Annukka Berg: Mitä äidin ja isin pitäisi tietää ympäristöasioista?

Äitienpäiväviikonlopun vieraskynäblogissa Annukka Berg

Kelpaako vauvalle kirpparikama, vai ostetaanko uutta ekokaupasta? Muutetaanko puutaloon metsän reunaan vai kerrostaloon keskelle kaupunkia? Lähdetäänkö ulos vai nökötetäänkö kotona höyryttämässä, soseuttamassa ja pesemässä vaippoja?

Vauva-arki on täynnä ympäristövalintoja – eivätkä ratkaisut ole useinkaan vailla ristiriitoja. Vietän juuri vanhempainvapaata kahdeksan kuukautta vanhan mini-ihmisen kanssa. Ja nyt kun pahimmasta alkumyllerryksestä ja tuntien yövalvomisista on päästy yli, olen yrittänyt siirtyä selkäydinreaktioista entistä tietoisempiin valintoihin. Samalla olen hahmottanut, että ympäristönäkökulmasta vanhemman pitää ottaa kantaa ainakin kolmeen kinkkiseen kokonaisuuteen.

Ensinnäkin tärkeitä ovat tietysti vauvan ja lapsiperhe-elämän ympäristövaikutukset. Tämä on ollut itselleni suhteellisen helppo paketti, koska olen miettinyt kulutuksen ympäristövaikutuksia niin pitkään sekä työssä että vapaa-ajalla. Kyse on ennen kaikkea asumisen, liikkumisen ja ruuan päästöjen ja luonnonvarojen kulutuksen minimoimisesta.

Olennaista on siis se, johtaako lapsen saanti lämmitettävien lisäneliöiden hankintaan, henkilöautolla pärryyttelyyn tai etelän lentomatkoihin. Lisäksi yhden vauvan kertavaipoista syntyy oikeasti monta tonnia jätettä, joten kestovaippojen käyttö ja nopeasti kuivaksi opettelu ovat selkeitä ympäristötekoja. Puolisoni Leo on blogannut yrityksistämme ja erehdyksistämme tällä saralla Ekoisi-blogissaan.

Toinen tärkeä ja itselleni huomattavasti hankalampi kysymys on kuitenkin se, miten ympäristö vaikuttaa lapseen. Tuntuu, että törmään lähes joka viikko johonkin lasta vaanivaan ympäristöpeikkoon, jota en ole edes tullut ajatelleeksi. Miten pitäisi suhtautua muoveihin? Pitääkö lasta pakottaa pitämään aurinkolaseja UV-säteilyn välttämiseksi? Irtoaako kodin tekstiileistä ja maalatuista pinnoista vauvalle haitallisia kemikaaleja? Pitäisikö valmisruokia boikotoida lisäaineiden takia?

Arjen kemikaaliasioita on käsitelty mallikkaasti esimerkiksi Kemikaalicoctail-blogissa, mutta ainakin itselleni kokonaiskuva ja mittasuhteet ovat jääneet hämäriksi. Ympäristöterveysasioissa olisi selvästi tilausta yhdelle uudelle neuvolaesitteelle tai nettisivulle. Muuten käy helposti niin, että vanhempia pelotellaan erilaisilla myrkkymöröillä – heti kun joku kaupallinen toimija on keksinyt sen ”luonnollisen” ja ”myrkyttömän” vaihtoehdon.

Kolmas ympäristönäkökulma lapsuuteen liittyy lasten ympäristökasvatukseen. Tämä on ollut itselleni uudempi mutta mieluinen näkökulma, joka ei ole kaivannut kirjaviisautta avautuakseen. Esimerkiksi nyt kevään tullen olen vienyt vauvamme ulos nyhtämään ruohoa ja taputtelemaan puita. Olen itsekin nähnyt ötökät, linnut ja kukat entistä pörheämpinä ja kirkkaampina, kun olen selittänyt niistä vauvalle.

Kävimme myös tutustumassa Luonnossa kotonaan -päiväkotiin, jossa ulkoillaan ja retkeillään säällä kuin säällä. Vakuutuin, kun päiväkodin henkilökunnalle oli kynnyskysymys, että lapsilla on lupa ja sopivat varusteet kuralätäköissä hyppimiseen.

Tutkimukset osoittavat, että lapsena syntynyt vahva luontosuhde on hyvä pohja myöhemmälle ympäristötietoisuudelle. Jos vauvastamme kasvaa ympäristöstä piittaamaton aikuinen, on selvää, että meidän kestovaippanipottamisestamme saatu ekoilo jäi lyhytaikaiseksi. Toivon liittäminen nuoriin on silti keski-ikäisten henkistä laiskuutta. Itse tekeminen – tai ainakin parhaansa yrittäminen – on sanomisen korkein muoto myös kasvatuksessa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Luonto-Liiton kulutus.fi -blogissa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Annukka Berg: Mitä äidin ja isin pitäisi tietää ympäristöasioista?”

  1. Meidän lapsemme saavat päiväkodilla hyppiä kuralätäköissä. Sillä sekunnilla, kun tulen hakemaan ja vastuu lapsista siirtyy päiväkodilta äidille. Muuten se on kielletty. Tässä on yksi kohta, jossa tuo Luonnossa kotonaan -päiväkoti on kyllä tavallista lähipäiväkotia aidosti parempi!

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/