Vapaudu kiireestä: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 22

Tyytyväinen ihminen on vapaa kiireestä ja kiirehtimisestä. Kiire luo stressiä. Usein pelkkä kiirehtiminen tekee olon kiireiseksi ja kiire onkin vain tunne, asenne tai elämäntapa, joihin pystyy helposti vaikuttamaan itsekin. Meille kaikille on annettu sama aika jokaiseen vuorokauteen. On itsestä kiinni, miten tuon ajan käyttää.

Kiirehtiminen kiireiseksi tekee

Paras tapa vapautua kiireestä on ottaa tilanne haltuun. Kiire on hallitsemattomuuden tunne suhteessa aikaan eli seurausta siitä, että arkea hallitsee tunne siitä, että elämä ja aikataulut eivät ole hallussa.

Vapaudu kiireestä esimerkiksi seuraavilla keinoilla:

1. Lopeta kiirehtiminen ja hössötys – älä puhu kiireestä tai ole kiireinen. Kun joku kysyy, vastaa, että sinulle ei ole kiire mihinkään. Älä tartuta kiirettä muihin.
2. Keskity siihen, mikä on kaikkein tärkeintä ja jolla on sinulle itsellesi tai läheisillesi merkitystä.
3. Muista, että kaikkein tärkeimmille asioille on aina aikaa. On sinusta kiinni, käytätkö aikasi siihen. Kyse on arvovalinnoista.
4. Suunnittele vuosi, kuukausi, viikko ja päivä etukäteen. Mieti kaikkein tärkeimmät tehtäväsi ja tee ne ensin.
5. Aikatauluta tuleva päiväsi muutaman tunnin tarkkuudella. Varaa aina vähintään 40 prosenttia aikaa spontaaneille ja yllättäville menoille.
6. Keskity siihen mitä olet tekemässä ja ole läsnä. Asiat laadullistuvat kun ihmiset ovat läsnä saman asian äärellä samaan aikaan. Sulje sähköposti, tietokone ja puhelin silloin kun olet tekemässä jotain muuta.
7. Vietä kokous- ja tapahtumavapaata sekä sähköpostivapaata päivää säännölllisesti. Luo arkeen hiljaisia ja rauhallisia hetkiä tai siirtymiä.
8. Pidä huoli, että olet sovitussa tapaamisessa paikalla etuajassa. Ainoa tapa olla ajoissa, on olla etuajassa. Jos lähdet viime tipassa, on todennäköistä, että sinulle tulee kiire.
9. Jos olet myöhässä, hyväksy se. Jos arvioit myöhästyväsi 5 minuuttia, ilmoita, että myöhästyt 15 min ja pystyt todennäköisesti yllättämään itsesi ja sinua odottavat myönteisesti ilman kiirettä.
10. Jos on oikein kova kiire, istu alas ja odota, että se menee ohi.

Myös Leo Babauta kirjoittaa Zen Habits -blogissaan osuvasti kiireen lopusta.

Tässä kirjoitussarjassa hahmottelen askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvään elämään. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Ajatukset eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja sanottu eri yhteyksissä varmasti lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

Kirjoitussarjan edellinen osa on luettavissa täältä: Yhteisön rikastaminen: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 21

3 kommenttia artikkeliin ”Vapaudu kiireestä: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 22”

Jätä kommentti