17.10.2008: Kiva ja energinen viikko

Maanantaina istuin aamupäivän oikeusministeriössä ensin KANE:n demokratiapolitiikkatyöryhmän kokouksessa ja sen jälkeen pohtimassa sähköisen kuulemisen edistämistä. Iltapäivällä annoin haastattelun OP-Pohjola-ryhmän lehteen SLL:n ilmastotyöstä ja Etelä-Suomen Sanomille vaatteiden ympäristövaikutuksista. Illaksi suuntasin kuuntelemaan ympäristöministeri Lehtomäen puhetta yliopistolle (http://ilmastoblogi.wordpress.com/2008/10/14/muutosta-ilmassa/).

Tiistaina olin puhumassa ilmastopolitiikasta Luonnonsuojeluliiton aluetyöntekijöiden koulutuspäivillä. Jäin päiville keskustelemaan työajan hallinnasta ja kuuntelemaan muiden hyviä esityksiä. Ennen siirtymistä Kriittiselle polkypyöräretkellä (http://maanystavat.fi/tiedotus_artikkeli.php?aid=1024&kid=0) kävin läpi vielä ydinvoimakampanjavastaava Janne Björklundin kanssa tulevia ydinvoimakuvioita.

Keskiviikkona kirjoitin energiapolitiikkaa koskevasta budjetista lausuntoa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaostolle. Iltapäivällä vietimme harjoittelija Marja Vänttisen läksiäisiä sekä kävimme läpi Tuuli Kaskisen kanssa ruuhkamaksuselvitystä (http://ruuhkamaksu.fi/) ja ilmastopoliittista tulevaisuuselontekoa (http://www.vnk.fi/hankkeet/tulevaisuusselonteko/fi.jsp). Illan istuin Luonnonsuojeluliiton energia- ja ilmastovaliokunnan (http://www.sll.fi/tietoasll/organisaatio/energia-ja-ilmastovaliokunta) kokouksessa.

Torstaina hoidin tulevan ilmasto-oikeudenmukaisuuskiertueen (http://www.sll.fi/ilmasto-oikeudenmukaisuuskiertue) käytännön järjestelyitä ja viimeistelin valtiovarainvaliokunnan lausunnon. Päivän mittaan keskustelin eri tahojan kanssa komission ilmasto- ja energiapaketista sekä annoin haastattelun Avotakka-lehdelle pellettitakoista. Illalla osallistuin punavihreään yhteistyöhön yli puoluerajojen pitämällä Dubrovnikissä puheen hiilineutraalista Hesasta.

Perjantaina olin eduskunnan talousvaliokunnan työ- ja elinkeinojaoston kuultavana (http://ilmastoblogi.wordpress.com/2008/10/17/budjettikeskustelua-eduskunnassa/) sekä annoin Helsingin Sanomille taustahaastattelun liittyen ilmastopolitiikkaan ja kahden asteen tavoitteeseen. Iltapäivällä kävin Maa- ja kotitalousnaisten (http://www.maajakotitalousnaiset.fi) toimistolla Tikkurilassa keskustelemassa ruokakysymyksistä. Illalla kirjoittelin tekstiä Vasemmistoliiton Kansalaisten Eurooppa -sarjaan aiheesta EU:n ympäristöpolitiikka ja ympäristöjärjestöt.

Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.