Kohti Durbania – huonolta näyttää

Osallistuin torstaina 17.11. ympäristöministeriön ”Kohti Durbania” -seminaariin, jossa käytiin läpi tulevan ilmastokokouksen odotuksia ja tärkeimpiä neuvottelukysymyksiä.

Ympäristöjärjestöjen keskeiset tavoitteet löytyvät täältä: Durbanin ilmastokokouksen tavoitteet.

Seminaarissa ympäristöministeri Ville Niinistö toi esille selvästi, että Suomi haluaa olla edelläkävijä ilmastokysymyksessä. Niinistön mukaan Suomi on maa, joka ratkaisee ongelmia eikä vain puhu niistä.

Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunian mukaan tarvitaan vahva sääntöihin perustuva sopimusjärjestelmä, jossa ovat mukana kaikki suuret taloudet, jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan pitää alle 2 asteen.

Todellisuudessa lämpeneminen olisi tietysti hyvä pitää alle 1,5 asteen, mutta se tavoite tuntuu tällä hetkellä jo täysin saavuttamattomalta.

Durbanissa on Haunian mukaan mahdollista saavuttaa vain Cancunin päätösten toimeenpanon etenemistä sekä uuden sopimuksen suunnitelmaa koskeva tiekartta ja aikataulu, jos Kioton toinen velvoituskausi hyväksytään välivaiheen ratkaisuna. Sen sijaan päästövähennysten kunnianhimon nostaminen ei ole realistinen tavoite.

Huonolta siis näyttää. Todella huonolta.

Näyttää siltä, että Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen ollaan kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa menty vain taaksepäin. Tiekartoista on jo kertaalleen sovittu Balilla 2007 ja päästövähennystarve on tiedossa IPCC:n neljännen arviointiraportin julkistamisen jälkeen. Nyt maat jatkavat toistensa syyttelyä. On kuitenkin turha soimata pimeyttä, jos ei ole itse valmis sytyttämään ensimmäistä kynttilää.

Seminaarissa SAK:n Pia Björkbacka esitteli oikeudenmukaista siirtymää (just transition). Tätä tarvitaan, jotta palkansaajat ovat aidosti tukemassa siirtymää kohti vähähiilistä yhteiskuntaa. EK:n Tuuli Mäkelä tyytyi toteamaan, että EU:ssa ei ole edellytyksiä nostaa nykyistä 20 prosentin päästövähennystavoitetta vuodelle 2020.

Sirkka Haunian mukaan Durbanissa on mahdollista edetä seuraavasti:
– Perustetaan läpinäkyvä yhteinen laskentajärjestelmä
– Ohjeistus uusille kahden vuoden väliajoin tehtäville raporteille + LEDS
– Luodaan uusi markkinamekanismi
– Sopeutumiskomitea aloittaa työnsä
– Teknologia: saadaan valmiiksi ilmastoteknologiakeskuksen ja sen verkoston suunnittelu/rahoitus
– Ilmastorahoitus: uusien instituutioiden hallinnoinnissa mahdollista edetä (pysyvä komitea ja vihreä rahoitus)
– REDD+: kehitysmaiden strategioita ja ohjelmia tuetaan, kehitetään viitetasoja ja raportointeja

Laillisesti sitova, oikeudenmukainen ja kunnianhimoinen ilmastosopimus on vielä kaukana. Maailma jatkaa tietään kohti 3-6 asteen lämpenemistä.

3 kommenttia artikkeliin ”Kohti Durbania – huonolta näyttää”

  1. Hirveän surullista on, että maailma pystyy toistaiseksi vakavinta kriisiään ratkaisemaan näin ponnettomasti. Oikeasti taitaa olla vain kaksi tapaa, joilla päästöt voidaan selättää kahden asteen tavoitteen saavuttamiseksi. 1) Asteittain nouseva globaali hiilivero (päästöille hinta) (tai maailmanlaajuinen päästökauppa), joka nostetaan asteittain niin korkealla kuin ilmastotiede (IPCC) vaatii jotta kahden asteen lämpeneminen saadaan vältettyä. 2) Kaikkia maita koskevat sitovat päästötavoitteet (hiilibudjetti), jolla kokonaispäästöjen alenema saadaan vaaditulle -2-3 %/a uralle. Länsimailta vaadittaisiin suuria taloudellisia uhrauksia, jotta kehittyvien maiden väistämättä kasvava energiantarve saataisiin katettua puhtaasti ja lisäksi vaadittaisiin Länsimaiden omien päästöjen nopeaa alasajoa (IPCC:n mukaan vähintään -25-40 % 2020 ja -80-95% 2050), jotta globaali päästökehitys oikealle uralle saataisiin.

    Maailman KHK-päästöt kasvoivat 6 % 2010
    http://www.guardian.co.uk/environment/2011/nov/04/greenhouse-gases-rise-record-levels

    IEA:n mukaan kahden asteen portti sulkeutuu ikuisiksi viiden vuoden sisällä ilman radikaalia muutosta http://www.guardian.co.uk/environment/2011/nov/09/fossil-fuel-infrastructure-climate-change

    Vastaa
  2. Päästörajoitusten läpimenoon vaikuttaa aivan olennaisesti kaksi asiaa: hiilidioksidittoman energian hinta ja sen saatavuus. Jos päästöttömän energian hinta on korkea tai sen saatavuus heikko, tiukat päästörajoitukset tarkoittavat erittäin kovia taloudellisia uhrauksia. Se taas tarkoittaa todennäköisesti ylitsepääsemättömiä vaikeuksia saada enemmistöä riittävien leikkausten taakse.

    Tällä hetkellä ympäristöjärjestöt tekevät hartiavoimin töitä poistaakseen käytöstä kaikkein merkittävimmän ja teknis-taloudellisesti helpoimmin laajennettavissa olevan yksittäisen hiilidioksidittoman energian lähteen – ydinvoiman. Ulkopuolinen tarkkailija saa väistämättä kuvan, että ydinvoiman vastustaminen on paljon tärkeämpää kuin hiilidioksidipäästöjen alasajo. (Milloin viimeksi oli hiilen tai turpeen vastainen mielenosoitus? Entä Ei Turvevoimalle-kansalaiskampanja?)

    Ei siis ole mikään ihme, ettei ilmastonmuutosta oteta kovin vakavasti, kun ympäristöjärjestötkään eivät niin tunnu tekevän.

    Uskoisin, että tilanteen vakavuus menisi jakeluun suurimmalle osalle sillä sekunnilla, kun suurimmat ympäristöjärjestöt julistaisivat sietävänsä ydinvoimaa edes siihen saakka, kunnes kovia, empiirisiä näyttöjä päästöjen merkittävästä vähenemisestä muilla keinoin on. Mieluummin tietysti siihen saakka, kunnes päästöt saadaan leikattua turvalliselle tasolle.

    Jos tälläistä välirauhaa ei saada aikaan, taitaa olla niin, että 4-6 asteen lämpeneminen on väistämätöntä.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli