Ekoisi – Osa 4: Lastenhoidon seitsemän periaatetta

Odottaville vanhemmille suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tarjoaa paljon tietoa ja tukea. On neuvola- ja lääkärikäyntejä sekä perhe- ja synnytysvalmennusta.

Tämän lisäksi jokainen joutuu myös yksilönä miettimään omaa suhtautumistaan tulevaan vanhemmuuteen.

Asiaa mietittyäni ja siitä monien läheisten kanssa keskusteltuani pystyn tunnistamaan itsestäni ainakin seuraavat seitsemän lastenhoidon periaatetta, joita haluaisin jakaa eteenpäin.

Seitsemän lastenhoidon periaatetta:

1. Enemmän aikaa – vähemmän roinaa. Tavaroiden sijaan haluan järjestää lapselleni erityisesti aikaa, rakastamista ja välittämistä. Tavoitteena on selvitä mahdollisimman pienellä tavaramäärällä ja hankkia tämä tavara käytettynä.

2. Vegaanisuus. Toivon, että rintaruokinta onnistuu. Kun lapsi alkaa syödä kiinteää ruokaa, saa hän syödä mahdollisuuksien mukaan samaa terveellistä, ekologista ja eläinten oikeudet huomioivaa vegaaniruokaa kuin vanhempansakin. Aikanaan hän voi sitten itse valita halutessaan jonkin muunkin ruokavalion.

3. Sukupuolisensitiivisyys. Sukupuolella ei ole väliä. Kyse ei ole tytöstä tai pojasta vaan ensisijaisesti vauvasta. On turha korostaa lapsen sukupuolta esimerkiksi vaatteiden värillä tai leluilla. Varsinkaan ensimmäisten kuukausien ja vuosien aikana sukupuolella ei ole juuri mitään merkitystä.

4. Vaipattomuus ja tutittomuus. On turha opettaa lasta tekemään vessatarpeet vaippaan, mikäli voi opettaa vaipattomuutta. Ensin on tietysti pakko käyttää kestovaippoja, mutta parhaimmillaan vessatarpeen voi alkaa tunnistamaan jo hyvin varhain. Tutti on myös turha kapistus.

5. Uskonnon vapaus. Lapsi saa uskoa mihin haluaa sekä valita mahdollisen oman kirkkonsa sitten kun sen aika on. Itse en halua tuputtaa hänelle mitään uskontoa.

6. Vierailut epämukavuusalueella. Lapselle on hyvä luoda säännöllisesti tilanteita, joissa hän joutuu kohtaamaan turhautumista, pettymyksiä ja torjuntaa. Tämä auttaa oppimaan. Jos aina tyytyy helpoimpaan ja mukavimpaan, mahdollisuushorisontti kaventuu.

7. Joustavuus. Tietysti kaikessa pitää olla joustava. Tässä vaiheessa on mahdotonta tietää, mitä vanhemmuus tuo mukanaan. Lienee kuitenkin selkeämpää, että etukäteen on joku ajatus siitä, miten lastenhoidosta haluaa suoriutua. Tämän jälkeen kannattaa toki varmistaa se, että kykenee toimimaan joustavasti tilanteen mukaan.

Tärkeintä on, että lapsella on rakastavat vanhemmat, jotka ovat läsnä sekä auttavat lasta löytämään oman ekologisesti kestävän yksilöllisen paikkansa maailmassa.

Mitä mieltä itse olet? Mitkä periaatteet ovat pienten lasten kasvatuksessa tärkeimmät ja mitä vinkkejä haluaisit ehkä jakaa kaikille muille?

Edelliset osat ovat luettavissa täältä:
Osa 1: Äitiyspakkaus vai vanhemmuuspakkaus
Osa 2: Tavaraähky ahdistaa
– Osa 3: Synnytysvalmennus

27 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi – Osa 4: Lastenhoidon seitsemän periaatetta”

  1. Ne vierailut epämukavuusalueella on ehkä kuitenkin syytä lykätä sille ajalle, kun lapsi niistä jotain oppii ja tajuaa: pienelle lapselle / vauvalle mukavuus = turvallisuus, joka on tärkeintä, myös ja etenkin lapsen kehityksen kannalta. Vauvaikäisenä koettu turvattomuuden tunne näkyy ja tuntuu aikuisenakin.
    Ja mitä rintaruokintaan tulee, niin kokemuksesta sanoisin, ettei kannata uskoa neuvolan tätejä – jos maitoa ei tule, sitä ei välttämättä tule vaikka kuinka yrittäisi, ja kun äitiparka on kaikesta yrittämisestä aivan rikki ja uuvuksissa, sitä tulee vielä vähemmän – ja sitten on vaan annettava korviketta, koska nälkä se vasta epämukavaa onkin, ja luo turvattomuuden tunteen. Pahan sellaisen. Koko perheelle.
    Vaikka onkin hyvä miettiä asioita etukäteen, ei kovin tarkkoja suunnitelmia ja periaatteita ja odotuksia kannata asettaa: jokaisella vauvalla on omat yksilölliset tarpeensa ja aikataulunsa (ja esimerkiksi liian aikaisin aloitettu pottaharjoittelu voi johtaa koulukään asti kestävään yökasteluun – tuttu juttu lähipiiristä, sattui vieläpä olemaan lastenhoitoalan ammattilainen äitinä…) ja mun mielestä – omasta kokemuksesta katsottuna – tärkeintä on antaa hänen edetä omaa tahtiaan, ohjaten ja opastaen ”oikeaan” suuntaan. Ainakin meillä tämä periaate toimi hyvin, ja lopputuloksesta olen hiton ylpeä (15 ja 9 v.).

  2. Tutti ei aina ole tarpeeton. Äidin rinnat voivat olla kipeät ja nukkuminen vaikeaa… Tutti voi auttaa. Pikku vauvaa ei ole syytä viedä epämukavuus alueelle. Sellaiset tulevat ehkä myöhemmin.

  3. Ai niin! Vanhempien jaksaminen on tärkeää. Periaatteiden on hyvä joustaa, jos voimat loppuu. Lapset on erilaisia ja toisen kanssa on helpompaa pitää periaatteista kiinni.

  4. Kivoja periaatteita. Olet varmaan jo (siitä päätellen, että on ”keskusteltu kaverien kanssa”) huomannut, että lastenkasvatukseen ja -hoitoon liittyen on olemassa monenlaisia koulukuntia, ja ihmiset provosoituvat tuliseen väittelyyn ihan tietynlaisista signaaleista, esimerkiksi minulle tuli ikävän tahkokalliomainen vaikutelma tuosta epämukavuusalueella vierailusta, koska se muistuttaa hänen hokemaansa ”vanhempien tehtävä on aiheuttaa lapselle pettymyksiä” -jolla sitten taas monet vanhemmat ovat perustelleet sitä, etteivät viitsi tai jaksa etsiä perheenä ratkaisuja, jotka tähtäisivät lasten onnellisuuteen ja hyvinvointiin siinä kuin vanhempienkin. Voin vakuuttaa monen lapsen elämää seuranneena, että lapset ovat epämukavuusalueelle hakeutuvia luonnostaan, ja elämä tuottaa paljon pettymyksiä ilman niiden järjestämistäkin, ja missä lapset tarvitsevat apua, on niiden aiheuttamien tunteiden käsittelemisen oppimisessa ja luovien ratkaisujen löytämisessä – ei niiden järjestämisessä!

    Ihanalta kuulostaa valmistautumisenne, elämän jakaminen perheenä lapsen kanssa on mieletön oppimis- ja ”näen maailman uudella tavalla” -trippi jolle toivotan teille kaikkea hyvää.

  5. Musta on hyvä, että on periaatteita – kunhan pitää tuon seiskan mielessä. Turhan moni isi tai äiti tuntuu unohtavan kaikki omassa elämässään noudattamansa periaatteet lasten kanssa.

    Noita kakkosta ja viitosta jäin vähän pohtimaan.

    Kakkosessa sanotaan, että lapsesta kasvatetaan vegaani (hyvä?), mutta _myöhemmin_ hän saa valita toisinkin. Vitosessa taas sanotaan, että ei kasvateta mihinkään uskontoon (paha?), mutta myöhemmin saa valita jonkun halutessaan. Eikös lapsi silloin käytännössä ”kasvateta ateismiin (hyvä?), mutta hän voi muuttaa näkemystään myöhemmin”.

    Ei lapsi varmaan tyhjiössä kasva niin poliittisten aatteiden kuin uskonnonkaan suhteen. Silti tuntuu nykyään, että uskonnollinen kasvatus nähdään aina pahana. Itse olen saanut vahvasti uskonnollisia vaikutteita isältäni, mutta en ikinä mielestäni tuputusta tai pakkoa. Siitä on ollut seurauksena positiivinen suhtautuminen uskontoon, vaikka oma ”usko” onkin elämän aikana heilunut sujuvasti ns. tieteellisestä ateismista orastavaan kiinnostukseen. Molemmat ovat itse asiassa läsnä ajatuksissa nykyäänkin, vaikka se ristiriitaiselta kuulostaakin.

    • Hyvä huomio Tapsa!

      Tarkoituksena ei ole kasvattaa lasta uskoon eikä ateismiin. Tietysti lapselta voi olla vaikea peittää vanhempien mieltymyksiä (esimerkiksi veganismiin, polkupyöräilyyn tai johonkin muuhun). Ajatuksena noissa molemmissa on kuitenkin se, että pienenä lapsi menee (kasvatetaan) pitkälle vanhempiensa mukaan. Eli kun vanhemmat eivät kuulu kirkkoon, ei lastakaan sinne liitetä, kun vanhemmat syövät vegaaniruokaa, niin lapsikin syö samaa ruokaa ja kun vanhemmat liikkuvat polkupyörällä, joutuu lapsikin siihen totuttelemaan..

  6. Ajatuksia ensimmäiseen: paljon aikaa lapselle on hieno ja kannatettava periaate, samoin roinan minimointi. Jos et tarkoita kritisoida lapselle annetun (liian) vähäisen ajan ”korvaamista” roinalla, en näkisi näitä kahta asiaa kuitenkaan vastinpareina. Lapsiperheessä aika tuntuu aina olevan kortilla, mutta sillä ei ole mielestäni mitään tekemistä roinan määrän kanssa.
    Lapselle annetun ajan kanssa kilpailevat työt, tietokone, omat kiinnostukset ja menot, jne. Sen sijaan että notkun nyt lapsien nukkuessa netissä, minäkin voisin olla valmistelemassa huomisia ruokia, jolloin minulla olisi antaa huomenna aamupäivällä enemmän aikaa lapsille.
    Luulen, että roinan minimoinnin periaate on moninkertaisesti helpompi toteuttaa, kuin ajankäytön säätäminen sellaiseksi, että sitä voi tuntea itsensä kokonaisvaltaisesti tyytyväiseksi. Ajankäyttöön liittyvät näkemykset lienevät säännöllisiä palaveriaiheita (pikku)lapsiperheissä.

    Onnea odotuksen loppumetreillä ja jatko-osia pohdintoihisi odotellen!

  7. Kiitos kaikille erinomaisista kommenteista ja todella hyvistä vinkeistä! On kyllä todella hienoa, että on näin iso joukko kokeneita ja fiksuja ihmisiä ympärillä – jotka vielä kaikenlisäksi ainakin jollain tasolla jakavat saman arvomaailman ja ymmärtävät myös meidän tilannetta.

  8. Minäkin tartun tuohon epämukavuusalueella vierailuun.

    ”6. Vierailut epämukavuusalueella. Lapselle on hyvä luoda säännöllisesti tilanteita, joissa hän joutuu kohtaamaan turhautumista, pettymyksiä ja torjuntaa. Tämä auttaa oppimaan. Jos aina tyytyy helpoimpaan ja mukavimpaan, mahdollisuushorisontti kaventuu.”

    Ei lapselle tarvitse erikseen ”luoda” näitä tilanteita. Hän törmää väistämättä JATKUVASTI tilanteisiin, joissa joutuu kohtaamaan turhautumista ja pettymyksiä. Pikemminkin ongelma on siinä, miten selviytyä vanhempana, kun vauva karjuu turhautumistaan, kun ei pääse liikkeelle / saa unta / ylety leluun jne.

  9. Mä kommentoisin tota vessahätäviestintää. Tärkeintä siinä on lapsen tarpeiden tunnistaminen ja vanhemman+ lapsen vuorovaikutus. Luonnonvarojen ja rahan säästäminen on periaatteessa toissijaista, kylläkin erittäin positiivinen lisä!

    Vessahätäviestinnällä ja varhaisella potatuksella ei ole sinänsä mitään tekemistä keskenään. Asiaan perehtynyt tietää, että vvv kasvattaa lapsen itseluottamusta ja kykyä ymmärtää omaa kehoaan ja ruumiintointojaan.

