Viikkopäiväkirja 50 (13.-19.12.2010)

Maanantaina luin aamulla päivän lehden ja sähköpostit, kirjoittelin blogia ja katsoin Facebookin. Aamupäivän aikana annoin haastattelun Europa-lehdelle Cancúnin ilmastokokouksen tuloksista. Lounaan jälkeen vedin Luonto-Liiton toimistokokousta, jossa käytiin läpi Lari Karreisen johdolla asiaa vapaaehtoisten johtamisesta. Alkuillasta osallistuin YK-liiton syyskokoukseen, jossa hyväksyttiin järjestön uudet strategiat, toimintasuunnitelma ja budjetti sekä valittiin uusi hallitus. Illalla juhlimme Annukan kanssa 8-vuotista taivaltamme käymällä syömässä Ravintola Kotossa.

Tiistaina kävin aamulla juoksemassa, luin sähköpostit ja päivän lehden sekä kirjoittelin blogia. Myös kirjoitukseni Cancúnin ilmastokokouksesta ja Suomen roolista julkaistiin CO2-raportti.fi-sivuilla: Cancúnin ilmastokokous ja Suomi. Aamupäivän vietin Luonto-Liiton toimistolla henkilöstö- ja talousasioiden parissa. Iltapäivällä vastailin Aamulehden haastatteluun koskien 95e10-bensiiniä, piipahdin Vasemmiston jouluglögeillä Hakaniemessä sekä jatkoin matkaa edelleen Finanssialan Keskusliiton tiloihin Bulevardille Allianssin hallituksen kokoukseen.

Keskiviikkona kävin aamulla juoksemassa, luin sähköposteja ja päivän lehden sekä kirjoittelin blogia. Aamupäivän vietin kiireettömästi Luonto-Liiton toimistolla. Iltapäivällä juhlimme mm. Titta Lassilan läksiäisiä sekä osallistuin ilmasto.orgin ja ilmasto-opas.fi -sivustojen yhteiseen palaveriin. Illan vietin Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin hallituksen kokouksessa ja pikkujouluissa.

Torstaina kävin aamulla juoksemassa, luin sähköposteja ja päivän lehden. Aamupäivällä suuntasin Säätytalolle Suomen kestävän kehityksen toimikunnan seminaariin koskien valmistautumista YK:n Rio+20 -konferenssiin 2012. Parasta antia oli ehdottomasti professori, ympäristöneuvos Antero Honkasalon puheenvuoro. Iltapäivällä valmistelin Luonto-Liiton vuoden 2011 hommia ja kävin läpi sähköposteja. Kirjoitukseni ympäristöhyveellisestä johtajuudesta julkaistiin Hyvejohtajuus-blogissa.

Perjantaina luin aamulla päivän lehden ja sähköposteja. Aamupäivän vietin Luonto-Liiton toimistolla käyden läpi sähköposteja. Lopputulokseen täytyy olla tyytyväinen sillä päivän loputtua inboksissa ei ollut jäljellä yhtään viestiä. Ei siis yhtään lukematonta, käsittelemätöntä tai luettua viestiä. Iltapäivällä osallistuin Helsingin seudun ruuhkamaksuselvitystä koskevan viiteryhmän seminaariin, jossa esiteltiin jatkoselvityksen tuloksia. Mitään uutta tämän suhteen ei käynyt ilmi. Ruuhkamaksut on ylivoimaisesti kaikkein tehokkain yksittäinen keino vastata liikenteen aiheuttamiin haasteisiin. Ilta olikin sitten varattu ensin Luonto-Liiton pikkujouluille ja sen jälkeen Suomen luonnonsuojeluliiton jouluväen glögeille.

Lauantaina vietimme Annukan kanssa lomapäivää. Nukuimme pitkään, kävin juoksemassa, kävimme kaupassa ja siivosimme sekä laitoimme ruokaa. Yllätyksekseni olin päässyt myös YLE:n Pressiklubissa esitettyyn Riku Siivosen Suomi – Pispa-La -kappalseen sanoituksiin. Alkuillasta piipahdimme yläkerran naapurien luona glögeillä ja illaksi pyöräilimme Etelä-Haagaan juhlimaan Jounin 40-vuotissyntymäpäiviä yhdessä muiden mahtavien tyyppien kanssa. Hämmästyttävää, miten yhä nuoremmat ihmiset täyttävät 40-vuotta.

Sunnuntaina luin aamupäivän lehtiä, valmistelin tulevan viikon asioita sekä kirjoittelin jouluruuasta ja hyvästä johtamisesta. Iltapäivällä tein Annukalle ruokaa – pastaa ja tomaattisoijarouhekastiketta. Jouduin myös antamaan lumelle periksi ja kävin naapurissa olevassa Mäkelänrinteen uintikeskuksessa juoksemassa juoksumatolla.

Viikon aikana kävin juoksemassa 5 kertaa  (yhteensä 50 km) ja pyöräilin 81 km. Työtunteja ja yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä kertyi viikon aikana yhteensä 73,5 tuntia.

Viikon osalta olen kiitollinen siitä kahdeksasta vuodesta, jonka olen saanut Annukan kanssa viettää. Olen myös kiitollinen Luonto-Liiton monipuolisista ja mukavista työntekijöistä, Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin mahtavasta hallituksesta sekä niistä lukemattomista ympäristönsuojelun sankareista, joiden kanssa saan aikaani päivästä toiseen viettää.

Viikon aikana olen oppinut kansainvälisestä ilmastopolitiikasta, rahoituksesta ja Suomen huoltosuhteesta. Olen oppinut paljon uutta energiayhtiöistä ja sähköntuotannosta, ilmastoviestinnästä, ruuhkamaksuista sekä suomalaisten ruokatottumuksista.

Tulevan viikon aikana istun vielä yhdeksässä eri kokouksessa ja siirryn sen jälkeen lomalle viettämään aikaan Annukan kanssa. Tavoitteena on keskustella, lukea ja kirjoittaa. Palataan asiaan taas tammikuussa.

Edellinen viikko on luettavissa täältä: Viikkopäiväkirja 49.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viikkopäiväkirja 50 (13.-19.12.2010)”

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli