Tänään tulee viikko täyteen kotona vauvan kanssa. Vaikka arjen rutiinit hakevat edelleen paikkaansa, joitakin käytännön havaintoja voi jo hyvin nytkin tehdä.
Tässä vaiheessa lapsi tarvitsee lähinnä ruokaa, puhtautta ja läheisyyttä eli käytännössä imetystä, vaipan vaihtoa ja pyllyn pesua sekä ihokontaktia.
1. Ruoka. Imetys on ekologinen tapa ruokkia lasta. Varsinkin kun äiti noudattelee ympäristöystävällistä ja terveellistä vegaaniruokavaliota.
2. Puhtaus. Lapsivuodeosastolla meidät opetettiin automaattisesti käyttämään kertakäyttövaippoja. Kotiin tultaessa oli kuitenkin helppo siirtyä kestovaippoihin ja harsoihin. Lämmintä vettä kuluu selvästi enemmän ja pesukone on pyörinyt lähes joka päivä. Vessahätäviestintäkin onnistuu jo satunnaisesti, joten sitä kautta pyykkiä tulee jatkossa ehkä vähemmän.
3. Läheisyys. Ihokontaktin luonnonvarojen kulutus on lähellä nollaa. Ellei sitten ota sitä huomioon sitä, että vauva on jo pari kertaa onnistunut kakkimaan paidan sisään ja sitä kautta aiheuttanut ylimääräistä pyykkiä.
Käytännössä voi siis todeta, että vauvan myötä ainakin lämpimän veden kulutus ja pesukoneen käyttö ovat lisääntyneet.
Vauvan myötä arki on toisaalta hidastunut merkittävästi. Käytännössä tämä tarkoittaa parhaimmillaan sitä, että oman toiminnan luonnonvarojen kulutus on vähentynyt, kun ei ole jatkuvasti menossa jonnekin tai tekemässä jotain.
Edelliset osat ovat luettavissa täältä:
– Osa 1: Äitiyspakkaus vai vanhemmuuspakkaus
– Osa 2: Tavaraähky ahdistaa
– Osa 3: Synnytysvalmennus
– Osa 4: Lastenhoidon seitsemän periaatetta
– Osa 5: Pakotetaanko raskaana olevat kulkemaan autolla turhaan?
– Osa 6: Ekovanhemmuuteen valmistautuminen on helppoa
– Osa 7: Luonnollinen lapsuus
– Osa 8: Lastenvaunut: Kuinka paljon on tarpeeksi?
– Osa 9: Lapsen vai vanhemman etu?
– Osa 10: En uskaltanut kirjoittaa
– Osa 11: Ei ihan luomusynnytys
No mutta… olen sellaistakin kuullut, että ne kaikkein ekologisimmat vanhemmat vievät omat harsot ja villikset synnytyslaitokselle. Vai saikohan siellä vielä harsoja sairaalan puolesta, jos osasi pyytää?
Itse olen käyttänyt lapsillani kertsejä synnärillä, lentokoneessa ja partioleirillä. Lentokoneessa siksi, että käsimatkatavaraa ei saa määräänsä enempää mukaan ja partioleirillä siksi, että rajallisen kuivatuskapasiteetin vei leiriläisten märät makuupussit; ei siinä ollut tilaa enää vaippapyykille.
Kiitos kommentista Riitta! Meilläkin oli omat harsot mukana synnytyslaitoksella, mutta kätilöt ottivat kertakäyttövaipat käyttöön ennenkuin ehdimme kissaa sanoa.