    Antoisia hetkiä vauvan kanssa ja tsemppiä vessatukseen!
    Terveisin: äiti ja vvv-poika 8kk

  10. Tuttiasiaa kommentoin. Esikoisellamme oli aikoinaan suunnaton imemisen tarve. Jo synnytyssalissa hän luputti kiivaasti niin rintaa, kapalon reunaa kuin rannetta myöten suuuhun työnnettyä pikku kätöstään. Kotiin saavuttua hän söi rintamaitoa halukkaasti, oksensi puolet pois, ja halusi samantien jatkaa syömistä. Tissi suussa hän oli rento ja rauhallinen (sekä ylensyönyt), muuten hätäinen ja hyvin hermostunut. Isovanhempien soitellessa mahdollisia tuliaistoiveita uudelle lapselle pyysimme puolison kanssa yhteen ääneen parahtaen heitä tuomaat tutteja. Oli mahtavaa katsoa lasta joka ensi kertaa tutin suuhun saadessaan, rauhoittui ja rentoutui ja vaipui välittömästi raukeaan horrokseen.

    Toisella lapsella tutti sen sijaan ei toiminut ollenkaan vaan tippui suusta, kunnes lopetimme työntämästä sitä sinne.

  11. Ihan toteutettavia ajatuksia, jos innostusta löytyy. Toisinaan vauva-aika pakottaa hölläämään jostain, mutta ilman oikeaa asennetta onnistuminen ei ole edes mahdollista (lähinnä vaipattomuutta mietin…)

    Vegaaniruokavaliotahan ei suositella lapsille ollenkaan. Laktovegetaristi on ihan ok alan asiantuntijoiden mielestä, eli siinä tapauksessa imetyksen pitäisi jatkua reilusti pidempään kuin vuosi.

    • Kiitos Wilma! Olen aika varma, että mekin joudumme höllentämään vielä monesta kohtaa matkan varrella. Vegaaniruokavalio sopii lapselle hyvin. Olemme selvittäneet asian neuvolassa, ravitsemuterapeutilla ja alan asiantuntijoilla. Pitää vain varmistaa, että lapsi saa täysimetyksen jälkeen tarpeeksi kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia.

  12. Aino-Maijan kanssa samoilla linjoilla: ettehän ole liian vahvasti tuttia vastaan ennalta, koska lapsi saattaa sen aivan oikeasti tarvita. Parempi imeä tuttia kuin peukaloa, jos jotain pitää imeä. Tutista voi ehkä vieroittautua helpommin kuin peukalosta, joka on koko ajan mukana. Myös meidän lapsella on vahva imemisen tarve, ja kokemukset olivat hyvin samansuuntaisia kuin Aino-Maijalla.

    Synnytyssairaala oli vauvaystävällinen (tai mikä se termi nyt olikaan) ja siellä oltiin hyvin tiukkoina, että ei alle kaksiviikkoiselle tuttia, ettei imetyksen alku häiriinny. Kyllä kuule imetyksen alku häiriintyi paljon enemmän siitä, ettei tuore äiti nukkunut 4 ensimmäisen vuorokauden aikana yhteensä 10 tuntia, kun ei lapsikaan nukkunut. Tutti saatiin viimein, ja kaikki unten maille…

    Tulin tänne Project Maman vinkistä. Onnea odotukseen!

    • Kiitos paljon etl! Oikeassa olet. Kyllä tässä pitää toki joustavuutta olla. Tämän on huomannut nyt, kun ollaan ehditty harjoitella vauva-arkea muutamia päiviä.

  13. Loistava blogi. Älä missään nimessä lopeta tämän kirjoittamista. Kulutuskriittisyys on hyvästä. On myös hyvä olla periaatteita, joihin tukeutua, vaikka niistä joskus joustaisikin. Olen myös paljon pohtinut omassa elämässäni sitä kuinka ekologista olisi olla tekemättä lapsia.
    T. Vierailija Project mamasta

  14. Mikä siinä tutissa muuten on pahaa? Ei se nyt ainakaan paljoo luonnonvaroja vie?

    • Tutti voi vaikeuttaa lapsen todellisten tarpeiden tunnistamista (esim. nälkä, läheisyys, puhtaus), imetyksen onnistumista sekä häiritä mahdollisesti myöhemmin lapsen purentaa. Luonnonvarojen kulutuksen kannalta kyse ei toki ole isosta jutusta.

  15. Todella hyviä periaatteita!
    Meillä oli ihan samanlaiset ajatukset ennen lapsen syntymää. Joustamista tosin ei niin paljon siinä vaiheessa mietitty.

    Olemme joutuneet joustamaan oman jaksamisemme vuoksi tutista ja vvv:sta. Jos tuttia vauvalla käyttää, kannattaa se säästää vain äärimmäisiin hätätilanteisiin ja unille, jos vanhemmat ovat aivan loppu. Näin ei tule korvattua tutilla lapsen kaikkia tarpeita.

    Vessatus taas on todella rankkaa. Pieni vauva pissii jopa 10-15 minuutin välein. Suomen oloissa on mahdoton olla koko ajan housuitta, joten siinä joutuu joustamaan, jos mihinkään kodin ulkopuolelle meinaa lähteä.

    Mukavaa, että on muitakin, jotka ovat tarkkaan miettineet lastenhankintaansa ekologiseltakin näkökannalta. Meille se oli myös iso kysymys, mutta lapsen tosiaan hankimme, koska ihminenkin on eläin, jolla on lisääntymisvietti. Nyt sitten koetamme pitää lapsiluvun yhdessä, vaikka kaikkialta tulee kyselyitä, että meinaatteko hankkia lisää lapsia.

    • Kiitos paljon Elina! Varmasti mekin joudumme matkan varrella joustamaan. Vessahätäviestintä on tuntunut toimivan meillä kuitenkin yllättävän hyvin. Tällä hetkellä noin puolet tarpeista menee vaippojen sijaan lavuaariin.

  16. Project Maman Katjan postauksen innoittamana löysin minäkin tänne 🙂 Toivottavasti et lopeta vanhemmuusaiheisia postauksiasi, luin näitä läpi ja ovat todella hyviä!

    Tutti-asiasta tuli mieleen se, miten itse olisin jossain vaiheessa TODELLA kovasti toivonut meidän pojan sellaisen huolivan 😀 Emme antaneet tuttia alkuun, koska imetystaival ei muutenkaan päässyt alkamaan suotuisasti (täysimetykseen kuitenkin pääsin parin kuukauden kovan työn tuloksena vaikka neuvolassa sanottiin ettei se ole enää mahdollista – neuvolan imetystietouteen ei todellakaan kannata luottaa ainoana tietolähteenä!). Poika kuitenkin koko ensimmäisen elinvuotensa karjui naama punaisena jokaikinen kerta kun matkustimme julkisilla kulkuvälineillä (eli siis aina kun olimme liikenteessä), ja tuskanhiki otsalla katselin niin kovin kateellisena äitejä jotka vastaavassa tilanteessa saivat vauvansa rauhoittumaan yksinkertaisesti laittamalla tutin suuhun. Eli kyllä siitä jotain hyötyäkin olisi ollut, etenkin näissä valituissa tilanteissa. Muuten olen samaa mieltä kanssasi siitä, että liiallinen tutinkäyttö voi johtaa ongelmiin lapsen viestien tulkitsemisessa.

    Toinen asia jota mietin, on juuri tuo pettymysten aiheuttaminen. Olen sitä mieltä, etten edelleenkään pidä hyvänä ’tahallista’ pettymysten aiheuttamista, vaikka meidän poikamme jo siinä iässä onkin että ko. toimintaa jotkut suosittelevat. Mielestäni pettymyksiä hän saa kokea muutenkin, esimerkiksi puistossa ei aina saa haluamaansa lelua, kaupasta ei voi saada kaikkea haluamaansa jne. Näitä ihan pieniä arkisia tilanteita sitten käymme lapsen kanssa läpi kun hän pahoittaa mielensä, uskon että hän näin oppii hahmottamaan omat tunteensa ja käsittelemään niitä vähitellen, omassa tahdissaan.

  17. Moi Leo!
    Ensimmäisen lapsen kanssa – ja varsinkin ennen sitä – on paljon periaatteita.
    Tavarasta olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä. Vauva tarvitsee eniten rakkautta, lämpöä ja ruokaa.
    Epämukavuusalueesta olet saanut jo monia arvokkaita kommentteja. Itse uskon siihen, että vauva ja vielä leikki-iässä oleva lapsikin tarvitsee välitöntä, jakamatonta huomiota eikä järjestettyä epämukavuusaluetta. Tunteineen ja tarpeineen huomioitu lapsi on luottavainen, itsensä hyväksytyksi ja arvokkaaksi kokeva aikuinen.
    Itse olin aikoinaan ensin sitä mieltä, että meillä ei tuttia käytetä – kunnes tytär syntyi nyrkit suussa ja imi niitä, enkä enää pystynyt perustelemaan itselleni, miksei meille hankittaisi tuttia. Vauvalla on luontainen imemisen tarve ja useimmat vauvat tykkäävät tutista. Se tuo myös turvallisuuden tunnetta. Jos vauva huolii tutin, miksei sitä hänelle suotaisi?
    Vauvojen ja lasten kasvatukseen liittyy paljon tunteita, teorioita ja vankkoja mielipiteitä. Kaikkien niiden kanssa tasapainoilu on joskus trapetsitaidetta. Onnea matkalla vanhemmuudessa!

  18. Pakko myös kommentoida tuota tuttiasiaa. Mielestäni on paljon haitallisempaa, jos äiti ja isä eivät saa nukuttua, koska lapsi ei nuku. Pahimmillaan valvominen voi johtaa jopa lapsivuodepsykoosiin ja/tai masennukseen. Eikä se tutti mitään imettämistä estä. Meillä lapsi joutui parin tunnin iässä keuhkokuumeen takia hengityskoneeseen asti ja sen jälkeen keskolassa käyttivät myös tuttia. Tutti jopa vähentää kätkytkuolemia…

  19. Mä olen kyllä jonkinasteinen fanaatikko tuon tuttiasian suhteen. Mun mielestä jos tutti ois vauvalle välttämätön, niin se syntyis tutti suussa! Mutta onko nämä sitten periytyviä asioita – nimittäin mä en ole pienenä syönyt tuttia eikä kukaan mun sisaruksista. Ei myöskään mieheni. Veljeni lapsista kumpikaan ei myöskään tuttia huolinut ja itse en oikeastaan ole moista kapistusta kahdelle muksulleni edes tarjonnut. Hyviä penskoja noista on tullut, eikä ole öitä valvottu eikä peukaloa lutkutettu.

  20. Meillä on ollut samanlaisia periaatteita nyt 3-vuotiaan lapsemme kanssa. Harmi vain, että Helsingissä päiväkodeissa ollaan niin jääriä, ettei vegaaniruoka järjestynyt (joistain yksityisistä olisi saanut, mutta sellaisen lähellä emme asuneet). Nykyään asumme Jyväskylässä ja täällä on yllättäen vegaaniruokailu lapsella onnistunut, kun noin 3-vuotiaana päiväkoti alkoi. Onnea matkaan vegaaniuden kanssa!

Kommentointi on suljettu.

Tein torstaina omatoimisen tritathlonin täydenmatkan. Miten paljon tämä kuluttaa energiaa ja mitä söin suorituksen aikana?

Katsoin, että koko päivän aikainen energiankulutukseni oli Ouran mukaan 11 834 kcal, joista ”aktiivisia” kaloreita oli 9654 kcal. Normaali minun ikäiseni ja kokoiseni henkilön lepokulutus on vuorokaudessa noin 2000 kcal. 

Eli 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja maratonin juokseminen on sen verran pitkäkestoinen ja energiaa kuluttava suoritus, että siinä pitää pystyä ohessa jo vähän syömään ja juomaan jotain. 

Mitä sitten söin/tankkasin suorituksen aikana?

Tässä lista ja arvio kaloreista:
-banaani, 100 kcal
-nuudeleita soijarouheella, 400 kcal
-4 x vauhtikarkki, 168 kcal
-6 x ruispalaleipää, 438 kcal
-6 x margariini leivän päälle, 210 kcal
-6 x leikkele leivän päälle, 220 kcal
-pastaa soijarouheella, 600 kcal
-8 dl smoothieta, 720 kcal
-4 dl appelsiinimehua, 180 kcal
-4 x Mariannekarkki, 80 kcal
-suklaajäätelötötterö, 200 kcal
-urheilujuomaa 2,25 l, 600 kcal
-nesteyttävä elektrolyyttijuoma 3 l, 21 kcal
-vesi 2 dl, 0 kcal

Yhteensä 3937 kcal

Näiden lisäksi söin aamupalaksi ennen uintiin lähtöä omenan ja puuroa, 500 kcal. 

Kulutus suorituksen aikana Garmin 965 urheilukellon mukaan: 
-uinti 903 kcal
-pyöräily 3725 kcal
-juoksu 2750 kcal
Yhteensä: 7378 kcal

Näin ollen energiavajetta tuon vuorokauden aikana tuli yhteensä noin 3000 kcal - 7000 kcal. Seuraavina päivinä kannattaa siis syödä hyvin!

Ja oheisessa kuvassa on kaupasta ostamiani tai kaapeista varaamiani eväitä noin 10 000 kcal edestä, joita ajattelin suorituksen aikana syödä. Lopulta menin kuitenkin fiiliksen mukaan eli söin sitä mitä mieli teki.
Se oli kaukainen haave. Täysmatkan triathlonin (3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja 42,2 km juoksu) eli ironman suorittaminen tuntui täysin tavoittamattomalta. 

Olin kyllä käynyt toisinaan uimassa muutaman kilometrin, pyöräillyt pitkiä matkoja ja juossut maratoneja sekä tehnyt yhden puolimatkan, mutta ironman eli kaikki nuo peräkkäin tuntui utooppiselta ja täysin saavuttamattomalta. 

Sitten löysin syksyllä 2022 Helsinki Triathlon seuran ja hurahdin harjoitteluun. Huomasin, että nautin harjoittelusta suunnattomasti, mutta kilpailu tai tapahtumat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Viime kesänä vastoin omia odotuksia tein ensimmäisen töysmatkani (omatoimisesti) juuri alle 50-vuotiaana. 

Tavoitteiden saavuttaminen luo helposti uusia tavoitteita. Odotushorisontti uhkaa karata kauemmaksi. 

Päässäni syntyi ajatus, että olisi kiva olla tehtynä ironman alle viiskymppisejä ja sen lisäksi myös yli viisikymppisenä. Viimeisen vuoden ajan olen harjoitellut vähän kevyemmin, mutta riittävästi ja peruskunto on aika hyvä vuosien harjoittelun myötä. Eilen kesäloman ensimmäisenä päivänä olin taas viime vuoden tapaan uimassa, pyöräillemässä ja juoksemassa. 

Ja se oli siinä! Toinen Käpylä-ironman tehtynä, nyt yli viisikymppisenä. Vaikka harjoittelu itsessään on parasta niin kyllähän tästäkin tulee hyvä olo! Tästä on hyvä aloittaa loma. Hyvää kesää kaikille! 

Mutta mitä seuraavaksi?

Iso kiitos valmentaja @kirsipaivaniemi ja @helsinkitriathlon kun mahdollistatte unelmien tekemisen todeksi ja kiitos kaikille kanssatreenaajille sekä kovasti tsemppiä tuleviin harjoituksiin ja koitoksiin. Nähdää taas treeneissä!

#triathlon #helsinkitriathlon #käpylä
Aika paljon puhutaan lentomatkustamisen päästöistä ja hyvä niin. Entäs laivamatkustamisen päästöt? 

Riippuen laivatyypistä ja matkustustavasta Helsingistä Tallinnaan syntyy noin 6 kgCO2 päästöt (81 km, 74 gCO2/km/henkilö) ja Helsinki Tukholma välillä melkein kolminkertaisesti enemmän eli noin 21,6 kgCO2 päästöt (400 km, 54 gCO2/km/henkilö). Kahdensuuntainen matka tietysti tuplaa nuo päästöt. 

Vertailun vuoksi liikennekäytössä oleva auton keskimääräiset päästöt Suomessa ovat 136 gCO2e/km. Eli edestakainen Helsinki-Tallinna väli laivalla vastaa noin 88 km autoilua ja edestakainen Helsinki-Tukholma väli vastaa noin 318 km autoilua. 

Jos haluaa matkustaa esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan tai Eurooppaan, kannattaa ilmastonäkökulmasta matkustaa junalla Kemin ja Haaparannan kautta. Käytännössä tuon noin 2000 km junamatkan päästöt ovat noin seitsemäsosa laivamatkan päästöistä eli noin 1,5 g/km/henkilö eli yhteensä noin 3 kgCO2. Linja-auton päästökerroin matkustajakilometriä kohti on kymmenkertainen junaan verrattuna eli noin 15 g/km/henkilö. Autolla tätä väliä ei laivaan verrattuna kannata ajaa, koska auton päästöt olisivat edestakaisin Helsingistä Tukholmaan pohjoisen kautta matkustettaessa peräti 544 kgCO2e. 

Myöskään pyörällä tuota matkaa ei kannata tehdä. ChatGPT:n arvion mukaan pyöräilyn aiheuttama lisäenergiankulutuksen tarve vegaaniruokavaliolla on 5-15 gCO2e/km eli lisäpäästöjä tulee Helsingistä Tukholmaan pyöräillessä yhteensä 10-30 kgCO2e. Varsinkin sekaruokavaliota noudattavan kannattaa matkustaa pyörän sijaan junalla, koska sekaruokavalion päästöt pyöräillessä voivat olla jopa 50 g/km CO2e. 

Fiksuinta on tietysti hakea elämyksiä ja vaihtelua arkeen tai lomaan niin läheltä, että ei tarvitsisi matkustaa juuri lainkaan. Lähimetsään pääsee kävellen ja naapurikuntaan polkupyörällä. 

#maatapitkin
Hyvää kesäpäivänseisausta! Vähän oli kylmät vedet uida, mutta maisemat oli kesäillassa upeita!
Tein kolmen päivän Firstbeat-mittauksen. Pidin sykettä ja sykevälivaihtelua mittaavia antureita kiinni kehossa kolmen vuorokauden ajan. 

Kiinnostavia tuloksia! Vihdoin sain selityksen lyhyille yöunilleni. Pärjään siitä syystä lyhyillä (keskimäärin noin 6h) yöunilla, koska unen aikainen palautuminen on niin hyvää. Tässä mittauksessa peräti 96% unestani on palauttavaa. Uneni on siis parempaa kuin suurimmalla osalla väestöä, joka nukkuu 7-9 tuntia. 

Liikunta oli odotetusti erinomaisella tasolla vaikka mittausjakson aikana oli kevyt viikko. Ilahduttavaa oli, että palautuminen lähti lyhyiden treenien tai kuntoilun jälkeen aina välittömästi käyntiin. Paitsi pidemmän pyöräilyn (4h) jälkeen keho oli tunteja stressitilassa. Tämä osoitti hyvin, että pitkiä tai kovia treenejä ei todellakaan kannata tehdä illalla. 

Hiukan yllättäen aamut olivat mittauksen pohjalta aika stressaavia. Tässä selitys saattaa olla siinä, että mulla on niin paljon ”hyviä” aamurutiineja (veden juonti, hedelmän syönti, kirjan lukeminen, venytely, 7 minute workout ja aamupala) että näistä itsestään kasaantuu vain liikaa. Yllätys oli myös se, että lounaat tai päivälliset olivat stressaavia siinä missä etä- tai läsnäkokoukset (vähän palaverista riippuen) olivat keholle kevyitä ja välillä jopa palauttavia. 

Mittausjaksoon osui myös yksi lepopäivä treenistä. Sunnuntaina tein siis neljän tunnin pyöräilyn ja maanantaina oli lepopäivä. Olkoon, että lepopäiväänkin kuului venyttelyt, 7 minute workout ja noin 25 km arkipyöräilyä. Ei kuitenkaan yhtään treeniä. Palautumista ei kuitenkaan tapahtunut mitenkään erityisen paljon maanantain aikana vaan tänä näkyi vasta tiistaina, jossa päivän aikainen palautuminen oli korkeaa vaikka tein venyttelyiden ja 7 minute workoutin lisäksi aamulla kevyen juoksun ja töiden jälkeen tunnin uintitreenin sekä päivän mittaan noin 20 km arkipyöräilyö. 

Koko jakson palauttavin hetki (jos yöunia ei lasketa mukaan) oli se kun olin tiistaina iltapäivällä toimistolla kollegoiden kanssa. Stressaavin jakso taas oli sunnuntaina kotona lasten kanssa pitkän pyörälenkin jälkeen. 

Mittauksen mukaan leposykkeeni oli 41, maksimisyke 178 ja HRV keskimäärin 54.

@firstbeat.suomi
Hyvää juhannusta!
Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!