Mitä on Kestävä kasvu?

Osallistuin aamupäivällä (10.2.) pääministeri Mari Kiviniemen järjestämään OECD Round Table -keskustelutilaisuuteen.

Aiheena oli kestävä kasvu ja mukana pääministerin lisäksi oli keskustelemassa myös OECD:n pääsihteeri Ángel Gurría ja muuta porukkaa. Gurrían puheenvuoro löytyy täältä.

Tilaisuuden anti jäi hiukan vaisuksi. Kiinnostavimman puheenvuoron käytti Anthony Cox.

Planeetan rajat ovat tulleet vastaan, ympäristölle haitalisia tukia pitää poistaa sekä ympäristöveroja lisätä ja keskittyä ympäristöystävälliseen kasvuun. Lisätietoja OECD:n kuvioista löytyy täältä.

Ylivoimaisesti kiinnostavimmat kommentit aiheeseen sain kuitenkin Facebookin kautta. Tässä parhaimmat kommentit kysymykseen ”Mitä on kestävä kasvu?”

”Kestävä kasvu on onnellisuuden kasvua, henkisen hyvinvoinnin kasvua, vapaaehtoistyön kasvua, omaehtoisen yhdessä tekemisen kasvua ja demokratian kasvua. Ihminen taitaa olla sellainen että jonkun asian aina pitää kasvaa ja sitä pitää voida mitata. Uusia pehmo-indikaattoreita kestävän kasvun mittareiksi!”

”Helpompi sanoa mitä se ei ole. Esim. Suomen kaivosteollisuuden kasvattamista 20-kertaiseksi seuraavan vuosikymmenen aikana, kuten Mineraalistrategiassa kaavaillaan. Tai vesivoiman lisäämistä Natura-alueilla, kuten pääministerin omassa puolueessa haaveillaan. Kyllä saa aika taikuri olla, joka yhdistää sanat ”kestävä” ja ”kasvu” luonnonvarojen käytössä, josta taloudessa toistaiseksi lähinnä on aina kuitenkin viime kädessä kyse.”

”Kestävä kasvu on henkistä kasvua ja sen tuloksena energian ja luonnonvarojen käytön vähentämistä.”

”Kestävä kasvu on suojelualueiden kasvua. Kestävä kasvu on pyöräilyn ja kävelyn kasvua. Kestävä kasvu on uusiokäytön kasvua. Kulutus, tuotanto ja fyysinen varallisuus ei voi kasvaa kestävästi.”

Tuossa on hyvä kasvustrategia tulevalle hallitukselle!

Jätä kommentti