Turkistarhaus ja sen loppu

Eläin- ja ympäristöjärjestöt järjestävät yhteisen mielenilmauksen turkistarhauksen kieltämiseksi. Kulkue lähtee keskiviikkona 23.2. klo 15.00 Helsingin Rautatientorilta Aleksis Kiven patsaalta päätyen eduskuntatalolle.

Mielenosoitus on seurasta viime viikolla julkisuuteen tulleesta vastenmielisestä kuvamateriaalista suomalaisilta turkistarhoilta. Kiitos eläinoikeusaktivisteille siitä urhoollisesta ja väsymättömästä työstä, jonka myötä asia on saatu poliittiseen keskusteluun.

Turkistarhaus tulisi kieltää nähdäkseni kolmesta syystä

1. Turkistarhaus on turhaa eläinten rääkkäystä. Joka vuosi neljä miljoonaa turkiseläintä kärsii ja kuolee suomalaisilla turkistarhoilla.

2. Turkistarhaus kuormittaa turhaan ympäristöä. Turkistuotanto aiheuttaa vuosittain 430 tonnin typpipäästöt ja 45 tonnin fosforipäästöt.

3. Turkis on turhake eikä ihminen sitä tarvitse.

Seuraavan hallituksen tulee tehdä suunnitelma turkistarhauksesta luopumiseksi. Mitä pikemmin tarhaajille löydetään vaihtoehtoisia tapoja harjoittaa elinkeinoa, sen parempi.

Olen kirjoittanut turkistarhauksesta aiemmin mm. tänne: Turkistarhaus on kiellettävä.

LISÄYS: 23.2. klo 18.00:
Mielenosoitukseen osallistui satoja ihmisiä! Hieno meininki. En usko, että Suomessa tullaan harjoittamaan turkistarhausta enää kovin pitkään. Viimeisimmät paljastukset osoittavat jälleen kerran miten heikoissa kantimissa tilanne alalla on.

Lisätietoja ja järkyttävää kuvamateriaalia suomalaisilta tarhoilta löytyy täältä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Turkistarhaus ja sen loppu”

  1. Hei Leo. Tässä omia pohdintojani.

    1) Rääkkäyksestä. Olen nähnyt kuvia turkistarhoilta loukkaantuneista eläimistä, jotka silminnähden kärsivät. Olen myös nähnyt luontodokumentin jossa hyeenalauma syö antiloopin elävältä. Luonnossa eläimet myös kuolevat nälkään. Turkistarhoilla taas olettaisin että säännöllistä ravintoa on saatavilla ja häkissä ollaan petoeläimiltä turvassa. Toisaalta taas jatkuva paikallaanolo häkissä tuonee erilaisia vaivoja ja kipua (istumatyötä tekevänä kokemusta on). Henkistä kärsimystäkin lienee, kukapa ihminen haluaisi vankilassa olla. Mutta toisaalta, turkistarhaeläin ei käsittääkseni tiedä paremmasta, vapaudesta, joten ei osaa sitä surra. Kunhan pohdiskelen tässä. Kokonaisuudessaan kyseenalaistan väitteen että turkistarhassa eläin kärsisi enemmän kuin luonnossa.

    2) Ympäristökuormasta. Tämä varmasti pitää paikkaansa, turkistarhaus kuormittaa ympäristöä. Toisaalta niin kuormittaa kaikki ihmisen toiminta. Ja niin kuormittavat ne luonnossa elävät eläimetkin. Relevantti kysymys olisi kuormittaako turkistarhaus ympäristöä merkittävästi muita toimialoja enemmän. Perstuntumani sanoisi että ei. Tämä tuntuu näistä kolmesta perustelusta huonoimmalta.

    3) Kaikissa perusteluissasi esiintyy sana ”turha” ja tässä se on vielä omana kohtana. Turhahan turkis on, ainakin kun vedetään raja siihen mikä on välttämätöntä ihmiselle. Ehkä 50000 vuotta sitten turkis oli välttämätön lämpimänä pysymiseen. Myönnän, onhan se ikävää että eläin kasvatetaan ja tapetaan turhaan. Näkisin silti että tässä perustelussa keskitytään liikaan siihen mitä ihmiset tuntevat. Eläinten etuahan tässä pitäisi ajatella. Eläimen näkökulmasta on ihan sama käyttääkö sen turkkia luolaihminen vai rikas porvarirouva. Monia ihmisiäkin kuolee turhaan sodissa mutta se ei tarkoita etteivätkö he olisi eläneet onnellisen elämän. Ehkä olen kyyninen mutta mielestäni koko kysymys ”Miksi elän” on huijausta. Toki kaikki haluavat tuntea että heidän elämällään on merkitys, mutta sillä ei tarvitse olla mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Kukapa meistä on sanomaan että häkissä elänyt eläin ei kokenut elämäänsä merkitykselliseksi.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli