Onko hirviä pakko tappaa?

Suomen riistakeskus kerää kommentteja hirvistä ja hirvikannan hoidosta. Kyselyyn voi vastata täällä.

Hirvi on tärkeä osa suomalaista luontoa.

Hirviä tarvitaan luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjinä. Hirvien ansiosta suurpetokannat pysyvät elinvoimaisina. Hirvien ansiosta suurpedot eivät tule niin herkästi esimerkiksi ihmisten pihoihin tai syö poroja ja koiria.

Hirvikannan hoidossa pitäisi painottaa suurpetojen ravintotarpeita sekä sitä, että hirvillä on merkitystä joidenkin puu-, sieni-, hyönteis- ja mikrobilajien lisääjänä paikallisesti. Lisäksi hirvet toimivat luonnon tiettyjen puulajien luonnollisena vähentäjänä. Kaikkein tärkeintä olisi turvata hirville ja muille eläimille riittävät ekologiset verkostot.

Hirvien liikenneonnettomuuksia voi vähentää parhaiten vähentämällä autoliikennettä. Myös nopeusrajoitusten paikallinen alentaminen ja ekologisten käytävien/yhteyksien rakentaminen ehkäisee onnettomuuksia.

Hirvenmetsästystä pitäisi säädellä entistä tiukemmin tai lopettaa se kokonaan. Metsästyksen alkamista tulisi vähintäänkin siirtää myöhemmäksi, jotta esimerkiksi metsien virkistyskäyttö (marjastus, sienestys) olisi turvallisempaa.

8 kommenttia artikkeliin ”Onko hirviä pakko tappaa?”

  1. Hirvi on kyllä ainoa riistaeläin, jonka metsästyksen lopettamisella olisi oikeasti ikäviä seurauksia.

    Nykyinen tuhometsätalous on pusikoittanut metsämme hirville loputtomaksi ja yltäkylläiseksi ruokapöydäksi. Tämän seurauksena hirvikantamme on jo nyt moninkertainen verrattuna kantaan, jonka luonnontilaiset metsät voisivat ylläpitää.
    Jos hirvien metsästys lopetettaisi, kasvaisi kanta eksponentiaalisesti muutaman vuoden, kunnes jossain puolen miljoonan paikkeilla romahtaisi totaalisesti kun tehometsätalouden taimikot olisi kaluttu tyhjiin.

    Jos tästä skenaariosta pitäisi löytää jotain hyvää, niin nykyaikainen metsänhoito ja metsäteollisuus romahtaisivat muutamaa vuotta ennen hirvikantaa.

    Vastaa
  2. Pari kysymystä heräsi vaatimuksesta hirvenmetsästyksen sääntelyn tiukentamiseksi ja etenkin sääntelyn yhteydestä turvallisuuteen: 1) mitä marjoja on syyskuun 24. alkaen vielä poimittavissa? Ja toisaalta 2) montako sienestäjää on ammuttu hirvenä? Hirvenmetsästyksen edellytyksenä kun on ampumakoekin, joka on kolme vuotta kerrallaan voimassa.

    Vastaa
    • Kiitos kommentista! Olisiko syyskuun lopussa vielä puolukoita jäljellä? Yhtään sienestäjää ei ole tietääkseni ammuttu hirvimetsästäjien toimesta.

      Vastaa
  3. Vihreän liiton metsästyskortillisena jäsenenä minun on pakko sanoa, että tämänkertainen kannanottosi kuulostaa hölmöltä jopa tällaisen semi-viherpiipertäjän näkökulmasta. Ikinä en hirvimetsällä ole käynyt, mutta kirjoituksessasi ei ole yhtä ainoaa järkevää argumenttia hirvestyksen lopettamisen puolesta. Ymmärrän, että mielestäsi metsästys tai eläimen tappaminen voi olla kategorisesti väärin, mutta ympäristöliikkeen imagolle olisi eduksi, jos edes argumentoitaisiin järkiargumenteilla eikä tällaisilla fiilispohjaisilla huitaisuilla.

    Hieman asian vierestä: Koska suuri osa ihmisistä tulee joka tapauksessa syömään lihaa, soisin ihmisten syövän mieluummin esimerkiksi hirven kaltaista vapaana elänyttä riistaa kuin karsinassaan virunutta sikaa.

    Vastaa
  4. Tietysti yhden ihmisen järkiargumentti on toisen tunteellista hempeilyä, mutta näillä argumenteilla voisi saman tien suojella vaikka rottaa: kuuluu luontoon, on pedoille tärkeä ravintoeläin, elättää joitakin kirppuja, rottien aiheuttamia tuhoja voisi vähentää yksinkertaisesti vähentämällä ihmisasutusta ja jättämällä maaseudut rottien mellastettavaksi.

    Kävin kuitenkin vastaamassa hirvikyselyyn, kiitokset linkistä – olisi ilman blogiasi mennyt kokonaan ohi.

    Vastaa
  5. Ei kai ole mitään näyttöä olemassa siitä, että runsas hirvikanta vähentäisi poroihin tai peuroihin kohdistuvaa saalistusta. Poro on sudelle aika helppo saalis. Runsas hirvikanta voi mahdollistaa suuren petopopulaation ja lisätä siten poroon ja peuraan kohdistuvaa saalistusta etenkin pirstoutuneessa maisemassa. Koiravahinkojen kohdalla tiedot ovat ristiriitaisia, sillä eri susiyksilöiden ja perhelaumojen välillä voi olla suurta vaihtelua niiden aiheuttamissa koiravahingoissa riippumatta saalistiheydestä. Lisäksi hirvet valitettavasti vähentävät haavan uudistumista myös suojelualueilla. Ja haapahan on monelle eliölle tärkeä avainlaji. Perusteluja hirvimetsästyksen kritiikille ei kannatakaan hakea pelkästään ekologiasta. Loppujen lopuksi olemme muuttaneet maisemaamme niin paljon, että luontaisen kaltaisen luonnon ylläpitäminen vaatii hieman ihmistoimia. Tosin voisimme jättää kaiken luonnontilaan ja omaan huomaansa. Ainakin autoilua on syytä vähentää reippaasti ja metsänkäsittelyn muotoja parantaa!

    Vastaa
  6. Tällä hetkellä hirvikanta on aivan liian pieni Suomessa, kun katsotaan, mikä on ekologisesti parasta. Sudet ovat tulleet lähemmäksi ihmisasutusta ja syöneet hirvikoiria (o.t. hirvikoiran säkän tulee olla alle 28 cm lain mukaan). Nyt on sitten päällä kamala susiviha, vaikka metsästäjät ovat itse tämän aiheuttaneet. Hirvenmetsästys tulisi lopettaa joksikin aikaa, jotta kanta kasvaisi ja ruokaa riittäisi niille, jotka sitä eniten tarvitsevat (pedot).

    Itseä henkilökohtaisesti myös ärsyttää se, että näin syksyisin ei uskalla mennä koiran kanssa metsään tai sitten puolukoita tai sieniä poimimaan (kyllä, sieniä on vielä tähän aikaan vuodesta saatavilla), kun metsästäjät ovat kyltittäneet metsätiet varoituskolmioilla.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli