Kuluttajuuden myytti

Luin Kuluttajatutkimuskeskuksen vuosikirjan (2008) Kulutuksen politiikat arjen muovaajana. Kirja on ladattavissa pdf-tiedostona täältä.

Teos ei sinällään tarjonnut mitään uutta. Mielenkiintoisin osa löytyi lopun puheenvuoroista. Mika Panzarin viimeinen artikkeli ”Kuluttajuuden myytti politiikassa” palautti mieleen muutaman perusasian, joka kulutuskeskustelussa kannattaisi muistaa. Varsinkin silloin kun väitetään, että kuluttajat tarvitsevat lisää tietoa, jotta osaavat vaatia parempia (esimerkksi ympäristöystävällisempiä) tuotteita tai että jokaisen ihmisen pienillä teoilla on merkitystä.

Uskomus kuluttajan vaikutusmahdollisuuksista pitää sisällään usein ajatuksen rationaalisesta kuluttajasta, joka toimii itsenäisesti ja johdonmukaisesti oman hyötynsä maksimoiden. Vihreän kuluttajuuden noustessa nämä ihmiset alkavat toimia myös ympäristön kannalta järkevästi. Panzarin mukaan ei ole kuitenkaan mitenkään selvää, että arjen rutiineissa tieto johtaisi toimintaan. Ajatus, että ihmiset tekisivät harkittuja valintoja asenteiden ja tietojen mukaan on pikemminkin harhainen.

Panzarin mukaan markkinatutkimuksissa käy ilmi, että omia investointipäätöksiä vahvistava tutkimustieto otetaan yleensä kiitollisena vastaan, mutta vastakkaiseen tietoon suhtaudutaan välinpitämättömästi tai kiistäen. Tehtyjä linjauksia ei haluta muuttaa. Ihmiset pikemminkin ajautuvat markkinoilla kuin tekevät aktiivisia valintoja.

Lisäksi pitäisi muistaa, että arjen ympäristöä eniten kuormittavat päätökset tehdään esimerkiksi yhdyskuntarakenteen ja liikenteen osalta enemmän kollektiivien tasolla kuin yksilöiden toimesta. Sama koskee tietysti myös jätehuoltoa tai energiankulutusta. Toki yhtä harhainen on kuva ulkoa ohjautuvasta kuluttajasta, joka toimii tunteiden ja brändien vallassa osana tiedostamatonta massaa.

Panzarin mukaan ajankäyttötutkimukset kertovat, että ihmisten muutokset kuluttamisessa ovat hyvin hitaita. Muutoshaluttomuus ja -kyvyttömyys leimaavat kulutusyhteiskuntaa enemmän kuin jatkuva muutos. Huomio pitäisi siis kiinnittää asenteista toimintaa ohjaaviin rutiineihin ja ihmisen käyttäytymisen tarkkailuun.

* * *

Kuningaskuluttajan avuksi tarvitaan rohkeita kokeiluja. Kuluttajatiedon lisäämisen sijaan tulisi keskittyä konkreettisiin hankkeisiin, jotka vaikuttavat ja muuttavat arjen rutiineja. Näitä voivat olla vaikka ravintoloiden tupakointikielto, hiilineutraalit kunnat, koulujen kasvisruokapäivä, ruuhkamaksut tai henkilökohtaiset päästökiintiöt.

Kokeilujen myötä ihmiset huomaavat muutosten edut ja haitat valistusta paremmin. Konkreettisten hankkeiden myötä ihmisten on mahdollista hahmottaa, mitä kyseinen muutos omassa elämässä tarkoittaa. Lisäksi kokeilut edistävät laajempaa kansalaiskeskustelua. Varsinkin silloin kun niiden pysyvyydestä voi äänestää Tukholman ruuhkamaksukokeilun tapaan.

3 kommenttia artikkeliin ”Kuluttajuuden myytti”

  1. Olipa mainio kirjoitus.

    Mielenkiintoinen lisävaikeus on tietty se, että yksilöä ei voida komentaa muuttamaan elämäänsä, vaan muutoksista on aina neuvoteltava.

    Jos neuvotteluun löydettäisiin jonkinlainen toimiva ”kaava”, joka saisi ihmiset mieltämään muutokseen sisältyvät myönteiset puolet kielteisiä puolia arvokkaammiksi – kuten vaikka juuri mainitsemasi ravintoloiden tupakointikielto, tai itse esimerkkinä usein käyttämäni helsinkiläisten rockklubien yhteispäätös aikaistaa soittoaikojaan – enemmistö ihmisistä todennäköisesti kannattaisi muutoksia, koska kokisi sekä hyötyvänsä niistä suoraan että mieltäisi ne epäsuorasti kannatettaviksi.

    Olisikin tärkeää miettiä, miten neuvotteluja käydään. Pelkkä muutosten myönteisten puolten listaaminen kun ei usein riitä, kuten keskustelut ilmastonmuutoksesta, ruuhkamaksuista jne. selkeästi osoittavat ja jonka Pantzar ja sinä toitte hyvin esille. Kielteisistä puolista puhuminen puolestaan koetaan usein pelotteluksi ja ideologiseksi käännyttämiseksi – mikä luonnollisesti vain lisää vastustusta entisestään.

    Erinomainen esimerkki onnistuneesta neuvottelusta on – banaaliudestaan huolimatta – Obaman presidentinvaalikampanja. Demokraattinen prosessi sai enemmistön ihmisistä äänestämään muutoksen puolesta, tulevaisuuden epämääräisyydestä huolimatta. Mikä oli menestyksen avain? Karisma tietty, mutta myös äärimmäisen selkeä artikulaatio. Eikä vain puheretoriikka, vaan jo ”The Audacity of Hope -teoksessa artikuloitu poliittinen ohjelma, jota johdonmukaisesti avattiin koko ajan yhä laajemmalle yleisölle.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli