eivät olleet silloin vielä huolenaiheena. Äitini sanoo nähneensä vielä joskus 1950-luvulla pikkulasten ruokintaa aikuisten suun kautta pöydänreunalta.

    Vastaa
  2. Paranemisia (ruoan pilkkomis- ja syöttö)kädelle(kin) edelleen!

    Mielestäni tuosta lusikalla syöttämisen mukanaolosta ei tarvitse olla sen stressaantuneempi kuin vaippojen käytöstä vvv:n apuna – tai pulloruokinnasta imetyksen tukena…Syöttäminenkin on kommunikaatiota. Tuskin kukaan aikuinenkaan söisi kaikkia ruokalajeja ihan pelkästään jo mukavuuden vuoksi vain sormin, kuten juuri puuroja, marjakeittoja, soseita tai jogurtteja yms.

    Ja kuten olette huomanneet, ympäristöään hienosti tarkkaileva lapsi tarttuu oma-aloitteisestikin lusikkaan jo alle vuoden ikäisenä.

    Jännä juttu muuten, että vaikka jo kolmevuotias nuorimmaiseni osaa ihan hyvin syödä omin käsin ja lusikalla/haarukalla, tuntuu hänestä välillä silti aikuisen avustama syöminen varsinkin väsyneenä erityiseltä hellyydenosoitukselta, kuin ”imettämiseltä”. Luonto-ohjelmissakin usein kiinnostavinta on se, miten eläimet hankkivat ravintoa poikasilleen tai syöttävät niitä…

    Hieman ohi aiheen, mutta uskomatonta, miten pienen lapsen syöttämiseen on keksitty melkoisia turhakkeita, kuten erityiset syöttölusikat, ihmemukit jne.

    Vastaa
  3. Aika harva kai sormiruokailua tekee niin ”oikeaoppisesti”, ettei koskaan vauvaa syöttäisi. Mutta se perusajatus: lapsi päättää itse, mitä ja kuinka paljon syö, on silti hyvä. Loppuviimeksi vain lapsi itse tietää, onko hänellä nälkä sekä miltä ruoka maistuu ja tuntuu suussa. Esimerkiksi usein ensimmäinen merkki allergiasta on se, että lapsi kieltäytyy jonkin ruoka-aineen syömisestä.

    Vastaa
  4. Kiva nähdä ja lukea toisten kokemuksista kun me ollaan vasta pari-kolme viikkoa kokeiltu sormiruokailua nyt puolivuotiaan vauvamme kanssa, hän on tosi innokas maistelemaan, mutta toistaiseksi tosi pieni määrä menee vatsaan saakka. Miten tuo videossa näkyvä tarjotin pysyy paikallaan, onko se kiinnitetty jotenkin vai onko vauva vaan oppinut olemaan työntämättä sitä?

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli