Eläinten viikko: Oletko sivistynyt vegaani vai barbaari?

Hyvää Eläinten viikkoa!

Pari vuotta sitten Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi järkyttäviä kuvia eläinten oloista suomalaisilta sikatehtailta.

Kirjoitin silloin itsekin näkökulma-tekstin kampanjan sivuille, koska halusin tukea eläinten puolesta tapahtuvaa toimintaa.

Viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana julkisuudessa on käyty tapauksen jälkipyykkiä.

Syyllisiä on haluttu vastaamaan teoistaan. Voisi kuvitella, että syytettynä ovat eläintilojen omistajat, jotka ovat monien mielestä kohdelleet eläimiä huonosti.

Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää. Syytettynä ovat kuvaajat: Karry Hedberg ja Saila Kivelä. Syyttäjä vaatii esimerkiksi Hedbergille vankilatuomiota siitä, että hän oli mukana paljastamassa suomalaisen sikateollisuuden raa’an todellisuuden. Yksi syytenimike on julkisrauhan rikkominen. Lain mukaan silloin olisi pitänyt aiheuttaa vähäistä huomattavampaa haittaa. Sikatilalliset eivät kuitenkaan olleet edes huomanneet kuvauskäyntejä.

Karry Hedberg pitää syytteitä Tampereen ylioppilaslehti Aviisissa (11/2011) vähintäänkin kummallisina ja kysyy:

”Miten voisi olla hyväksyttävää ja laillista pitää eläimiä huonoissa oloissa, mutta tämän totuuden tuominen esille olisi laitonta?”

Niinpä. Yhteiskunnan mittana voi hyvin pitää sitä, miten se kohtelee kaikkein heikko-osaisimpia. Tässä tapauksessa eläimiä.

Samassa lehdessä lihansyönnistä väitellyt kauppatieteilijä, DI ja tutkijatohtori Markus Vinnari kirjoittaa sivistyksestä:

”Ruokavalion valinnassa on kuitenkin lopulta kysymys siitä, mikä on sivistynyttä. Sivistynyttä ei voi olla luonnon monimuotoisuuden vähentäminen, ilmastonmuutoksen edistäminen, eikä ainakaan tarpeettoman kärsimyksen aiheuttaminen eläinkunnan eliöille. […] Meillä on käytössä valtava kirjo erilaisia ruoka-aineita, ja niitä on saatavilla ympäri vuoden. Meillä on mahdollisuus ottaa kulutusvalinnoissamme huomioon ilmastonmuutoskysymykset, köyhempien ihmisten hyvinvointi ja ennen kaikkea eläinoikeuskysymykset. Meillä on mahdollisuus muiden luontokappaleiden kunnioittamiseen. Se on sivistystä.”

Mitä sivistys ruokavalion suhteen sinulle tarkoittaa? Oletko vegaani vai barbaari?

Yksi kommentti artikkeliin ”Eläinten viikko: Oletko sivistynyt vegaani vai barbaari?”

Jätä kommentti