Maria Vuorelma: Ilmastopolitiikan yhteisöllisyyttä etsimässä

Vieraskynäblogissa Maria Vuorelma

Ilmastomuutoksesta puhuminen on out. Mutta yhteisöllisyys ja elämän pienistä iloista nauttiminen on in! 10:10-kampanja haluaa tuoda ilmastomuutoskeskusteluun positiivista, together we can-asennetta.

10:10-kampanjaan sitoutuneet lupaavat vähentää ilmastopäästöjään kymmenellä prosentilla vuodessa. Samalla he liittyvät maailmanlaajuiseen verkostoon, joka auttaa ja tukee tavoitteen toteuttamisessa! Ilmastoneuvotteluja dominoiva uskonpuute ja syyttely saavat luvan väistyä, kun kaikki ottavat vastuun siitä, mihin itse pystyvät vaikuttamaan, eli omista valinnoistaan.

Sisälämpötilan alentaminen, lihan syönnin vähentäminen ja suihkujen lyhentäminen vähentävät päästöjä. Mutta mitä muuta voisimme tehdä? Itse olen luvannut tämän vuoden aikana tehdä kolme asiaa: lisätä talvipyöräilyä, keksiä vaihtoehtoja juustolle ja sohvasurffata matkoillani, myös työmatkoillani.

Talvipyöräilystä on jo kirjoitettu monta hyvää blogitekstiä, mm. Leon blogissa sekä Cycleinhel-blogissa. Uusi musta -blogi taas esitteli juuston vaihtoehtoja.

Myös sohvasurffauksesta kirjoitettiin vastikään City-lehdessä. Liityin itse couchsurfing.org palveluun vuonna 2008, mutta aloin käyttämään sitä aktiivisesti vasta muutettuani isompaan asuntoon. Lainaamalla sohvaani matkaajille vähennän tavallaan myös asuntoni suuresta pinta-alasta johtuvaa hiilijalanjälkeäni. Matkustaessani jalanjälkeni pienenee asumalla asunnossa, jonka ensisijainen tarkoitus ei ole palvella minua, ja jonka pyyhkeitä ja lakanoita ei pestä joka päivä.

Parasta on kuitenkin ihmisten tapaaminen! Uuteen paikkaan pääsee paljon nopeammin sisälle, kun paikallinen kertoo, minne kannattaa mennä, ja mitä nähdä ja tehdä. Turistibussin sijaan voi parhaimmassa tapauksessa saada pyörän lainaksi omalle turistikierrokselle!

Sitä paitsi monet sohvasurffarit ovat hyvin ympäristötietoista porukkaa. Kesällä minulla on ollut kunnia emännöidä mm. ympäristökonsultteina työskentelevää amerikkalaispariskuntaa, jotka päättivät tehdä irtioton elämässään ja matkustaa maailman ympäri. Vielä parempi esimerkki on mieskaksikko, joka matkustaa tämän vuoden työkseen, mahdollisimman kestävällä tavalla keräten kokemuksia kestävistä elämäntavoista ympäri maailmaa. Dokumenttielokuvaa matkasta odotellessa voi tutustua heidän kotisivuunsa. Tiedän myös, että monet nuoret, jotka osallistuvat kansainvälisiin kokouksiin, mm. ilmastoneuvotteluihin, hoitavat majoituksen sohvasurffauksen kautta.

Toinen, samanlaista palvelua tarjoava sivusto on Hospitality Club. En ole itse käyttänyt sitä, mutta ymmärtääkseni se on suositumpi USAssa, ja sivuja voi selata eri kielillä, myös suomeksi.

Vielä on kesää jäljellä ja syksyllä alkavat työmatkat. Haastan siis teidätkin mukaan tähän mukavaan toimintaan, joko tarjoamaan majapaikkaa tai sohvasurffaamaan!

Lisätietoa 10:10 -kampanjasta sekä Leon vinkit kestävään elämäntapaan: www.1010finland.fi

Maria Vuorelma on 10:10 Finlandin perustajajäsen ja British Councilin ilmastolähettiläs.

Jätä kommentti