Viikkopäiväkirja 23 (6.-12.6.2011)

Maanantai: Kävin aamulla juoksemassa. Sähköpostien jälkeen pyöräilin Luonto-Liiton toimistolle, jossa hoidin henkilöstö- ja hallintoasioita. Pikaisen lounaan jälkeen siirryin eduskuntaan seuraamaan vihreän eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteistä kokousta, jossa päätettiin, että puolue ei osallistu porvarihallitusneuvotteluihin (eli niin sanottuun satavitoseen, jossa mukana olisivat kokoomus, keskusta, rkp ja kristilliset). Tämä on ympäristön kannalta mielestäni valitettavaa. Kirjoitin aiheesta blogiini: Vihreät ulos hallitusneuvotteluista – Ympäristön tappio.

Tiistai: Kävin aamulla juoksemassa ja pyöräilin Luonto-Liiton toimistolle. Tämä oli hallitusneuvotteluiden jälkeen ensimmäinen päivä kun ehdin orientoitua jälleen kunnolla Luonto-Liiton perushommiin. Päivän mittaan kävin läpi sähköposteja, juttelin ihmisten kanssa, valmistelin tulevia esityksiä ja tulevaa hallituksen kokousta. Illalla kävimme Annukan kanssa syömässä pitkästä aikaa Ravintola Kotossa. Lyhyt juttu vähäpäästöisestä elämästäni oli julkaistu 10:10 -kampanjan sivuilla. Kaipaan todella vinkkejä siihen, miten vähennän päästöjäni (2867 kg/vuodessa) 10 prosentilla vuosittain. Help me!

Keskiviikko: Vein aamulla pyörän huoltoon ja siirryin OK-opintokeskuksen koulutustilaisuuteen luennoimaan siitä, miten kansalaisjärjestö viestii vaikuttavasti. Tilaisuudessa opin uuden käsitteen: fanamagement. Lounaan jälkeen kokoustimme Luonto-Liiton päälliköiden kanssa Hotelli Tornin kattoterassilla. Tämän jälkeen hain pyöräni huollosta ja siirryin Vasemmistonuorten kesäkauden avajaisiin Hakaniemeen. Hyvien keskusteluiden jälkeen jatkoin matkaa kasvisruokakauppa Asokaan ja edelleen kotiin, jossa pidimme Annukan kanssa palaveria kylpyhuoneremontista. Pyörän huolto maksoin töineen ja osien vaihtoineen 251,35 euroa. Summa on pieni, jos sitä vertaa autoilun kustannuksiin. Kuljen pyörällä noin 4 500 km vuodessa. Auton kilometrikorvauksia mukaillen saman matkan kulkeminen autolla maksaisi 0,46 e x 4 500 km = 2070 euroa. Tuolla summalla saisi vaikka joka vuosi uuden polkupyörän ja paljon muuta.

Torstai: Kävin aamulla juoksemassa ja kirjoittelin blogiini liikunnan tuomasta auvoisuudesta. Pyöräiltyäni Luonto-Liiton toimistolle valmistelin tulevia esityksiä ja kävin läpi sähköposteja. Alkuillasta osallistuin puheenjohtajiston puhelinkokoukseen tulevan hallituksen kokouksen esityslistasta. Illalla teimme Annukan kanssa kesälomasuunnitelmia. Elonkehä-lehti oli tehnyt Ekopop-kirjasta kirja-arvion.

Perjantai: Hoidin heti aamusta sähköposteja ja Luonto-Liiton hallintoasioita. Pyöräiltyäni Luonto-Liiton toimistolle kävin läpi järjestön tunnusluvut tulevaa hallituksen kokousta varten. Jäsenmäärä on ollut edelleen hienosti kasvussa! Lounaan lomassa säädin kesän lomamatkoja. Samalla ratkesi, että hallitusneuvottelut jatkuvat vanhalta pohjalta (kok, sdp, vas, vihr, rkp, ja kd).  Tässä valossa täytyy myöntää ja muuttaa omaa näkemystä: Vihreiltä oli oikea ratkaisu kieltäytyä keskusteluista kokoomuksen ja keskustan varaan suunnitellusta 105-porvarihallituksesta. Iltapäivällä juhlistimme työharjoittelussa olleen Anun läksiäisiä. Päivän päätteeksi istuimme Pian, Tepon, Usvan ja Kielon luona päivällisellä. Tepolta sain mukaani hänen uuden kirjansa: Kehityksen loppu.

Viikonloppu: Vietimme viikonlopun Annukan kanssa Nauvossa, Tirkkalassa ja Turussa. Kävin pari kertaa juoksemassa helteisen 12 km lenkin. Viikonlopun aikana keskustelimme, lueskelimme sekä saunoimme ja uimme meressä. Sunnuntai-iltana palasimme kotiin ja siivosimme. Aloin myös valmistautua tulevan viikon hallitusneuvotteluihin säätytalolla.

Viikko lukuina

– 8 kokousta
– 1 puhetilaisuus
– 4 blogikirjoitusta

– 53 km juoksua
– 61 km pyöräilyä

– 57 tuntia töitä tai vapaaehtoistöitä

Edellinen viikkopäiväkirja on luettavissa täältä.

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/