Viikkopäiväkirja 50 (12.-18.12.2011)

Maanantai: Durbanin imastokokouksen jälkipuinti jatkui. Edellisen illan Nelosen uutisten lisäksi vastailin nyt myös YLE:lle ja muutaman muun toimittajan kysymyksiin. Kirjoittamani analyysi ilmastokokouksen annista löytyy ilmasto.org -blogista. Durbanin lisäksi vedin aamupäivällä Luonto-Liiton toimistokokousta ja iltapäivällä vietimme henkilöstön pikkujouluja. Kävimme tutustumassa Teatterikorkeakouluun ja söimme Kasvisbaarissa. Alkuillasta kirjoitin vielä kulutus.fi -blogiin kuluttajavaikuttamisen rajoista ja ekoidentiteetistä. Illalla kävin vauvan kanssa juoksemassa Annukan viimeistellessä väitöskirjaa.

Tiistai: Pyöräilin aamulla Luonto-Liiton toimistolle ja hoidin koko aamupäivän henkilöstö- ja hallintoasioita. Lounaan jälkeen vastasin haastatteluun siitä, millainen olisi visioni tulevaisuuden ekotasapainon saavuttaneen yhteiskunnan elinkeinoelämästä. Lisäksi kävin läpi sähköposteja ja valmistelin juhlapuhetta STKL:n juhlaseminaariin sosiaalisesti kestävästä kehityksestä. Päivän päätteeksi osallistuin Allianssin hallituksen kokoukseen Allianssi-talolla. Illalla juhlimme Annukan kanssa yhteistä yhdeksän vuotta kestänyttä taivaltamme. Täytyy kyllä sanoa, että nänmä vuodet ovat olleet elämäni parhaita vuosia. Kiitos Annukka!

Keskiviikko: Kirjoitin aamulla blogitekstin valosaasteesta ja leikin vauvan kanssa. Päivä vierähti Luonto-Liiton toimistolla henkilöstö- ja hallintoasioiden sekä sähköpostien kimpussa. Illalla johdin puhetta Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin hallituksen kokouksessa toistaiseksi viimeisen kerran. Kyseessä oli kuusi vuotta kestäneen puheenjohtajakauteni viimeinen kokous. Toiminta jatkuu kuitenkin Suomen luonnonsuojeluliiton valtuustossa, jossa olen Uudenmaan piirin edustajana.

Torstai: Kävin aamulla juoksemassa ja pyöräilin Finlandia-talolle Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton (STKL) juhlaseminaariin, jonka aiheena oli Sosiaalisesti kestävä kehitys. Tilaisuudessa kuultiin mm. ulkoasianministeri Erkki Tuomiojan puheenvuoro ja Tasavallan presidentti Tarja Halosen terveyhdys. Itse pidin puheen aiheesta Luonnon rajat ja toisin elämisen haaste. Juhlaseminaarin lounastauolla kävin eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän lounaalla, jossa kuulimme ministeri Ville Niinistön ajankohtaiskatsauksen Durbanin ilmastokokoukseen ja kansalliseen ympäristöpolitiikkaan. Finlandia-talolla STKL:n seminaarin päätteeksi viestikapula luovutettiin STKL:lta SOSTElle. Samassa yhteydessä julkaistiin kirja Sosiaalisesti kestävä kehitys, johon olen kirjoittanut artikkelin aiheesta ”Degrowth, ihmisten hyvinvointia ekologisissa rajoissa”. Illan vietin vauvan kanssa kotona.

Perjantai: Vietin aamun vauvan kanssa ja kävin juoksemassa. Luonto-Liiton toimistolle pyöräiltyäni hoidin henkilöstöasioita sekä luin ja kirjoitin sähköposteja. Iltapäivällä kävin Suomen luonnonsuojeluliiton toimistolla luontoväen jouluglögeillä ja alkuillan olin yläkerran Jukan valmistujaisjuhlissa.

Lauantai: Kävin aamulla juoksemassa. Tämän jälkeen pakkasimme tavaramme ja lähdimme koko perheen voimin Turkuun. Kävimme katsomassa Annukan siskon alle vuorokauden ikäistä vauvaa ja lounastimme yhdessä Annukan vanhempien luona. Illan olimme Anssin ja Jasminin häissä.

Sunnuntai: Vietimme Turussa pitkän aamun ja söimme aikaisen lounaan. Iltapäivällä lähdimme takaisin Helsinkiin. Kotiin päästyämme tein ruokaa, otin pienet torkut ja siivosin. Illan vietin kotona vauvan ja Annukan kanssa.

Edellinen viikkopäiväkirja on luettavissa täällä: https://leostranius.fi/2011/12/viikkopaivakirja-49-5-11-12-2011/

Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.