Kohti Durbania – huonolta näyttää

Osallistuin torstaina 17.11. ympäristöministeriön ”Kohti Durbania” -seminaariin, jossa käytiin läpi tulevan ilmastokokouksen odotuksia ja tärkeimpiä neuvottelukysymyksiä.

Ympäristöjärjestöjen keskeiset tavoitteet löytyvät täältä: Durbanin ilmastokokouksen tavoitteet.

Seminaarissa ympäristöministeri Ville Niinistö toi esille selvästi, että Suomi haluaa olla edelläkävijä ilmastokysymyksessä. Niinistön mukaan Suomi on maa, joka ratkaisee ongelmia eikä vain puhu niistä.

Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunian mukaan tarvitaan vahva sääntöihin perustuva sopimusjärjestelmä, jossa ovat mukana kaikki suuret taloudet, jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan pitää alle 2 asteen.

Todellisuudessa lämpeneminen olisi tietysti hyvä pitää alle 1,5 asteen, mutta se tavoite tuntuu tällä hetkellä jo täysin saavuttamattomalta.

Durbanissa on Haunian mukaan mahdollista saavuttaa vain Cancunin päätösten toimeenpanon etenemistä sekä uuden sopimuksen suunnitelmaa koskeva tiekartta ja aikataulu, jos Kioton toinen velvoituskausi hyväksytään välivaiheen ratkaisuna. Sen sijaan päästövähennysten kunnianhimon nostaminen ei ole realistinen tavoite.

Huonolta siis näyttää. Todella huonolta.

Näyttää siltä, että Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen ollaan kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa menty vain taaksepäin. Tiekartoista on jo kertaalleen sovittu Balilla 2007 ja päästövähennystarve on tiedossa IPCC:n neljännen arviointiraportin julkistamisen jälkeen. Nyt maat jatkavat toistensa syyttelyä. On kuitenkin turha soimata pimeyttä, jos ei ole itse valmis sytyttämään ensimmäistä kynttilää.

Seminaarissa SAK:n Pia Björkbacka esitteli oikeudenmukaista siirtymää (just transition). Tätä tarvitaan, jotta palkansaajat ovat aidosti tukemassa siirtymää kohti vähähiilistä yhteiskuntaa. EK:n Tuuli Mäkelä tyytyi toteamaan, että EU:ssa ei ole edellytyksiä nostaa nykyistä 20 prosentin päästövähennystavoitetta vuodelle 2020.

Sirkka Haunian mukaan Durbanissa on mahdollista edetä seuraavasti:
– Perustetaan läpinäkyvä yhteinen laskentajärjestelmä
– Ohjeistus uusille kahden vuoden väliajoin tehtäville raporteille + LEDS
– Luodaan uusi markkinamekanismi
– Sopeutumiskomitea aloittaa työnsä
– Teknologia: saadaan valmiiksi ilmastoteknologiakeskuksen ja sen verkoston suunnittelu/rahoitus
– Ilmastorahoitus: uusien instituutioiden hallinnoinnissa mahdollista edetä (pysyvä komitea ja vihreä rahoitus)
– REDD+: kehitysmaiden strategioita ja ohjelmia tuetaan, kehitetään viitetasoja ja raportointeja

Laillisesti sitova, oikeudenmukainen ja kunnianhimoinen ilmastosopimus on vielä kaukana. Maailma jatkaa tietään kohti 3-6 asteen lämpenemistä.

3 kommenttia artikkeliin ”Kohti Durbania – huonolta näyttää”

  1. Hirveän surullista on, että maailma pystyy toistaiseksi vakavinta kriisiään ratkaisemaan näin ponnettomasti. Oikeasti taitaa olla vain kaksi tapaa, joilla päästöt voidaan selättää kahden asteen tavoitteen saavuttamiseksi. 1) Asteittain nouseva globaali hiilivero (päästöille hinta) (tai maailmanlaajuinen päästökauppa), joka nostetaan asteittain niin korkealla kuin ilmastotiede (IPCC) vaatii jotta kahden asteen lämpeneminen saadaan vältettyä. 2) Kaikkia maita koskevat sitovat päästötavoitteet (hiilibudjetti), jolla kokonaispäästöjen alenema saadaan vaaditulle -2-3 %/a uralle. Länsimailta vaadittaisiin suuria taloudellisia uhrauksia, jotta kehittyvien maiden väistämättä kasvava energiantarve saataisiin katettua puhtaasti ja lisäksi vaadittaisiin Länsimaiden omien päästöjen nopeaa alasajoa (IPCC:n mukaan vähintään -25-40 % 2020 ja -80-95% 2050), jotta globaali päästökehitys oikealle uralle saataisiin.

    Maailman KHK-päästöt kasvoivat 6 % 2010
    http://www.guardian.co.uk/environment/2011/nov/04/greenhouse-gases-rise-record-levels

    IEA:n mukaan kahden asteen portti sulkeutuu ikuisiksi viiden vuoden sisällä ilman radikaalia muutosta http://www.guardian.co.uk/environment/2011/nov/09/fossil-fuel-infrastructure-climate-change

    Vastaa
  2. Päästörajoitusten läpimenoon vaikuttaa aivan olennaisesti kaksi asiaa: hiilidioksidittoman energian hinta ja sen saatavuus. Jos päästöttömän energian hinta on korkea tai sen saatavuus heikko, tiukat päästörajoitukset tarkoittavat erittäin kovia taloudellisia uhrauksia. Se taas tarkoittaa todennäköisesti ylitsepääsemättömiä vaikeuksia saada enemmistöä riittävien leikkausten taakse.

    Tällä hetkellä ympäristöjärjestöt tekevät hartiavoimin töitä poistaakseen käytöstä kaikkein merkittävimmän ja teknis-taloudellisesti helpoimmin laajennettavissa olevan yksittäisen hiilidioksidittoman energian lähteen – ydinvoiman. Ulkopuolinen tarkkailija saa väistämättä kuvan, että ydinvoiman vastustaminen on paljon tärkeämpää kuin hiilidioksidipäästöjen alasajo. (Milloin viimeksi oli hiilen tai turpeen vastainen mielenosoitus? Entä Ei Turvevoimalle-kansalaiskampanja?)

    Ei siis ole mikään ihme, ettei ilmastonmuutosta oteta kovin vakavasti, kun ympäristöjärjestötkään eivät niin tunnu tekevän.

    Uskoisin, että tilanteen vakavuus menisi jakeluun suurimmalle osalle sillä sekunnilla, kun suurimmat ympäristöjärjestöt julistaisivat sietävänsä ydinvoimaa edes siihen saakka, kunnes kovia, empiirisiä näyttöjä päästöjen merkittävästä vähenemisestä muilla keinoin on. Mieluummin tietysti siihen saakka, kunnes päästöt saadaan leikattua turvalliselle tasolle.

    Jos tälläistä välirauhaa ei saada aikaan, taitaa olla niin, että 4-6 asteen lämpeneminen on väistämätöntä.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/