Ilmasto lautasella

Maanantaina olin puhumassa SLU:n järjestöjohtajien lounastapaamisessa ilmastonmuutoksesta ja ilmastopolitiikasta. Oli ilahduttava huomata, kuinka tosissaan urheiluseuroissa ollaan havahduttu ilmastokriisiin. Yleisesti ottaen urheilu on niin ekologisesti kuin sosiaalisestikin varsin kannatatteva harrastusmuoto. Luonnonvarojen kulutuksen kannalta olennaisempaa kuin mitä lajia harrastaa on usein se, matkaako harrastuksensa pariin autolla vai kevyellä- tai joukkoliikenteellä. Alkuillasta pidimme Hyvän ruuan verkoston palaveria Animalian toimistolla.

Tiistaina olin eduskunnan ympäristövaliokunnassa kuultavana CCS-direktiivin kustannuksista. Lisää voi lukea ilmastoblogista. Lisäksi ideoimme Haaga Helian opiskelijoiden kanssa Passaa pakkasen puolesta -tempausta. Alkuillasta suunnittelimme Hanna Kaisan kanssa artikkelia ViNO:n kymmenvuotisjuhlateokseen. Samalla ehdin piipahtamaan myös vegaaniruokakauppa Asokassa. Sattumalta olin unohtanut lukita polkupyöräni. Oli kuitenkin ilahduttavaa huomata, että rakas pyöräni seisoin edelleen omalla paikalla muutaman tunnin jälkeenkin.

Keskiviikkona osallistuin Ilmastopoliittisen tulevaisuusselonteon kahden taustaraportin julkaistamistilaisuuteen. Julkaisuvuorossa oli kiinnostava raportti päästörajoitusten ilmastohyödyistä eli tuulivuodosta ja tehokkaasta ilmastopolitiikasta. Illalla kävimme keskustelua sähkömarkkinoiden toiminnasta yhdessä Norppaenergian ja VaihdaVirtaa porukoiden kanssa. Lisäksi kävin läpi ilmasto-oikeudenmukaisuuskiertueen kuluja ja hallintoa. Kiertueen esitykset löytyvät nyt verkkosivuilta.

Torstaina pidimme aamupäivän Suomen luonnonsuojeluliiton toimiston ekotiimin kokousta. Tämän jälkeen annoin haastatteluja eri televisiokanaville ilmasto- ja energiastrategiasta sekä osallistuin valtioneuvoston linnassa järjestettyyn tiedotustilaisuuteen. Lisää voi lukaista ilmastoblogista. Illalla ilmestyi myös pitkään ja hartaasti valmisteltu Ilmasto Lautasella lehti. Kannattaa käydä katsomassa lisää täältä.

Perjantaina olin aamulla YLE:n aamutelevisiossa keskustelemassa Energiateollisuuden toimitusjohtajan kanssa ilmasto- ja energiastrategiasta. Keskustelu on katsottavissa täältä. Päivällä olin luennoimassa Kuvataideakatemian kurssilla aiheena kaupunkitilan käyttö kansalaistoiminnassa. Iltapäivällä purin viikon mittaan kertyneitä sähköposteja. Illalla kävimme Annukan kanssa syömässä ravintola Dong Bei Hu:ssa. Todella herkullisia tofuruokia.

Lauantaina pidettiin Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin syyskokous. Ennen kokousta liiton puheenjohtaja Risto Sulkava luennoin uhanalaisista luontotyypeistä. Kokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma, talousarvio ja valittiin uusi hallitus. Kokouksen julkilausuma koski Valtihallinnon ALKU-hanketta. On järkyttävää, kuinka ympäristöhallintoa ollaan kaikessa hiljaisuudessa ajamassa alas. Kannattaa tutustua SLL:n ALKU-sivuihin osoitteessa: http://www.sll.fi/alku. Illalla kävimme Tepon, Pian ja Usvan luona Latokartanossa. Keskustelimme mm. finansskriisistä ja herkuttelimme vegaanisella mungpapupiirakalla.

Sunnuntaina kävin läpi sähköposteja, valmistelin tulevan viikon esityksiä sekä kirjoitin kirja-artikkelia Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden alkuvuosien haparoivista ensiaskeleista.

Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.