Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 4

Tyytyväinen elämä on meidän jokaisen velvollisuus. Tämä velvollisuus meidän on täytettävä siitä syystä, että voimme auttaa heikompia, erityisesti niitä, jotka eivät muuten omasta puolestaan pysty puhumaan tai toimimaan. Tyytyväisellä elämällä ei ole juurikaan tekemistä maineen, rahan tai ulkoisten mittareiden kanssa.

DSCN1758Tyytyväinen elämä luodaan kahdella asialla: Halulla ja vastuulla. Halu on sitä, että sinä et ole narun päässä oleva nukke tai ohjelma, vaan ohjelmoija. Halu on sitä, että sinulla on nälkä, innostus, uteliaisuus, unelmat ja tavoitteet.

Tässä viikon vinkit hyvään elämään. Yksi jokaiselle päivälle.

1. Elämän laatu on usein kiinni siitä, miten käytät ajatuksen voimaasi. Pätevyys, taidot, lahjat, historia ja sattuma määräävät vain harvoin elämäsi laatua tai sen tapahtumia. Ne ovat pikemminkin voimavaroja, joista voi ammentaa ja ottaa oppia.

2. Älä lannistu lannistuskulttuurista. Harva katuu sitä jos yrittää parhaansa. Ihmiset pelkäävät liikaa lannistajien tuomioita. Monet keskittyvät helposti siihen, mitä eivät osaa ja mitä eivät ole sekä siihen mikä ei ole mahdollista tai sopivaa. Lapsi kohtaa lukemattoman määrän kieltoja jokaista kannustavaa sanaa kohti. Pitää uskaltaa yrittää enemmän kuin mitä on tai osaa. Mukavuusalueen ylitys ja varman suorituksen hylkääminen ovat omiaan rakentamaan tyytyväistä elämää.

3. Ota vastoinkäymiset ilolla vastaan. Mitä tyytyväisempi sinusta tulee, sitä enemmän kohtaat vastoinkäymisiä ja niitä, jotka haluavat lannistaa. Vastoinkäymisiä tarvitaan, jotta voit kehittyä ihmisenä. Riemuitse siis jokaisesta vastoinkäymisestä.

4. Puolusta omia arvoja ja heikompia. Luovuttaminen, alistuminen ja välitön tarpeentyydytys ovat niin yleisiä, että niitä, jotka tavoittelevat jotain muuta, pidetään kummajaisina. Tarinoissa orjat ovat niitä, jotka alistuvat ja sankarit niitä, jotka nousevat puolustamaan omia arvojaan ja heikompiaan. Tyytyväisen ihminen ei alistu. Älä jää kiinni saavutettuihin etuihin ja siihen, mitä sinulla oli eilen. Sankarit ovat niitä, jotka päästävät rohkeasti irti.

5. Palvele ja auta muita pyyteettömästi. Jos et laske omia palveluksia, et pysty myöhemmin laskemaan sinulle tehtyjä palveluksia. Moraaliset valinnat tuottavat aina tyytyväisyyttä moninkertaisesti.

6. Kohtaa ylivoimaisia haasteita. Vain sanakirjassa menestys tulee ennen työtä. Kannattaa alentaa itsesi, jotta sinut voidaan myöhemmin ylentää. Kannattaa ottaa sellaisia haasteita, jotka tuntuvat ylivoimaisilta tämän hetken kykyihisi tai voimavaroihisi nähden. Tyytyväinen ihminen on ahkera ja ottaa vastaan haasteita.

7. Verkostoidu. Ylivoimaisten haasteiden voittaminen on mahdollista vain liittoutumalla muiden kanssa. Etsi samanhenkisiä tai saman päämäärän itselleen ottamia ihmisiä ja yhdistä voimavarat heidän kanssaan. Ota mallia niiltä, jotka ovat tehneet sinuun vaikutuksen.

Olennaista matkalla hyvään elämään on tarkoituksen etsiminen, aiemmin kuljetun elämän hylkääminen, oman pienuuden ja heikkouden tunnustaminen, ylivoimaisten haasteiden kohtaaminen sekä liittoutuminen muiden kanssa. Kun kohtaat arkielämää suuremman haasteen, alat kasvaa ihmisenä. Aivan kuten kunto paranee sitä rasitettaessa. Metsässä kävellessä kannattaa valita se polku, joka on vähemmän tallattu.

* * *

Tässä kirjoitussarjassa nostan esille askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvän elämän luomiseen. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Ajatukset eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja sanottu eri yhteyksissä varmasti lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

Kirjoitussarjan edellinen osa on luettavissa täältä: https://leostranius.fi/?p=1364

2 kommenttia artikkeliin ”Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 4”

Jätä kommentti