Nelli Heinimo: Kun muutos ei houkuttele

Vieraskynäblogissa Nelli Heinimo

Haastaessamme ihmisiä tarkastelemaan kriittisesti kulutustottumuksiaan tulemme tosiasiassa kutsuneeksi heitä paljon suurempaan prosessiin: eräänlaiseen oman elämän välitilinpäätökseen.

Jos haasteeseen päättää heittäytyä täysillä, saattaa joutua ongelmallistenkin aiheiden äärelle.

Arjen haasteissa sukkuloiva ihminen ei usein koe tarpeelliseksi reflektoida valintojaan sen kummemmin, jos asiat tuntuvat sujuvan kohtuullisen hyvin. Totutuissa tavoissa pitäytyminen palvelee arjen sujuvuutta, muttei välttämättä meitä itseämme tai ympäristöä – olemmehan muun muassa tottuneet ostamaan tavaraa mielihalujemme mukaan ja heittämään sitä pois surutta.

On paradoksaalista, että varsinkin epävarmoina aikoina haluamme pitää kynsin ja hampain kiinni siitä, mikä on tuttua. Ihminen kaipaa kipeästi muutosta, muttei uskalla muuttua, vaikka se olisi mahdollista! Vielä silloinkin, kun muutos näyttää väistämättömältä, sitä saatetaan vastustaa viimeiseen saakka.

Eettisemmän kuluttamisen opettelu saattaa monen korvaan kuulostaa niin suurelta ja vaikealta asialta, ettei muutokseen halua lähteä, vaikka ajatus hiukkasen paremmasta maailmasta kovasti viehättäisikin. Jos oma arki on kovin uuvuttavaa, on helppo perustella itselleen, ettei ekoiluun ole aikaa tai voimia.

Kokemukseni mukaan vihreiden tapojen opettelu tapahtuu parhaimmillaan pienin askelin. Opettelen lajittelemaan jätteet ja pian osaan jo suunnitella ostokseni niin, että jätettä tulee mahdollisimman vähän. Jos ei yritä haukata kerralla liian suurta palaa, ei myöskään kompastu heti lannistumiseen ja riittämättömyyden tunteeseen. Kun uusista tavoista tulee rutiinia, intoa riittää taas seuraavan askelen ottamiseen.

Pienten askelten ajatusta on myös helppo käyttää väärin. Sen avulla voi yrittää perustella itselleen, ettei muutokselle ole tarvetta. Minähän säästän jo sähköä sammuttamalla lampun, voin siis lotrata veden kanssa miten haluan! Pieniä vihreitä tekoja korostamalla myös yritykset pyrkivät julkisuudessa näyttämään ympäristövastuullista naamaa, vaikka todellisuudessa vain epäkohtien rehellinen tunnustaminen vie lähemmäs kohti todellista muutosta.

Vaikeinta omien kulutustapojen päivittämisessä onkin juuri paheittensa käsittely. Prosessiin lähtenyt ihminen saattaa joutua vastakkain sisäisten kipujensa kanssa, kun on mietittävä, mikä ongelma tai kaipuu ajaa yhä uudestaan lohtushoppailemaan tai korostamaan omaa persoonaa hienolla autolla, muotivaatteilla ja merkkituotteilla.

Jos vaikeita kysymyksiä jaksaa ja uskaltaa työstää, voi todella päästä niiden ilojen äärelle, joita ekokuluttamisella on annettavanaan myös yksilölle. Kulutustapojen muutos vaikuttaa silloin paitsi ympäristön hyvinvointiin, myös omaan elämänlaatuun ratkaisevalla tavalla. Shoppailureissuista tulee tarpeettomia, kun niiden tilalle osaa hakea jotakin, joka oikeasti täyttää kaipauksen.

Nelli Heinimo on opiskelija ja Kulutus.fi-sivuston päätoimittaja

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus