Kymmenen ajatusta kesälle: Richard Wiseman – Minuutissa muutokseen

Luin Richard Wisemanin kirjan ”Minuutissa muutokseen – Mieti hieman, muuta paljon” uudestaan. Olen lukenut kirjan aiemmin pari vuotta sitten.

Kirjasta olen kirjoittanut joitakin havaintoja myös Hyvä johtaminen -kirjoitussarjaan ja erityisesti sen viimeiseen osaan: Hyvä johtaminen – Osa 15: Seitsemän tekniikkaa hyvään johtamiseen

Koska hyvästä teoksesta voi ammentaa paljon, ohessa vielä 10 mielestäni mielenkiintoista ja hyödyllistä poimintaa itselleni muistutuksena tälle kesälle:

1. Lahjoittaminen. Ne, jotka käyttävät suuremman osan tuloistaan muiden hyväksi, ovat onnellisempia kuin ne, jotka käyttävät rahaa itseensä. Ja mikäli sinulla ei ole rahaa, myös ystävälliset teot lisäävät onnellisuutta. Note to self: Muista lahjoittaa rahaa ja aikaa hyväntekeväisyyteen.

2. Spottivaloefekti. Monet pelkäävät, että omat töppäykset herättävät paljon enemmän huomiota kuin mitä ne todellisuudessa tekevät. Vaikka mokaat, älä ylireagoi. Todennäköisesti muut eivät edes huomaa sitä. Note to self: Jos sanoit tai teit jotain hassua, älä jää turhaan vatvomaan sitä.

3. Franklin-efekti. Ihmiset pitävät sinusta enemmän, jos he voivat tehdä sinulle palveluksia. ”Me emme rakasta ihmisiä niinkään siksi, että he ovat tehneet meille palveluksia, vaan siksi, että olemme itse tehneet niitä heille” -Leo Tolstoi. Note to self: Pyydä pieniä palveluksia niiltä henkilöiltä, joiden kanssa on vaikea toimia tai tehdä yhteistyötä.

4. Möhläysefekti. Satunnainen kömmähdys voi lisätä sympaattisuutta. Inhimillisyys on lämmintä ja satunnainen mokailu voi olla hyväksi sosiaaliselle elämälle. Note to self: Älä yritä olla liian täydellinen. Inhimillisyys ja tunteiden näyttäminen on sallittua.

5. Tahaton ominaisuuksien siirto. Mistä tahansa moititkin muita, pilkka sattuu todennäköisesti omaan nilkkaan. Kun haukut muita, liitetään kyseiset ominaisuudet helposti osaksi omaa persoonallisuuttasi. Note to self: Puhu muista selän takana hyvää.

6. Sivustakatsojaefekti. Ihmiset auttavat todennäköisemmin silloin, kun ympärillä ei ole muita. Halu auttaa vähenee sitä mukaan, mitä enemmän ihmisiä on koolla, koska mallia katsotaan muista ja oletetaan, että muiden kuuluu toimia. Hätätilanteessa kannattaa estää vastuun hajautuminen esimerkiksi valitsemalla ympärillä olevasta joukosta yksittäinen ihminen, jolle kerrot selvästi, mitä on tapahtunut, ja mitä apua tarvitaan. Note to self: Kun näet jonkun tarvitsevan apua, toimi riippumatta siitä, onko ympärillä muita.

7. Vastavuoroisuuden periaate. Ihminen auttaa niitä, joilta on itse saanut apua. Palvelusten teho on voimakkain silloin, kun niitä tekevät toisilleen ihmiset, jotka eivät tunne toisiaan kovin hyvin, ja kun palvelukset ovat pieniä mutta huomaavaisia. Note to self: Tee muille hyviä tekoja ja edistä palvelukulttuuria.

8. Zeigarnik-efekti. Vitkastelutaipumuksen tehtävien aloittamiseksi voi selättää ”vain muutaman minuutin” -säännöllä. Kannattaa suostutella itsensä työskentelemään jonkun tehtävän parissa aluksi vain muutama minuutti. Kun kerran on saanut jotain alkuun, on asian tekemistä vaikea keskeyttää. Tämä auttaa saamaan päätökseen hyvin vaivalloisiakin asioita. Note to self: Pilko haastavat ja isot tehtävät pieniin osiin ja aloita vaikka et tietäisi, miten saat homman valmiiksi.

9. Palaute. Hyvässä ihmissuhteessa positiivisen ja negatiivisen kommenttien suhde on noin viiden suhde yhteen. Jokaisen kriittisen huomautuksen aikaansaama vahinko vaatii vastapainokseen viisi yksimielisyyden ja tuen ilmaisua. Note to self: Osoita ympärillä oleville ihmisille selvästi enemmän kiitosta kuin kritiikkiä.

10. Kehuminen ja kiittäminen. Lasta ei kannata kehua älykkyydestä tai lahjakkuudesta, koska se rohkaisee häntä välttämään vaativia tilanteita, antamaan helposti periksi ja menettämään motivaationsa vaatimustason noustessa. Sen sijaan vaivannäöstä kehuminen rohkaisee ihmisiä venymään, paiskimaan kovasti töitä ja pitämään pintansa kohdatessaan vaikeuksia. Note to self: Kannusta itseäsi ja muita yrittämään ilman epäonnistumisen pelkoa ja onnistumisen pakkoa.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kymmenen ajatusta kesälle: Richard Wiseman – Minuutissa muutokseen”

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli