27.10.2008: Vaalianalyysi – helminauva vs. himmeli 1-0

Kunnallisvaalit ovat ohi. Tulokset ja uutiset löytyvät YLE:n sivuilta. Ympäristö- ja ilmastonäkökulmasta Vihreiden voitto oli hieno juttu. Toisaalta sillä voi olla omat haitalliset sivuvaikutuksensa. Oli kuitenkin ilahduttavaa, että Helsingissä Soininvaaran helminauhakaupunki ja Vapaavuoren tiivisstadi voittivat kirkkaasti Vanhasen himmelin.

Keskustan puoluesihteeri Korhonen ehti pistää puolueensa heikon menestyksen hallituspolitiikan syyksi. Erityisen raskaat tappiot pohjoisessa kirvelevät. Tällä voi olla inhottavia sivuvaikutuksia pääministeri Matti Vanhasen suhteellisen edistykselliseen ilmastopolitiikkaan.

Demarit ovat pyrkineet vihertämään agendaansa. Hyvä niin. Kriittinen suhtautuminen keskustatunneliin sekä myönteiset näkemykset ruuhkamaksuihin ja joukkoliikenteen kehittämiseen ovat olleet tervetulleita avauksia. SDP:n murskatappio (Helsingissä) saattaa kuitenkin johtaa siihen, että puolueen sisäinen analyysi on se, että ympäristönäkemykset satoivat pikemminkin Vihreiden laariin. Tämä voi johtaa linjan muutokseen.

Oli miten tahansa, hiilineutraali Suomi on jälleen askeleen lähempänä.

Jätä kommentti