Annukka Berg: Mitä äidin ja isin pitäisi tietää ympäristöasioista?

Äitienpäiväviikonlopun vieraskynäblogissa Annukka Berg

Kelpaako vauvalle kirpparikama, vai ostetaanko uutta ekokaupasta? Muutetaanko puutaloon metsän reunaan vai kerrostaloon keskelle kaupunkia? Lähdetäänkö ulos vai nökötetäänkö kotona höyryttämässä, soseuttamassa ja pesemässä vaippoja?

Vauva-arki on täynnä ympäristövalintoja – eivätkä ratkaisut ole useinkaan vailla ristiriitoja. Vietän juuri vanhempainvapaata kahdeksan kuukautta vanhan mini-ihmisen kanssa. Ja nyt kun pahimmasta alkumyllerryksestä ja tuntien yövalvomisista on päästy yli, olen yrittänyt siirtyä selkäydinreaktioista entistä tietoisempiin valintoihin. Samalla olen hahmottanut, että ympäristönäkökulmasta vanhemman pitää ottaa kantaa ainakin kolmeen kinkkiseen kokonaisuuteen.

Ensinnäkin tärkeitä ovat tietysti vauvan ja lapsiperhe-elämän ympäristövaikutukset. Tämä on ollut itselleni suhteellisen helppo paketti, koska olen miettinyt kulutuksen ympäristövaikutuksia niin pitkään sekä työssä että vapaa-ajalla. Kyse on ennen kaikkea asumisen, liikkumisen ja ruuan päästöjen ja luonnonvarojen kulutuksen minimoimisesta.

Olennaista on siis se, johtaako lapsen saanti lämmitettävien lisäneliöiden hankintaan, henkilöautolla pärryyttelyyn tai etelän lentomatkoihin. Lisäksi yhden vauvan kertavaipoista syntyy oikeasti monta tonnia jätettä, joten kestovaippojen käyttö ja nopeasti kuivaksi opettelu ovat selkeitä ympäristötekoja. Puolisoni Leo on blogannut yrityksistämme ja erehdyksistämme tällä saralla Ekoisi-blogissaan.

Toinen tärkeä ja itselleni huomattavasti hankalampi kysymys on kuitenkin se, miten ympäristö vaikuttaa lapseen. Tuntuu, että törmään lähes joka viikko johonkin lasta vaanivaan ympäristöpeikkoon, jota en ole edes tullut ajatelleeksi. Miten pitäisi suhtautua muoveihin? Pitääkö lasta pakottaa pitämään aurinkolaseja UV-säteilyn välttämiseksi? Irtoaako kodin tekstiileistä ja maalatuista pinnoista vauvalle haitallisia kemikaaleja? Pitäisikö valmisruokia boikotoida lisäaineiden takia?

Arjen kemikaaliasioita on käsitelty mallikkaasti esimerkiksi Kemikaalicoctail-blogissa, mutta ainakin itselleni kokonaiskuva ja mittasuhteet ovat jääneet hämäriksi. Ympäristöterveysasioissa olisi selvästi tilausta yhdelle uudelle neuvolaesitteelle tai nettisivulle. Muuten käy helposti niin, että vanhempia pelotellaan erilaisilla myrkkymöröillä – heti kun joku kaupallinen toimija on keksinyt sen ”luonnollisen” ja ”myrkyttömän” vaihtoehdon.

Kolmas ympäristönäkökulma lapsuuteen liittyy lasten ympäristökasvatukseen. Tämä on ollut itselleni uudempi mutta mieluinen näkökulma, joka ei ole kaivannut kirjaviisautta avautuakseen. Esimerkiksi nyt kevään tullen olen vienyt vauvamme ulos nyhtämään ruohoa ja taputtelemaan puita. Olen itsekin nähnyt ötökät, linnut ja kukat entistä pörheämpinä ja kirkkaampina, kun olen selittänyt niistä vauvalle.

Kävimme myös tutustumassa Luonnossa kotonaan -päiväkotiin, jossa ulkoillaan ja retkeillään säällä kuin säällä. Vakuutuin, kun päiväkodin henkilökunnalle oli kynnyskysymys, että lapsilla on lupa ja sopivat varusteet kuralätäköissä hyppimiseen.

Tutkimukset osoittavat, että lapsena syntynyt vahva luontosuhde on hyvä pohja myöhemmälle ympäristötietoisuudelle. Jos vauvastamme kasvaa ympäristöstä piittaamaton aikuinen, on selvää, että meidän kestovaippanipottamisestamme saatu ekoilo jäi lyhytaikaiseksi. Toivon liittäminen nuoriin on silti keski-ikäisten henkistä laiskuutta. Itse tekeminen – tai ainakin parhaansa yrittäminen – on sanomisen korkein muoto myös kasvatuksessa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Luonto-Liiton kulutus.fi -blogissa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Annukka Berg: Mitä äidin ja isin pitäisi tietää ympäristöasioista?”

  1. Meidän lapsemme saavat päiväkodilla hyppiä kuralätäköissä. Sillä sekunnilla, kun tulen hakemaan ja vastuu lapsista siirtyy päiväkodilta äidille. Muuten se on kielletty. Tässä on yksi kohta, jossa tuo Luonnossa kotonaan -päiväkoti on kyllä tavallista lähipäiväkotia aidosti parempi!

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli