7 miljardia: Mitä tehdä?

Maailman väkiluvun arvioitiin maanantaina (31.10.) ylittävän 7 miljardin rajan.

Kun itse synnyin lokakuussa 1974, maailman väkiluku oli juuri ylittänyt 4 miljardin.

Millaiseen maailmaan mahtavat kasvaa näinä päivinä syntyneet lapset?

WWF:n mukaan planeettamme väestö elää pahasti velaksi, sillä vuodessa ihmiset kuluttavat 1,5 maapallon verran luonnonvaroja. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin jo 28.9.2011. Tuosta päivästä lähtien ihmiskunta on kuluttanut luonnonvaroja ja päästänyt ilmakehään hiilidioksidia enemmän kuin maapallo pystyy koko vuoden aikana tuottamaan ja sitomaan.

Miten ratkaista käsillä oleva ongelma? Käsittääkseni meillä on viisi vaihtoehtoa:

1. Etsitään uusia maapalloja
2. Vähennetään väkilukua
3. Vähennetään luonnonvarojen kulutusta
4. Luotetaan siihen, että tieto ylikulutuksesta ei pidä paikkansa
5. Keksitään jotain muuta, mitä?

Itse luottaisin vaihtoehtoon kolme ja samalla pyrkisin rajoittamaan väestön kasvua niin paljon kuin mahdollista esimerkiksi naisten asemaa parantamalla.

Mikä vaihtoehto omasta mielestäsi olisi realistisin?

LISÄYS: Ystäväni haastoi tekemään ekologisen jalanjälkitestin. Tuon testin mukaan oma ekologinen jalanjälkeni on 0,7 hehtaaria. Jos kaikki kuluttaisivat saman verran, tarvittaisiin 0,3 maapalloa.

Yksi kommentti artikkeliin ”7 miljardia: Mitä tehdä?”

  1. Minäkin kannatan vaihtoehtoa kolme.

    Tällä hetkellä ympäristöjalanjäljen suurin yksittäinen ja kaikkein uhkaavin osanen muodostuu kasvihuonekaasupäästöistä. Lisäksi fossiilisten tuottaminen ja jalostaminen aiheuttavat merkittäviä ympäristöongelmia.

    Ranska on onnistunut vaihtoehdossa kolme jo kohtalaisen hyvin, vaikka paljon onkin vielä tekemättä. Vaikka energiatehokkuuskampanja on Ranskassa vasta alkuvaiheissa, hiilidioksidipäästöt per asukas ovat pienemmät kuin Kiinalla. Vaikka suurin pudotus tapahtui jo 1980-luvulla, päästöt per asukas laskevat tasaisesti. Olen laskenut, että jos asuisin Ranskassa, hiilijalanjälkeni olisi jo kestävän kehityksen vaatimissa rajoissa (n. 1000 kg CO2/vuosi), kuten myös erittäin luultavasti sinunkin.

    Naapurimaa Saksan päästöt ovat asukasta kohden yli kaksinkertaiset, ja niiden odotetaan vain nousevan seuraavan kymmenen vuoden aikana, jonka jälkeen ne ehkä laskevat hitaasti. Toisen usein käytetyn esimerkkimaan Tanskan päästöt per asukas ovat samaa luokkaa kuin Saksalla, vaikka Tanskan talous on jo Euroopan energiatehokkainta. En pääsisi näissä maissa mitenkään kestävään jalanjälkeen, kuten en pääse tällä hetkellä Suomessakaan.

    Vastaa

Jätä kommentti